16 septembrie. Cine şi de ce se teme?


Am scos din memoria lap-topului o ciornă pusă la „copt” după Marşurile de la Cahul şi Bălţi, pe care le-am monitorizat din interior, din vâltoarea evenimentelor. N-am făcut-o doar pentru că imediat după acţiunile de la Bălţi s-a anunţat desfăşurarea Marşului de duminica viitoare. Vă explic ceva mai jos de ce am pus articolul pe standby şi de ce s-a „copt” anume acum.

Am făcut-o pentru că îmi place să dau articole incisive, dar nu şi… agresive. Nu-mi ieşea însă alt titlu pentru acest articol decât „Animalele”. Şi nu aveam în vedere animale, din alea drăguţe, de la zoo, care bucură copiii. Era vorba de o specie nouă de animal, pe care-l descoperisem abia recent pe meleagurile alteori populate de zimbri. Agresiv, înrudit cu… cămila, care aruncă cu… salivă, ouă şi pietre în… oameni, dar mai ales copii şi jurnalişti. Altfel nici acum, la „rece” nu pot caracteriza aceste vietăţi, probabil pentu că chiar nu pot trata calm evenimentele atunci când au de suferit copiii.

În al doilea rând, după acele evenimente din iulie şi august îmi tot pulsau în cap două necunoscute ale unei ecuaţii. Un „X” era în zona întrebării de ce aceste animale scăpate din sălbăticie, aidoma urşilor care evadează uneori din pădurile de la poalele Carpaţilor şi hoinăresc prin tomberoanele localităţilor (pe timp de anomalii climaterice) nu sunt neutralizate inofensiv de către serviciile specializate şi nu sunt respectiv returnate în rezervaţii, la semenii lor. Şi un „Y” care era legat de un sentiment clar de déjà-vu în legătură cu evenimentele din 7 aprilie 2009. Despre acest déjà-vu am scris şi în martie curent, după un alt eveniment similar (pentru refresh: http://vox.publika.md/social/marsul-unirii-a-rezistat-in-pofida-deja-vu-urilor-201691.html).

Ei bine, s-a „copt” articolul, odată cu aflarea celor două necunoscute. Acum şi ecuaţia poate fi rezolvată! Cu „X” iţele s-au descurcat destul de uşor şi de la sine. Nu puteam înţelege atunci bâlbâiala din acţiunile forţelor de ordine, care mai întâi au dat asigurări că măsurile de securizare a acţiunii sunt îndeplinite, ba chiar că „zona este împânzită de camere video” (am citat comisarul de Bălţi), care vor fixa eventualele ilegalităţi dar mai ales autorii acestora.

Respectiv, atunci când contemplam stupefiat dezmăţul vietăţilor pomenite mai sus mi-am zis că cel puţin e bine că acele „camere video” vor fixa huliganii şi provocatorii, care nu sunt altcineva decât ciobenii animalelor. Şi aşa cum ei frecventează cam în aceeaşi componenţă toate evenimentele unde au ocazia să lovească, cel puţin vor fi acum identificaţi şi pedepsiţi. Hm. N-a fost să fie. În loc să se ia de provocatori, adică „ciobenii” animalelor, organele de drept s-au luat de unele animale, cum ar fi alcoolicul psd-st, adăpat exact când a fost necesar de „ciobanul” său. Ultimul a fost atât de tare speriat de dosarul penal de la procuratură, că recent a revenit din China dintr-o plimbărică de afaceri. Asta în timp ce nu ştiu cum alţii, dar SIS-ul îl credea mucezind acasă sau la cinema, sub interdicţia de a părăsi localitatea (fapt confirmat duminică chiar de dl Dediu). În rest, nu prea am auzit de dosare penale, că aici de administrativ nu ştiu dacă mai poate fi vorba. Sau, cel puţin, n-am văzut ca aceste dosare să fie mediatizate de organele de drept, cum ar fi firesc, în scop de profilaxie a recidivei. Despre un alt dosar penal intentat unui alt „cioban” am aflat abia ieri, la peste o lună de la acţiunile incriminate! Şi e curios că am aflat informaţia tocmai de la „ciobanul”, parcă… mirat de cum i se poate întâmpla aşa ceva şi nu de la Procuratură, care pe semne că se ruşinează de… existenţa dosarului.

Nu-mi era clar nici de ce la Bălţi scutierii M.A.I. au apărut, cu tot cu echipament special doar după ce unui jurnalist i s-a spart capul! Au ieşit, ca din pământ, numeroşi, bine organizat, coordonat şi foarte profesionist şi-au făcut job-ul, dar atenţie: doar atunci când a fost vorba de sistarea Marşului şi evacuarea participanţilor în afara oraşului. De ce oare n-au ieşit chiar atunci când a început acţiunea de protest, or din start era clar că situaţia degenerează în dezmăţ al animalelor? Acum deja nici nu mai vreau răspuns la aceste întrebări. Totul e clar. Impotenţa artificială şi simulată a organelor de drept, aplicată conform tacticii clasice moldoveneşti de a te face „mort în păpuşoi” nu cred că mai impresionează pe cineva. Am văzut asta şi în aprilie 2009. Nu se poate doar atunci când nu se vrea. Şi nu se vrea atunci când nu este ordin, „de sus”. Pe 7 aprilie poliţia n-a putut, iar a doua zi deja… a putut! Ba chiar mai mult decât trebuie! Dar, despre „Y” – ceva mai jos.

Răspunsul e unul foarte clar şi simplu. Autorităţile se tem. Şi nu de animalele care scotocesc prin tomberoane. Şi nici de „ciobenii” animalelor (ce s-a tot demonstrat din iulie încoace)! Dar exact de cei atacaţi de animale. De asta scutierii n-au apărut decât după ce au început violenţele. Pentru ca acţiunile de genul şi formatul protestului stradal, concepute ca fiind prin definiţie paşnice, să se asocieze cu ilegalităţi şi pericol public. Respectiv, să poată fi în orice moment condamnate, dar mai ales INTERZISE.

Poate Vă întrebaţi respectiv şi de ce se tem guvernanţii de tineri? Din nou, genial de simplu! Eu sunt sigur că îi doare în cot de ce se scandează la un Marş sau altă acţiune de protest, atâta timp cât nu se scandează „JOS guvernarea!”.

„Unire!” se scanda în PMAN şi în timpuri „de mai grea cumpănă”. Şi nu erau „pericole” pentru „procesul de integrare europeană”. Şi nici animale nu apăreau. Şi nici ciobeni. Şi nici recomandări de amânare, şi nici interdicţii. Ba chiar pe alocuri se mai şi împrieteneau cei ce strigau „Unire!” cu guvernanţii din PCRM. Aici e buba, prieteni! Şi nici România nu era stat-inamic. Ba chiar mai beau câte un pahar de vin preşedintele de stânga moldovean cu cel de dreapta de la Bucureşti.

Guvernanţii ştiu perfect că tinerii, mulţi din care se regăsesc printre participanţii la Marşurile Unirii sunt în mare parte aceiaşi care au ieşit să protesteze paşnic şi pe 7 aprilie. Şi tinerii nu sunt nişte pensionari obosiţi şi plictisiţi de stat acasă, veniţi să ţipe în piaţă „Jios Alianţu!”. Aici e buba. Ba chiar buboiul, plin cu puroi, de spargerea căruia se tem de le tremură… lenjeria cei de la guvernare! Ei se tem că cei care se întrunesc bine organizat şi în număr mare să strige pro ceva… întro bună zi pot scanda împotriva a ceva sau cuiva. Ştiu ei că studenţii au revenit în Chişinău după o vacanţă petrecută în familiile de la ţară, bântuite de chinuri şi… sărăcie!

Unii din cei de la guvernare ţin bine minte cum au ajuns acolo, sus, dar mai ales datorită cui! Tot aşa cum şi ceilalţi, formal scandalizaţi de Marş ştiu foarte bine că provocatorii nu sunt printre organizatorii Marşului! Ca şi la 7 aprilie, la Bălţi a fost evident. Erau prea puţini participanţi la Marş, pentru ca să nu poată fi identificaţi eventualii provocatori. N-am identificat din ăştia, cu tot cu atenţia acordată monitorizării a ce se întâmplă în jurul meu. Erau tineri care au venit, ca şi la 7 aprilie, să protesteze paşnic. Iată aşa, fraţilor! X+Y face Z.

N-au cum guvernanţii să nu ştie şi sunt sigur că ţin minte asta… Aceeaşi tineri la 7 aprilie i-au cocoţat acolo sus, la treucă şi nu vor să coboare nu că acum, dar nici peste 2 şi nici peste 22 de ani! Cum să nu înţeleagă ei că pe acelaşi scut pe care au fost aduşi de tineri la guvernare, pot fi scoşi de acolo?!

Eu sunt gata să înţeleg atitudinea partidelor de stânga faţă de Marş, care de dragul electoratului mai fac şi… populism. Unii din ei aleg metode de luptă politică neortodoxe, cu tot cu ortodoxia lor proclamată, combinată cu provocatori, animale şi „ciobeni”.

Ceea ce chiar nu înţeleg sunt scamatoriile celor de pe dreapta. Care proces de integrare europeană să fie afectat printr-o manifestaţie paşnică? Da cel mai curios e cum poate fi afectat un proces de integrare într-un spaţiu, prin îngrădirea nejustificată a uneia din libertăţile omului, care reprezintă o valoare de căpătâi acolo unde vrei să te integrezi?! Cum să ajungi la Cahul prin Briceni?

Unde mai punem că cererea de autorizare a Marşului a fost depusă de Acţiunea 2012 încă la 7 iulie! Iar autorităţile s-au luat de cap… abia cu o săptămână înainte de acţiune, „amintindu-şi” şi de festivalul etniilor, şi de faptul că tare se teme de noi atacuri din partea animalelor, cu tot cu forţe de ordine plătite din buget exact pentru asemenea situaţii. Că doar nu-i plătim ca să roadă pantalonii de la 08-00 până la 17.00 prin birouri, nu?!

Eu una ştiu: frica sălbatică a guvernanţilor de a-şi pierde fotoliile este direct proporţională cu forţa şi curajul tinerilor! Şi prin aceste bâlbâieli guvernanţii nu fac decât să-i întărească în convingerea de a-şi cunoaşte şi cere drepturile, a se exprima, întruni şi manifesta PAŞNIC, în spirit european! Nimeni nu este în drept să intervină în limitarea drepturilor garantate de Constituţia Republicii Moldova şi CEDO!

Mai ales că schimbarea, începută de tineri la 7 aprilie 2009 cu adevărat „trebuie dusă până la capăt”! Aşa e, Vlad Filat? Aşa e, Dorin Chirtoacă? 😉

Reclame

Etichete: , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: