Vlad Plahotniuc. Rebranding. De la „bad man” la „bat…man”.


Dacă politicienii de obicei vin la offline-uri ca la plimbare, parlamentarul a făcut o excepţie. Chiar a luat în serios evenimentul, poate că pe alocuri chiar prea în serios. A venit foarte bine versat şi pregătit. A reuşit să „facă varză”, cum îi place lui să se exprime, beau-monde-ul bloggericesc moldovenesc. Chiar şi pe unii bloggeri, care îşi frecau mâinile înainte de eveniment, intuind un knock-out rapid al adversarului, din prima rundă.

Am aflat de pe facebook despre offline-ul organizat chiar de Ziua mondială a Libertăţii Presei, cu doar o zi înainte de eveniment. Totuşi am reuşit să prind şi eu un loc la off-line şi ţin să-i mulţumesc pentru asta lui Iulian Bercu, care s-a ocupat de organizarea evenimentului. Am reuşit… cu ceva noroc, în pofida faptului, că „patriarhul bloggerimii moldoveneşti” s-a grăbit să mă informeze, cu toată „amabilitatea”, că „înregistrarea se încheiase”.

Mai mult decât atât, „patriarhul” a tras o listă, mai dihai decât cea a lui Şandrovschi, uitând chiar în toiul offline-ului şi de cel aşteptat de 2 ani, şi de tot, preocupându-se mai mult de câţiva bloggeri, care au îndrăznit să vină fără a fi „unşi” de el.

Dar să trecem la lucruri serioase şi poate lăsăm la urmă timp şi spaţiu pentru o replică pentru „patriarh”.

Deci, impresii… Recunosc, am ieşit din sala karaoke de la „DRIVE” impresionat, atât cu privire la protagonistul offline-ului, dar mai ales despre bloggerimea de Moldova.

Am remarcat că bloggerii şi mă refer mai ales la cei preocupaţi redacţional mai mult de persoana lui Vlad Plahotniuc, au venit foarte slab pregătiţi, fără careva investigaţii şi întrebări delicate, dar şi argumentate. Probabil de aia că sperau la acea victorie rapidă. Unii chiar am văzut că după aproape 3 ore de offline au mai solicitat încă o oră pentru o dezbatere on line.

Spre deosebire de aceştia, politicianul, care a menţionat că încă nu a fost foarte marcat de această nouă calitate a sa, s-a pregătit foarte bine şi a studiat foarte atent subiectele de care se preocupă bloggerii în legătură cu persoana sa. Respectiv, a câştigat „la scor” şi a diluat răbdător „sarea şi piperul” din întrebări. Unde i-a fost mai greu, a luat prin sinceritate şi detalii ascunse de ochii restului lumii şi a „mutat” foarte corect, deoarece astfel a demonstrat că încă nu a fost „stricat” de politicul de la Chişinău, care are puţine tangenţe cu noţiunile de sinceritate şi transparenţă.

A fost ajutat pe alocuri să iasă din puţinele situaţii mai complicate şi de simţul umorului caracteristic şi abilităţile de comunicare cu o audienţă elevată. Asta relevă un progres clar, deoarece aceste calităţi îi erau absolut străine cu doi ani în urmă. În reacţiile unor bloggeri am observat chiar elemente de şoc pe acest context.

A fost răbdător şi generos la capitolul timpului acordat offline-ului şi a reuşit în opinia mea o investiţie foarte bună de timp. A fost de remarcat, că pentru runda finală de întrebări a zis că este gata să răspundă încă la 7 întrebări, pe când din sală au cerut doar 2.

Referitor la conţinut, şi-a prezentat un curriculum vitae bine structurat, cu accente pe calităţile sale de familist şi afecţiunea faţă de părinţi şi apropiaţi, ce prinde foarte bine pe fonul ortodoxismului moldovenilor. Mi-a plăcut, că a accentuat că s-a născut într-un sat de pe malul Prutului.

Nu a uitat de patriotism, menţionând originea din bunei represaţi în perioada stalinistă şi povestind şi despre serviciul militar. A accentuat că provine dintr-o familie simplă şi afectată de lipsuri şi că a început „de jos”, fără pile şi suport financiar de la părinţi.

Nu a fost zgârcit în relatări cu privire la perioada studiilor, punând accent pe ataşamentul faţă de carte, dar şi aruncând nişte săgeţi ascuţite spre sistemul sovietic de învăţământ, spiritul căruia dăinuie şi acum prin liceele şi universităţile de pe la noi.

A povestit destul de detaliat despre parcursul său în business, fără a evita nici o întrebare. A fost chiar destul de curajos să dea detalii despre business şi proprietăţi. S-a descurcat perfect pe una din tematicile principiale pentru bloggeri – afacerile sale pe segmentul media, „scoţându-i pe tuşă” şi pe cei mai sceptici şi agresivi.

Nu a evitat să recunoască că partidul din care face parte este construit pe principii de sectă, cum sunt toate partidele de pe la noi, dar a promis că maxim într-un an va contribui la schimbarea stării de lucruri. A accentuat că „a venit pe mult timp în politică”, că tactica pe care o aplică este legată de transferul de experienţă acumulată în business. S-a declarat foarte serios intenţionat în privinţa contribuţiei la reformarea PDM, pe care-l vrea mai pe stânga pe eşichierul politic, dar proeuropean şi fără nici un element de românofobie. Păzea, PCRM! Aparent, pare un element de intenţie nobilă de a lăsa suficient loc pe centru-dreapta pentru PLDM şi PAD.

Mi-a părut interesantă ideea cu implementarea principiului cu deschiderea căii pentru mai mulţi lideri în partid, care contrastează pozitiv pe fonul realităţilor din PLDM. Susţine că este susţinut în acest sens şi de către şeful său de partid. Admite un potenţial pentru PDM pentru a lua 40 de mandate de deputat. Hm… Ambiţios, poate chiar prea… 🙂

Nu a negat armistiţiul cu „politicianul nr.1” (cine s-a autoproclamat la noi ca atare se cunoaşte), „în interesele ţării”, dar a fost destul de laconic la subiect şi nu a exclus concurenţa cu acesta pentru „întâietatea pe podium”, performanţă reuşită în afaceri.

Nu a reuşit să evite, deşi a încercat subtil, subiectul relaţiei sale cu Mark Tkaciuk, pe care a caracterizat-o ca fiind compromisă în urma intrării sale în politică, dar mai ales a eşuării alianţei lobbate de Naryşkin în decembrie 2010.

A menţionat că apreciază calităţile de profesionişti ale lui Alexandru Tănase şi Vitalie Nagacevschi, iar calităţile de politician ale lui Mihai Godea nu le cunoaşte prea bine. A negat categoric că ar sta „în spatele” plecării acestora din PLDM şi a ridiculizat această ipoteză prin conflictul de interese ale acestora cu activitatea sa din PDM, pe care o abordează ca fiind una de perspectivă lungă.

A negat acuzaţiile pe care i le-a adus cu un an în urmă Vlad Filat, că s-ar fi întâlnit cu Godea la Viena, anterior plecării acestuia din PLDM şi a părut sincer deoarece a menţionat că teoretic putea aranja asta şi prin intermediari sau în sediul Parlamentului.

Nu mi-a plăcut că s-a proclamat „mascul desăvârşit”, dând de înţeles că este homofob dar mai ales modul cum s-au solidarizat cu el la acest subiect anumiţi bloggeri, aceştia permiţându-şi chiar să arunce atacuri directe la adresa unui blogger cunoscut în calitate de luptător anti-discriminare, mai ales că au făcut-o în absenţa acestuia. A fost pentru mine dezamăgirea serii. Or, nu prea am văzut printre bloggerii participanţi la offline eurosceptici sau promotori ai integrării Republicii Moldova în Uniunea Rusia – Belarus.

În concluzie, evenimentul în sine a fost o reuşită şi după cum era şi de aşteptat chiar a realizat mult zgomot şi… ecou. Asta dacă obiectiv şi fără prejudecăţi sau dogme. Şi asta a fost confirmat de feed-back-urile unor bloggeri, care m-au uimit de-a binelea.

Pe undeva acţiune de PR, lansată probabil cu scopul de a da start unei acţiuni de „rebranding” şi de detaşare de la imaginea unui businessman, căruia i s-ar potrivi calificativul de „bad man”, care stă în umbra politicienilor, la cea a unui politician de forţă. Botezul său cu un nou calificativ, de „batman”, pe care i l-a atribuit unul din bloggeri, n-a părut să-l deranjeze, chiar deloc. 🙂

Trebuie să recunoaştem că a fost un eveniment demn de tot interesul. Acum… nu ne rămâne decât să monitorizăm acţiunile lui de mai departe, să vedem pe cât de sincer a fost cu noi şi dacă discursul său a fost nu doar interesant, dar este întărit şi prin seriozitate. Parte de evenimente interesante avem din abundenţă de la AIE, aşteptăm şi seriozitate.

P.S. N-am uitat de intenţia menţionată la începutul articolului de a replica etichetărilor din partea „patriarhului bloggerimii”. Mă rog, o fi contractat vreun franchising de la unii din politicieni care abordează acest stil. Am vrut să replic mai dur, dar m-am răzgândit. Primo, nu sunt sigur că merită. Secundo, o să merg pe sfatul pe care îl aud în permanenţă de la părinţi: „iartă nebunilor şi celor rău intenţionaţi”. Terzo, „colegii de listă” chiar merită tot respectul! 🙂 În plus, unii bloggeri chiar mă invidiază, pentru faptul că am ajuns să fiu abordat chiar de „înaltpreasfinţit”. Cică e onoare, pentru bloggerii… muritori de rând. 🙂

Apropos, a fost unicul jurnalist prezent la offline, „băgat în seamă” de sărbătoare, cu un i-pad cadou. 😉 Ceilalţi s-au mulţumit şi cu felicitări verbale… 🙂

Etichete: , ,

2 răspunsuri to “Vlad Plahotniuc. Rebranding. De la „bad man” la „bat…man”.”

  1. q Says:

    mi se pare,sau ai limba bagata in curul lui plahotniuc???

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: