Cazul MAI vs Boris Focşa „şi alţii”. Betonul de cea mai proastă calitate: brandul AIE


Cel mai reflectat eveniment al week-endului trecut în mass-media de la Chişinău a fost isprava scenei politice moldoveneşti cu numele „ministru AIE „surprins” în stare de ebrietate la volan”. Vă propun să mergem ceva mai profund de partea de suprafaţă a evenimentului şi să analizăm câteva aspecte mai „dosite” ale recentei „întâmplări”.

Mass-media şi societatea civilă a elucidat foarte bine partea subiectivă de vină a ministrului Focşa, care cu adevărat ar fi una incontestabilă, dacă expertiza de alcoolemie şi ancheta vor proba infracţiunea. Sperăm cu toţii ca acest caz să fie rezolvat până la capăt şi monitorizat cu aceeaşi atenţie de mass-media, până la finalizarea acestuia.

Nu prea am văzut însă nimeni să privească ceva mai profund lucrurile decat a aplica lovituri de imagine şi PR negru unui partid politic, fapt foarte evident dacă trecem în revistă resursele media pe care a fost cel mai insistent mediatizat evenimentul.

Nu am văzut nimeni să-şi pună câteva întrebări, care mi-au apărut mie atunci când am văzut relatările de presă, dar mai ales imaginile video de la locul „incidentului”. Chiar nu ştiam ce să fac la moment, să sar în sus de bucurie, că avem şi noi în sfârşit poliţişti verticali şi devotaţi legii, care sunt gata să aplice Legea chiar dacă îşi riscă mita şi cariera? Sau să mi se facă scârbă, până la vomă? Asta luând în consideraţie faptul, că se vede de la o poştă, că poliţistul acţiona la comandă şi deoarece se simte cât de profund era influienţat de prezenţa în spatele său a unui cameraman de la un post privat TV, căruia cu o amabilitate de nemaivăzut printre poliţiştii moldoveni îi oferea toată libertatea de acţiune.

Eu unul am o percepţie clară, că protagonistul acestei acţiuni a „forţelor de ordine” a fost nu poliţistul, ci anume cameramanul. Iar materialul video urma să fie un mijloc de raport al poliţistului în faţa… cuiva.

Dacă veţi urmări cu atenţie secvenţele video, veţi sesiza că acest lucru e evident, dacă atragem atenţia la tonalitatea vocii poliţistului, care se pare că era mai mult concentrat ca ceea ce spune el să fie înregistrat de cameraman, decât să fie auzit de şoferul bănuit de infracţiune.

La fel de evidente sunt concluziile dacă ne uităm atent la poziţionarea poliţistului şi respectiv cea a cameramanului. Dacă cameramanul se poziţionează permanent pe poziţii ideale pentru monitorizarea a tot ce se întâmplă şi pentru luat vederi, poliţistul crează impresia că se înghesuie şi el stingherit pe acolo. Aşa ori altfel, materialul video seamănă mai mult cu un film regizat şi produs profesionist decât cu o filmare operativă.

Şi acum principala întrebare: cum de naiba voia întâmplării l-a adus anume atunci şi acolo pe acel cameraman (cu tot cu camera gata de filmat) şi anume de la acel post privat de televiziune, identitatea căruia de asemenea nu poate să nu trezească dubii de conspiraţie? Şi e dublu firească această întrebare, dacă ne amintim cum cu ceva timp în urmă la fel de „întâmplător” un cameraman de la acelaşi post privat TV s-a pomenit „prin preajma” locului unor acţiuni procesuale aplicate de un poliţist de la Rutieră în privinţa preşedintelui Judecătoriei Centru din Chişinău.

Ca la Hollywood, nu?! Ca în filmele despre reglările de conturi între politicieni şi gangsteri, sau invers… Asta dacă nu admitem că Poliţia Rutieră a contractat un post privat de televiziune ca să-i monitorizeze 24 ore din 24 acţiunile.

La urma urmei, poate că s-ar fi perceput altfel materialul video, dacă apărea în calitate de „Exclusiv” şi „Breaking News” la un alt canal TV, sau la acelaşi canal, dar cu un protagonist delegat în Guvern de un altul din cele 3 componente constituante ale AIE.

Concluziile sunt evidente şi chiar sunt de prisos în acest articol, deoarece le puteţi releva şi fiecare din Dvs., fără prea mare efort. Moldovenii se pare că au inventat receta ideală a celei mai comode guvernări pentru opoziţie. O recetă cu doar/tocmai 3 ingrediente şi care se numeşte „salata AIE”. Dincolo de faptul că guvernarea asigură raiting opoziţiei prin impotenţa actului de guvernare, opoziţia nici măcar nu trebuie să investească resurse şi timp pentru a investiga materiale compromiţătoare pentru guvernare. Staţi şi aşteptaţi liniştiţi anticipatele, Domnilor din opoziţie, că AIE (nu) face totul singură!

Mecanismul de autodistrugere „betonat” în AIE deja pare a fi pe ultimele 10 secunde ale numărătorii inverse, iar salata cu cele 3 ingrediente e în fază avansată de alterare şi nu ştiu dacă măcar refrigerarea sau congelarea o mai pot salva. Or, nu cred că cineva se va mira dacă pe principii de reciprocitate alte canale TV „echidistante şi independente” de la Chişinău vor da pe post alte compromate video cu miniştri sau deputaţi AIE surprinşi în stare de ebrietate la volanul autoturismului, avionului sau în patul amantei.

Nu ştiu cum voi, dar eu aştept de la AIE demisii nu pe asemenea contexte şi situaţii, ca în cazul ministrului Focşa, ci din motive de incompetenţă, ineficienţă şi ilegalitate de fond, în care abundă garnitura guvernamentală algoritmizată.

P.S. Ca să fie clar, nu vreau să mă irijez în activităţi de avocatură şi mai ales pentru cei care încalcă legea, chiar dacă şi mai ales că sunt miniştri. Cine mă cunoaşte mai bine ştie cu certitudine că nu e stilul meu. Însă Vă propun să monitorizăm cu atenţie acest caz şi pe mai departe, să vedem dacă şi cum dosarul va fi rezolvat până la o finalitate prevăzută de lege, prin aplicarea pedepsei penale ministrului buclucaş al AIE. Nu ştiu de ce, însă sunt cam sceptic la acest capitol, mai ales după declaraţiile de ieri ale celui care se zice că „arvoneşte şi plăteşte” pe la canalul TV „de investigaţie”, partener al Poliţiei Rutiere. Oare care a fost obiectul compromatului şi scopul şantajului de această dată?

Mie nu-mi rămâne decât să mă prind la un sentiment de deja vu. Încercaţi să găsiţi şi Dvs. „10 deosebiri” între dosarul „Focşa” instrumentat de MAI-ul AIE-ului şi dosarul „cu jumările şi ceasul elveţian al lui Mătăsaru”, instrumentat de MAI-ul PCRM-ului…

Etichete: , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: