Marian Lupu la „Replica”. Adevăr, sau provocare?


Am plecat de la emisiunea de duminică seara cu această întrebare în cap, care îmi revenise din jocurile din anii de liceu. Liderul PDM, altădată criticat pentru poziţia sa politică moale şi excesiv de conciliantă, a intrat tare pe subiectul reformei şi remanierilor, implicit pe domeniile-cheie ale guvernării.

Mă refer la domeniul principal de interes al meu, care poate fi considerat şi unul cheie în general pentru un stat care trăieşte în cuantum de peste 70% din impozite indirecte administrate de Vamă şi Fisc.

Recunosc că participarea la această emisiune a meritat să aibă loc, cel puţin pentru că am putut să-i adresez speakerului întrebarea, care a răsunat nu doar din partea mea, dar şi de la întreaga societate, după cum foarte bine a remarcat moderatorul emisiunii Mihaela Gherasim. Şi mă refer aici la acea parte a societăţii căreia cu adevărat îi pasă ce va fi mâine cu această ţară, dar şi la cea care nu se complică… cu întrebări strategice, dar totuşi simte din plin că ceva nu merge bine în ţara în care trăiesc.

Întrebarea a picat exact şi foarte actual pentru liderul PDM, partid în plină reformă, care îşi propune să dea lupte crâncene cu PCRM pentru electoratul de pe segmentul de stânga a eşichierului politic. Or, pentru un partid aflat la guvernare lupta pentru electoratul de stânga ar însemna proiecte sociale de succes. Respectiv, aceste proiecte sociale nu pot fi lansate şi desfăşurate decât având la modul practic o acoperire financiar-bugetară. Şi aici se pare că guvernarea se loveşte de o „buturugă”, pe cât de „mică”, pe atât şi de problematică, care se numeşte (in)capacitatea administrativă a guvernării pe segmentul bugetar-fiscal. Or, nu mai constituie un mare secret pentru nimeni, că anume pe acest segment, alături de cele ale luptei cu fenomenul corupţiei şi reformării justiţiei Guvernul Filat şchiopătează şi şchiopătează TARE!

Amintesc în context, pentru cei mai sceptici, că recenta vizită a şefului Misiunii FMI pentru Moldova, Nikolay Gueorguiev a relevat un deficit de 600 milioane lei la bugetul de stat, care şi aşa este unul auster prin definiţie. Vama şi Fiscul doar în primul trimestru al lui 2012 au admis o neîndeplinire de 3,4% a sarcinii bugetare stabilite de Min.Fin., ca să nu mai vorbim de eventuale supraîndepliniri, care ar fi de altfel logice pe fundalul creşterii importurilor şi exporturilor, mult trâmbiţate la Guvern.

Matematic, aceste cifre indică, că în toamnă Guvernul va fi în situaţia în care nu va putea nu că să lanseze proiecte sociale noi, dar chiar să finanţeze proiectele sociale deja asumate şi sesizăm aici un conflict clar de interese al PDM-ului cu Guvernul Filat, în care s-a „înhămat”, după cum s-a exprimat Marian Lupu. Mai ales că toate pârghiile de pe domeniul bugetar-fiscal sunt gestionate de componenta liberal-democrată din alianţă. Nu de alta, dar sperietorile unor colegi de eşichier ai PDM-ului din afara AIE, cu scenarii de genul incapacităţii de plată a Guvernului par pe cât de grave şi apocaliptice acum, pe atât de verosimile spre sfârşitul anului bugetar. Mai ales dacă AIE va insista pe „tactica struţului” şi va refuza să scoată capul din nisip…

Pe context, am fost plăcut surprins să-l văd pe liderul PDM nu doar perfect conştient de această „buturugă” plasată sub roţile carului componentei social-democrate a AIE, dar şi că de astă dată speakerul a mers şi mai departe şi s-a arătat nemulţumit de prestaţia guvernării pe segmentul administrării fiscale şi vamale şi chiar a făcut aluzii semi-transparente la remanieri de resurse umane pe aceste domenii. Tare vreau să cred că acel condiţional „nu exclud” la capitolul modificării în componenţa echipei guvernamentale este legat de faptul că la acest capitol discuţiile în AIE încă n-au fost finalizate şi nu trebuie respectiv să înţelegem că aceste discuţii încă nici n-au început.

Aşa ori altfel, nu ne rămâne decât să-l prindem la cuvânt pe liderul PDM, proaspăt reconfirmat în funcţie şi să monitorizăm pe mai departe şi consecinţele la modul practic ale celor atât de multe spuse la subiectul preconizatelor reforme, remanieri şi în general schimbări în calitatea guvernării, schimbare care se preconiza a fi dusă „până la capăt” şi după care ni s-au lungit ochii din 2009 încoace.

Acum AIE nu mai are nici un pretext de genul „crizei politice”, „alegerii preşedintelui”, etc., mai ales că iată şi PCRM-ul a revenit în Parlament. De aia vreau sincer să urez PDM-ului ca de data asta socoteala lor de acasă să fie cât mai aproape de cea din târg. De acum încolo politicienii din AIE decid nu doar strategia de dezvoltare a acestui colţ de ţară pe termen scurt, mediu şi lung, dar şi stricto sensu soarta proprie ca şi politicieni, a tuturor luaţi împreună şi totodată a fiecaruia luat în parte. Aut-aut, tertium non datur…

Etichete: , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: