„Speculaţiile” despre vama moldovenească, sau unde se pierd, totuşi, milioanele? (partea V)


Nu puteam să închei această serie de postări la subiectul „speculaţiilor” despre vama moldovenească fără a trece în revistă şi „performanţele” la capitolul politicii de resurse umane promovate în organele vamale moldoveneşti de la marea „depolitizare” din 24 decembrie 2009 încoace. Anume în acea zi a fost numit în funcţia de director general la vama moldovenească „licenţiatul în drept” Tudor Baliţchi.

Întâmplător sau nu, cu doar o zi înainte, la 23 decembrie 2009, CCCEC a finalizat urmărirea penală pe cauza pornită pe faptul creării şi conducerii unei grupări criminale alcătuite din colaboratori vamali, care în perioada 2006 – 2008, folosind situaţia de serviciu, au favorizat introducerea prin contrabandă în ţară a mărfurilor în valoare de 50 252 345,00 lei. Coincidenţă oare? Nu ştiu cum voi, dar eu unul de demult deja nu mai cred în coincidenţe!

În perioada de referinţă Serviciul Vamal a fost supus unei ample strategii de epurare a cadrelor, pe principii politice şi clientelare. Astfel, odată cu numirea, pe principii de algoritm în fruntea Serviciului Vamal a dlui Tudor Baliţchi, exponent şi membru PLDM, candidat pe listele acestei formaţiuni politice pentru alegerile parlamentare din 29 iulie 2009, cunoscut în calitate de afacerist apropiat şi fost angajat al prim-ministrului Vlad Filat, implicat în managementul afacerilor acestuia din România pe domeniul import – export, a fost implementat un proces amplu, ilegal şi fără precedent în întreaga istorie de 20 de ani a sistemului vamal al Republicii Moldova de subordonare clientelară a organelor vamale, în calitate de subdiviziune a unui partid politic, constituită pe principiile unei grupării criminale clasice.

Drept rezultat, într-un timp record de nici 2 ani, efectivul sistemului vamal a fost transformat la modul practic într-o structură închisă de partid, construită pe principii de subordonare şi devotament interesului îngust al unei grupări organizate după modelul lumii interlope, însărcinată cu terorizarea operatorilor economici, impunerea interesului de partid şi colectarea pentru partid a sponsorizărilor de la agenţii economici şi a resurselor provenite din contrabandă şi corupere pasivă.

Imediat după numirea în funcţie a noului director general a fost iniţiată procedura de reorganizare a Serviciului Vamal, deşi recent avusese loc reorganizarea Serviciului Vamal, în rezultatul unui amplu proces de consultare şi coordonare cu Misiunea Uniunii Europene EUBAM. În rezultatul noii reorganizări, care nu a fost consultată şi coordonată decât cu şefii lui Baliţchi de la partid, Serviciul Vamal şi-a pierdut calitatea de organ direct subordonat Guvernului, fiind plasat în subordinea Ministerului Finanţelor.

Luând în consideraţie caracterul specific al rolului organelor vamale pentru securitatea economică a Republicii Moldova, ponderea de 70% a încasărilor la Bugetul de stat şi puternica componentă de forţă a acesteia în cadrul organelor de drept, această acţiune de resubordonare nu poate fi motivată decât cu interesul de a o scoate de sub conducerea directă a Guvernului şi respectiv a evita controlul din partea celorlalte componente ale garniturii guvernamentale şi de a o reamplasa pe culoarele unui singur partid şi în subordinea unui minister, aflat în subordonarea aceluiaşi PLDM. Această resubordonare a fost aprobată de Guvern la 19 ianuarie 2010, prin hotărârea nr.20.

Paralel cu reamplasarea Serviciului Vamal, prin noua structură a Serviciului Vamal, aprobată de Ministerul Finanţelor la 10 februarie 2010, a fost realmente mutilată structura Serviciului Vamal pe intern, directorul general al acestei instituţii fiind probabil unicul conducător din practica vamală mondială care nu are în statele de funcţii nici un vice – director general, fiind implementată regula sfântă din lumea interlopă, conform căreia o grupare criminală nu poate avea decât o căpetenie, pentru ca puterea şi influienţa să fie una absolută.

Totodată, sub acoperirea legală a instituţiei reorganizării din dreptul muncii, a fost iniţiat un proces de amploare de epurare de cadre şi debarasare de resursele umane indezirabile de noua structură de partid a PLDM. În această categorie s-au pomenit imediat colaboratori vamali profesionişti, cu experienţă de 10-20 ani în sistemul vamal, în care statul a investit resurse considerabile pentru instruire, training şi schimb de experienţă, inclusiv şi în parteneriat cu instituţiile Comisiei Europene, în cadrul Planului de Acţiuni RM-UE. Aceşti specialişti au devenit indezirabili pentru „arhitecţii” noului sistem vamal, deoarece reprezentau un real pericol pentru noul sindicat de partid, fiind în măsură să-l perceapă şi să-i riposteze, respectiv ei au fost expulzaţi şi locul lor a fost luat de membri activi PLDM şi colaboratori supuşi şi devotaţi orbeşte partidului şi intereselor „familiei” de partid. Întămplător sau nu, în noua garnitura de conducere s-au pomenit şi colaboratori vamali figuranţi în dosarul instrumentat de CCCEC.

Astfel, la data de 15 februarie 2010 Tudor Baliţchi semnează ordinul nr. 77-p „Cu privire la preavizarea colaboratorilor din Aparatul Central al Serviciului Vamal, despre posibila eliberare din funcţie în legătură cu reducerea efectivului de personal şi modificarea statutului de personal”. Deşi în urma aşa-numitei reorganizări au fost reduse doar 85 locuri de muncă, inclusiv personal auxiliar, au fost disponibilizaţi 100% din colaboratorii vamali, inclusiv din subdiviziuni care n-au fost afectate în nici un mod de reorganizare, fiind încălcate drepturile de muncă garantate de Constutiţie, Codul Muncii, Legea cu privire la funcţia publică şi statutul funcţionarului public, Codul Vamal, Legea cu privire la serviciul în organele vamale, dar şi CEDO.

Nu zic că nu s-au pomenit prin „listele negre” şi cei care chiar meritau a fi eliberaţi din funcţie, unii din ei fiind cunoscuţi pentru poftele exagerate de îmbogăţire rapidă şi uşoară. Însă este categoric neclar de ce au fost eliberaţi din funcţie spre exemplu şefa Direcţiei Secretariat, Tamara Frunză şi şeful Direcţiei Securitate Internă, Alexandru Morărescu, care nu avuseseră tangenţe cu procedurile de vămuire şi agenţii economici, pentru a putea fi astfel bănuiţi de implicare în careva scheme frauduloase. Oare explicaţia nu rezidă în faptul, că aceşti colaboratori aveau acces la corespondenţa secretă, cunoscând detalii „picante” din experienţa anterioară de serviciu a unor colaboratori vamali, care aşteptau a fi promovaţi în funcţie. Exact, e vorba de aceeaşi figuranţi, pe marginea aceluiaşi dosar penal pomenit mai sus.

În rezultat, 100% din şefii direcţiilor şi birourilor vamale au fost torpilaţi, eliberând locul unor persoane angajate sau reangajate în Serviciul Vamal pe criterii de devotament politic şi clientelar, aceştia fiind vestiţi pentru prestaţia lor dubioasă în organele vamale şi în perioada comunistă.

Astfel, a fost constituită practic o grupare după modelul criminal, Baliţchi fiind cunoscut în interiorul acestui grup cu porecla „Valet”. În calitate de baroni ai acestui cartel criminal figurează Vladlen Stadler (cunoscut în anumite cercuri şi cu porecla „Kirdyk”, apropiat prin rudenie cu Baliţchi, considerat „persoana din umbră”, „păpuşarul” şi „contabilul” acestuia, şef la biroul vamal Cahul), Ion Vornic (porecla „Kvadrat”, şef post vamal al biroului vamal Chişinău), şi „păpuşile” acestora, Iurie Ceban (director de departament), Corneliu Trofăilă (director de departament, cercetat penal pentru introducerea frauduloasă în ţară în februarie 2010 a două autoturisme de lux, în cârdăşie cu Vitalie Rotaru, preşedinte al raionului Criuleni, înaintat de PLDM), Vasile Cemortan (apropiat al lui Baliţchi, şef birou vamal Briceni), Vadim Muntean (apropiat al lui Baliţchi, şef la biroul vamal Bălţi), Igor Frinja (membru PLDM, vicedirector departament), Dumitru Florea (membru PLDM, fost şef adjunct Biroul vamal Chişinău, recent eliberat din funcţie pentru implicare în activităţi frauduloase), Eugen Chichioi (membru PLDM, candidat din partea acestui partid la alegerile locale din 9 iunie 2010 în comuna Sângera, Chişinău, şef la biroul vamal Centru), Eugen Chiosea (membru PLDM, rudă cu premierul Vlad Filat, originar din Lăpuşna, r.Hânceşti, şef post vamal Aeroport), Nicolae Badan (membru PLDM, şef adjunct post vamal Aeroport), Vitalie Vasilache (membru PLDM, şef birou vamal Leuşeni), Victor Pîrţac (apropiat al lui Baliţchi, şef Direcţie Securitate Internă), Roman Frâncu (apropiat şi protejat al lui Vladlen Stadler, cunoscut ca responsabil de coordonarea pe sectorul sud a contrabandei cu ţigări, şef de tură la biroul vamal Cahul), Marcel Pulbere (cunoscut în anumite cercuri cu porecla „Murka”), bănuit pe dosarul penal sus-menţionat, (apropiat de rudenie cu Baliţchi şi Stadler, şef Secţie Audit Intern, considerat şi el drept „cadrinal sur” şi „păpuşar” al lui Baliţchi).

Nu pretind că lista de mai sus este una exhaustivă şi dacă am scăpat pe cineva din vedere, să am iertare atât de la persoanele în cauză, cât şi de la cei din organele de drept care cu siguranţă cunosc mult mai multe decât mine la subiectul dat, însă ezită să acţioneze din frică nu faţă de cei sus-menţionaţi, însă de cei care le asigură protecţia politică, „regi” şi „regine” ai vămii moldoveneşti.

Ţin totodată să le mulţumesc colaboratorilor vamali şi operatorilor economici pentru ajutorul şi materialele furnizate, care au fost de o reală utilitate la sistematizarea şi generalizarea informaţiilor pentru această postare.

P.S. Rog pe cei vizaţi mai sus să înceteze intimidările şi presiunile şi îmi pare rău dacă încă n-au înţeles că „nu ne temem de bau-bau”. În acest context, vă promit să revin curând la subiectul „speculaţiilor” despre vama moldovenească, cu alte analize şi detalii interesante.

Reclame

Etichete: ,

Un răspuns to “„Speculaţiile” despre vama moldovenească, sau unde se pierd, totuşi, milioanele? (partea V)”

  1. EXCLUSIV! Scrisoare ANONIMĂ: PDA, şi Vama este CAPTURATĂ de bandiţi! | Veaceslav Balacci Says:

    […] fost şef al Vămii Ungheni; Vitalie Vasilache, fost şef al Vămii Leuşeni, membru PLDM; Ruslan Francu, rudă al lui Stadler, unul din principalii coordonatori din Vamă ai contrabandei cu ţigări în […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: