Declaraţia premierului „pacificator”, sau cum „capra” face, iar „oaia” trage la moldoveni.


Echipei de PR a „primului” nu a putut să nu-i lase gura apă la incidentul de duminica trecută din Vama Giurgiuleşti – Galaţi. Cum să nu apară din nou „pacificatorul” Făt – Frumos, pe cal alb? Cum să nu condamne el „focurile de armă” de la frontiera moldo – română, mai bine zis pe teritoriul zonei de frontieră şi de control vamal a UE?

Cum să nu pună el, prgmatic fiind cu gândul la acest popor, un semn de egalitate între acţiunea autorităţilor române de frontieră, respectiv cele ale unui stat UE, care în esenţă a reprezentat o somaţie legală a unui contrabandist moldovean, aflat la volanul unui autoturism dat în căutare, cu plăcuţe de înmatriculare bulgăreşti şi căptuşit cu ţigări de contrabandă şi… asasinarea unui moldovean paşnic de către militarii ruşi, în inima ţării sale?!

Cum să nu se încurce, simptomatic deja pentru Guvernul Filat, pentru a una suta oară probabil, „coada vacii cu ştampila primăriei”, în numele sfânt al PR-ului şi raitingului celui cu stofă de „number one” etern?!

Şi ce mai contează dacă declaraţia „pacificatoare” a premierului, de condamnare a focurilor de armă la frontiera RM cu UE (Doamne, cum sună!) de fapt toarnă, în calitate de efect advers şi mai mult gaz pe focul dezbinării, care şi aşa mistuie această societate rătăcită? Unii „moldoveni” imediat chiar s-au grăbit să solicite expulzarea ambasadorului Lazurcă.

Şi ce mai contează lumina proastă, în care a pus prin această declaraţie premierul moldovean autorităţile române de frontieră, care aspiră la aderarea la Shengen şi întreaga UE, care şi aşa e în lumină prostă în societatea moldovenească, graţie „strălucitei” guvernări pro-europene?

Toate ăstea sunt preţuri prea ieftine, comparativ cu obiectivul măreţ, nobil şi makiavelist al PR-ului! Nimic grav. După asta vom spune iar că „s-a rupt din context”, ne vom aşeza cuminciori în genunchi la Bruxelles, vom „săruta poala” şi vom cerşi cu mâna umil întinsă granturi, credite, circulaţie liberă pentru moldoveni, dacă nu în 2012, măcar în ceasul al douăsprezecelea, după demisia „pe alocuri” promisă a lui Leancă, un acord de comerţ liber şi comprehensiv, sau… măcar câte o promisiune pentru fiecare, doar atât cât să ajungă pentru a „umple” un clip electoral pentru anticipate…

Ne-am convins, deja pentru a „n”–a oară, că tot ce nu aduce PR pentru acest Guvern e nesemnificativ şi reprezintă complicaţii inutile. De ce să-l întrebăm pe generalul de la Vama moldovenească Baliţchi, cum de acest brav contrabandist, amator de adrenalină, a trecut nestingherit cu tot cu maşină dată în căutare şi căptuşită cu ţigări de Vama administrată de cumetrul său Stadler? De ce să ne întrebăm de ce acesta a preferat în loc să achite o banală amendă poliţiei române de frontieră, să aplice tupeul de a comite o infracţiune gravă de ultraj împotriva unui ofiţer român şi să „forseze” Prutul, pentru a ajunge înapoi, la „ai săi”?

De ce să căutăm noi în ograda noastră cauze şi soluţii pentru focurile de armă de la Prut şi să nu vedem paiul din ochiul autorităţilor române, făcând abstracţie de bârna din ochiul nostru? Dar poate dacă şi vameşii noştri nu vor împuşca, dar măcar chinuit vor mima cel puţin o luptă împotriva fenomenelor frauduloase de la frontieră, nici poliţiştii români nu vor avea în cine împuşca?! Nu mai vorbesc de demisii, dar măcar să se întrebe şi ei, măcar ei între ei. Măcar aşa, cu uşile închise, fără presă, ca să nu fie afectată imaginea lui Baliţchi, a cumetrului său Stadler, dar mai ales cea a primului dintre toţi cumetrii liberali şi totodată democraţi.

Nu, la noi, la moldoveni, „capra” face, iar „oaia” trage, iar obraznicul mănâncă praznicul! Şi apoi ne mai mirăm şi supărăm că „iese fum fără foc”, că premierul se identifică şi deja nu doar pe interior, cu administratorul unei ţări contrabandiste şi furnizoare de trafic ilegal, un gen de Mexic al Europei…

Ei cum naiba să nu iasă „fum” după asemenea declaraţii, prin care pentru câteva zecimi procentuale de raiting premierul se irijează în avocat al unui cetăţean bănuit de ultraj şi contrabandă?! Totuşi, vreau să sper că această declaraţie n-a avut drept scop de a-l proteja pe acel contrabandist şi e vorba de o simplă acţiune nechibzuită de imagine. În primul caz ar fi şi mai grav. Nu sunt oare suficienţi cetăţeni de bună credinţă, care merită atenţia şi ajutorul nesperat al Maiestăţii Sale? Sau sunt şi eu curios, pe ce criterii oare a meritat acest tânăr contrabandist serviciile gratuite (sper) şi încă „din oficiu” de avocatură, fiind riscate pentru el imaginea şi relaţiile ţării pe extern, cu România şi UE?!

Şi cum oare să înţeleagă acest semnal al premierului contrabandiştii, dar şi ofiţerii şi aşa timizi din subdiviziunile anti – fraudă şi anti – contrabandă din organele de drept aflate în subordinea sa?!

Aşa ori altfel, prin aceste declaraţii „asumate”, aidoma celei analizate mai sus, premierul îşi asumă şi „focul”, şi „fumul”… de ţigară, care pluteşte ca o stafie în jurul persoanei sale!

P.S. „Trebuie să vrem, să credem şi să iubim! Al vostru, Vlad Filat.”

Etichete: , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: