Drama celui mai „sărac” vameş din istoria universală. „Şi bogaţii plâng”… de râs, de noi


De la evanghelistul Matei încoace, era noastră n-a cunoscut un vameş mai auster decât actualul general al Vămii moldoveneşti. Cel puţin aşa reiese din declaraţia de venit a acestuia pentru anul 2011… Fie-vă milă, guvernanţilor! Nu de Baliţchi, ci de această ţară, prostită de oricine nu îi este lene…

O fi ales ucenicul Baliţchi, aidoma evanghelistului Matei, să vândă tot ce a agonisit din administrarea din trecut a afacerilor lui Filat şi să împartă toată averea celor săraci, înainte de a-l urma pe „primul” în politică… Ca un adevărat apostol! Poate…

Poate şi-o fi lăsat şi sie, ca un sfânt ce este, un bordeu de 1500 lei şi… un lot pomicol, pe care sunt se pare doar doi pomi, în valoare de 1239 lei… Asta probabil ca să se hrănească măcar cu pomuşoare şi fructe, ca Ioan Botezătorul altădată! Poate…

Nu ştiu cum vouă, însă mie chiar mi s-a făcut… milă… Păcat că a luat sfârşit campania „Dăruieşti şi câştigi” la unul din posturile private de televiziune de la Chişinău! Eu unul aşi fi donat prin SMS măcar 8 lei, din puţinul pe care-l am…

Poate şi primarul general de Chişinău îi oferea omului necăjit cheile de la un apartament normal, iar prim-ministrul poate îi dona… o vacă, că doar de pe un lot pomicol de 1239 lei nu prea te hrăneşti, ca să poţi lupta cu infractorii şi contrabandiştii… Of, sărmanul!

Când mai să vărs o lacrimă, hop şi apar şi datele de la Camera Înregistrării de Stat, conform cărora Tudor Baliţchi nu e sărac deloc, deținând 30% din casa de schimb valutar „Euro Schimb” SRL din Chișinău, o treime din „Vademecum” SRL și 10% din „Lanteon-Lex” SRL.

Culmea, prin intermediul Serviciului Presă şi relaţii cu publicul al Serviciului Vamal Baliţchi s-a lăudat miercurea trecută prostimii, pe un ton sarcastic, că de fapt deţine cote din capitalul a patru firme şi nu doar a trei! Bună treabă… Acum mila trece brusc în… scârbă! Oare poate şoricul de pe obrazul unora trezi un alt sentiment?

Şi eu, care eram gata să mă minunez cum de s-a pomenit „sărmanul” Baliţchi în compania prosperilor moguli Stadler şi Vornic, care mai sunt prin cumul şi vameşi, dar mai ales a premierului oligarh?! Oare nu spun moldovenii „Spune-mi cine îţi e prieten şi-ţi zic cine eşti tu!”?!

Bine, fraţilor, scârba ca scârba, dar cu legea… cum rămâne? Dacă nu ştiu cei care încă au mai rămas (sper) să facă consiliere juridică (încă o dată sper) premierului Filat (că lui Baliţchi se pare nu are cine să-i facă aşa ceva), apoi cei cu facultatea de drept absolvită fără frecvenţă la ULIM siguralmente trebuie să cunoască prevederile alin. (2) al art. 6 al Legii serviciului în organele vamale:

“(2) Colaboratorul vamal NU este în drept:
a) să exercite o altă funcţie remunerată, cu excepţia activităţii didactice, ştiinţifice sau de creaţie;
b) să exercite personal sau prin intermediul unui terţ activitate de întreprinzător;
c) să fie membru al organului de conducere al unei organizaţii comerciale, cu excepţia cazurilor indicate la art.19;
d) să fie împuternicitul sau reprezentantul unui terţ în organul vamal;…”.

Admit că la facultatea de drept de la Iaşi poate se pun mai puţine accente pe legislaţia moldovenească, dar iată la ULIM… nu cred că nu se studiază dreptul vamal moldovenesc!

Ei, ce să mai zici aici?! Mie unuia îmi pare că e cam… ilegal! Şi dacă e ILEGAL, atunci… ce? Nimic, în afară de tupeul, ignoranţa şi nihilismul juridic, devenite deja proverbiale pentru guvernarea de la Chişinău? Chiar nimic? Da, nimic! Pentru că societatea noastră civilă poate cere demisia cuiva doar dacă e prins în stare de ebrietate la volan sau… în pat cu două amante… Şi aia doar dacă e ministru delegat nu chiar din partea oricărui partid!

Dar dacă a fost numit ILEGAL în funcţie şi continuă să deţină funcţia în ILEGALITATE?! Nuuu… Asta nu e de dat la „Breaking News”, e doar o banală ilegalitate…

P.S. Un banc popular pe culoarele vamei moldoveneşti: „Acum înţelegeţi de ce Baliţchi a fost paraşutat în funcţia de general la Vamă? Corect! Pentru că vameşii beneficiază de scutiri de taxe în transportul urban… Iar la situaţia lui materială, asta pare a fi unica posibilitate de a putea face faţă crizei…”. Zi că nu! La „coliba” lui de 1500 lei probabil serviciile comunale achitate lunar sunt de cel puţin de două ori mai scumpe!

Iar cât priveşte incompatibilitatea afaceristului cu funcţia publică în organele vamale… ce mai contează?! „Dura lex, sed lex”! La Chişinău termenul „dura” se pare că a fost preluat nu din latină, ci din… rusă!

Reclame

Etichete: , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: