Când vine 8 aprilie?


La 3 ani de la evenimentele din 7 aprilie 2009 în Republica Moldova aşa şi n-a venit ziua de… 8 aprilie. Impresia este că ţara s-a oprit blocată, fără a se clarifica ce, de ce şi pentru ce s-a întâmplat de fapt în acea zi şi care sunt concluziile şi lecţiile pe care trebuie să le însuşească societatea.

Nu cred că pentru o societate dezvoltarea şi continuarea firească a şirului calendaristic este posibilă fără elucidarea aspectelor legate de cele întâmplate într-o zi de o asemenea importanţă. Or, de acea zi este legată speranţa tinerilor în… viitor. Iar speranţa tinerilor în viitor nu este altceva decât viitorul. Una din principalele lozinci ale tinerilor care au protestat la 7 aprilie a fost „Nu ne furaţi viitorul!”.

Impresia generală este însă că nu toţi vor ca să fie elucidate evenimentele petrecute cu 3 ani în urmă. E foarte curios un lucru. Este evident că încearcă din răsputeri să ascundă adevărul anume guvernanţii, or în ţara asta nimic nu mişcă şi nici nu staţionează fără voia guvernanţilor. Şi cel mai straniu e că asta fac nu doar guvernanţii de acum, respectiv opoziţia de atunci, dar şi guvernanţii din aprilie 2009, respectiv opoziţia de acum. Stranie legitate, nu?!

Stranie, dar şi care impune anumite concluzii pe marginea celor întâmplate. Probabil o fi avut loc atunci ceva ce nici o tabără şi nici alta nu vrea să se afle… Şi dacă nu se vrea ca cei „mulţi şi proşti” să afle despre cele întâmplate în aprilie 2009, oare cum se intenţionează să fie stăvilită setea societăţii de a afla ce s-a întâmplat în acea zi, care este una direct proporţională cu dorinţa unora de a ascunde adevărul? Mai ales e vorba de tinerii din „generaţia 7 aprilie”, atâţi câţi încă au mai rămas pe aici.

Unicul lucru care a fost aflat în mare parte datorită unor scurgeri de informaţie de la guvernare este „triunghiul Bermudelor” Tkaciuc – Morari – Baghirov, în care se pierd toate speranţele societăţii de a afla şi mai ales a înţelege ce s-a întâmplat la 7 aprilie 2009 şi cine a furat speranţa tinerilor în viitor. Şi nu doar aşteptările societăţii, dar şi eforturile organelor de drept moldoveneşti par a fi neputincioase în faţa acestui triunghi, care reprezintă şi unicul fapt cert şi probat cu incidenţă asupra evenimentelor din 7 aprilie.

Acest triunghi – monstru, cu trei capete, compus din ideologul celui mai mare şi influient partid din Republica Moldova, aflat atunci la guvernare, un jurnalist moldovean care a figurat în calitate de organizator al protestelor şi un controversat scriitor şi blogger rezident al Federaţiei Ruse, care se autoproclamă organizator şi creier al protestelor din 7 aprilie. Exotică companie, nu?! Pe cât de exotică, pe atât de invincibilă, chiar şi în raport cu un ditamai aparat de stat de anchetă pus pe elucidarea evenimentelor de atunci.

Aşa stând lucrurile, iată al treilea an la rând Republica Moldova ratează ziua de 8 aprilie, rămânând într-un etern 7 aprilie, în 2012 devenită Zi a Libertăţii. Această zi simbolizează mai mult lupta pentru libertate decât dobândirea libertăţii. Consolare de la guvernanţi?! Balsam pentru răni?! Cel puţin acum este clar pentru ce au avut de suferit tinerii în acea zi.

Aşa, încă un an autorităţile au „scăpat” de această zi. Nu se poate nimic mai mult şi pentru asta există scuze, insinuări şi eschivări. Şi în acelaşi timp nu există… vinovaţi!

Deci, acum avem o Zi a Libertăţii, avem tineri care au avut de suferit în această zi, dar nu avem identificate numele celor împotriva căror au luptat ei şi de la care au avut de suferit. Nici măcar nu se cunoaşte dacă tinerii au învins în acea luptă, sau totuşi cei care au luptat împotriva lor. Până una alta, 7 aprilie nu s-a consumat. Luptele pentru libertate şi adevăr continuă, iar dreptatea se mai lasă aşteptată…

Etichete: , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: