„Speculaţiile” despre vama moldovenească, sau unde se pierd, totuşi, milioanele? (partea III)


Toamna se numără bobocii, spun moldovenii.

Asta a făcut şi Guvernul de la Chişinău în cadrul şedinţei din 18 noiembrie, când cabinetul de miniştri a aprobat un proiect pregătit în regim „TOP SECRET”, prin care au fost operate modificări la Bugetul de Stat pentru anul 2011. Se pare că cireada de boboci a Guvernului a cam fost afectată de ciumă, deoarece capitolul de venituri al Bugetului a fost diminuat cu 38 milioane de lei. De asemenea a fost respectiv diminuat, cu aceeaşi cifră, şi capitolul cheltuieli, care şi aşa era unul profund auster.

Şi asta în condiţiile în care doar în luna octombrie curent Guvernul a împrumutat circa 400 milioane de lei de la băncile comerciale autohtone pentru compensarea deficitul bugetar, creat de incapacitatea fiscală cronică. Astfel, cabinetul de miniştri intră în iarnă cu o datorie de stat internă record, de 5,78 miliarde lei, cu 9% mai mare decât cea de la 1 ianuarie 2011. Cu 3,5%, până la 1,11 miliarde USD, cam cât un buget anual al ţării, a crescut de la 1 ianuarie 2011 şi datoria externă a Guvernului.

Nu e nevoie de mari artificii analitice ca să constatăm, că pe fundalul înglodării statului în datorii pe parcursul anului 2011, situaţia în care se află cireada de boboci a Guvernului pare a fi una catastrofală!

Totuşi, cum vine asta, doamnelor şi domnilor? Parcă avem creştere economică, creştere de PIB şi creştere a importurilor şi exporturilor?! Cum este posibil în asemenea condiţii ca statul să nu-şi materializeze aceste dinamici pozitive prin majorarea încasărilor în Buget, Guvernul fiind constrâns să micşoreze capitolul de venituri?! De ce şi de când în Republica Moldova nu mai funcţionează logica atunci când e vorba de indicatori macroeconomici şi încasări în Bugetul de stat?! De ce Guvernul nu ajustează Legea Bugetului prin majorarea veniturilor, dar prin micşorarea lor? De ce nu simt creşterea economică nici pensionarii şi nici bugetarii, prin indexarea proporţională a pensiilor şi salariilor? De ce creşterea economică nu deschide şcoli şi spitale, ci dimpotrivă le închide? Întrebări… întrebătoare…

Oare chiar e mai simplu să te ridiculizezi căutând justificări tâmpite decât să-ţi pui la treabă funcţionarii de la vamă şi fisc?! Asta dacă ai pe cine şi dacă statul ăsta mai are… vamă şi fisc… Cei doi „dacă” sună aici pe cât de ridicol, pe atât de realist dacă ne uităm pe cifrele de mai sus. Şi n-ar fi oare mai rezonabil în cazul ăsta pentru Guvern să-şi lichideze organele vamale şi fiscale şi să-şi întărească subdiviziunile Ministerului Finanţelor responsabile de negocierea împrumuturilor?

Cine are ocazia şi posibilitatea, adresaţi întrebările ăstea celor din Piaţa Marii Adunări Naţionale 1. Ştiţi ce vor răspunde? Eu ştiu! „Speculaţii!”. „Vrem probe!”. „Vrem date concrete!” „E mai uşor să critici decât să faci!”.

Oare de câte date concrete mai e nevoie? Oare auditul Curţii de Conturi la Serviciul Vamal nu le-au dat suficiente date concrete şi probe? Sau poate Guvernul preferă să citească raporturi şi discursuri mai dulcii, cu floricele şi balonaşe de săpun? Continuând şirul de date concrete şi probe început în postările anterioare, o să vă dau în continuare doar unele din cele mai şocante cifre din cele 27 de pagini ale acelui raport.

Astfel, auditul a constatat denaturarea datelor din Raportul privind controlul asupra valorii în vamă a mărfurilor introduse în regim vamal de import pe anul 2010, capitolul valorii mărfurilor în vamă fiind artificial majorat, probabil special pentru a unge ochii cuiva, cu 286,5 milioane lei. Deci, dacă ţara ar trăi din cifre desenate, atunci n-am mai împrumuta un sfanţ de la FMI, la asta vama moldovenească se pricepe!

Nu se prea pricepe însă, dacă e să credem auditorilor de la Curtea de Conturi, la încasarea în Buget a banilor reali. Astfel, s-a constatat aplicarea neuniformă şi contrar legii a metodelor determinării valorii mărfurilor în vamă. Amintesc, că valoarea în vamă a mărfurilor este şi principalul component al bazei de calcul pentru plăţile vamale achitate la import în Bugetul de stat şi respectiv principalul mecanism de majorare sau micşorare a plăţilor la import.

Să vezi şi să nu crezi! În 90% din toate cazurile de import, vama moldovenească a preferat să „creadă pe cuvânt” importatorii şi să calculeze din valoarea declarată de aceştia plăţile vamale. Auditul a relevat cazuri concrete, când valoarea mărfurilor a fost stabilită în baza unor facturi comerciale şi acte de transport pe care lipseau ştampilele organelor vamale ale ţărilor de export şi tranzit, fără anexarea certificatelor de origine, de calitate şi de conformitate. Şi dacă luăm în consideraţie că în timpurile noastre orice elev din clasa a 6-ea îţi desenează în cinci minute o asemenea factură, având la dispoziţie o imprimantă cu scanner, atunci nu e clar ce întunecă ochii şi mintea vameşilor moldoveni. Poate aşa reacţionează ei la culoarea verde?! Şi nu mă refer aici doar la culoarea carnetelor de partid pe care le poartă în buzunar, de la „marea depolitizare” încoace, mai toţi şefii şi şefuleţii, de la mai toate birourile vamale.

Veţi spune poate că sunt prea dur în aprecieri? Atunci explicaţi-mi şi mie, cum a fost posibilă, spre exemplu, perfectarea declaraţiilor vamale la importul pantalonilor bărbăteşti, la o valoare de 14,8 lei bucata?! Sau una şi mai trăsnită: cămăşi din in pentru bărbaţi, veste, pulovere, cardigane şi jerseuri importate prin aşa-numita metodă „cargo” de către SRL „ARIDON”, SRL „TOMIGAN” şi SRL „CONVISIR-GRUP” la valoarea de 13,2 şi respectiv 14,2 lei bucata! Sau importul articolelor şi accesoriilor de îmbrăcăminte tricotate sau croşetate pentru sugari, la preţul de 47,7 lei pentru 1 kg! Oare în ce magazine îşi fac cumpărăturile cei de la Vamă şi Finanţe? Nu zic de cazuri unde e nevoie de aplicarea unor elemente de practică şi profesionism de activitate vamală, însă să-şi mai întrebe măcar din când în când şi ei soţiile şi amantele ce preţuri mai sunt prin magazinele din Chişinău! M-aş mira ca ele să se împopoţoneze pe la rândurile cu second-hand de lângă Gara feroviară! Deşi nu cred că şi acolo mai pot fi găsite mărfuri la asemenea preţuri…

Şi dacă nouă, celor mulţi şi proşti, nimeni nu ne face asemenea „reduceri” la impozitul pe venitul din salariu, nici nu mai ştiu cine pare mai stupid şi caraghios, ei sau noi, care i-am cocoţat în scaune moi şi-i tot plătim din impozitele noastre, ca să aibă cine ne fura şi totodată prosti de la televizor!

Iar dacă cele de mai sus nu par a fi date concrete sau probe… suficiente, să vină extratereştrii să le aducă bolfoşilor de la Guvern, CCCEC sau Procuratură probe suplimentare! Iar noi, până vin extratereştrii, să le dăm „în cap” cu cifrele din Bugetul de stat, tot de ei de altfel adoptate şi să le băgăm cifrele BOP-urilor şi sondajelor în gurile atât de dulce grăitoare, despre viitorul călduţ, luminos şi bogat al ţării şi despre cât de fericiţi vom fi CÂNDVA în Uniunea Europeană sau… pe Lună, sau Marte!

(Va urma)

Anunțuri

Etichete: , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: