Vinieta, taxa lui Filat, sau dijme pentru iobagi de la boier, with love


Spre deosebire de vameşii fostului gastarbeiter Negruţa, care beau alcool prin benzinării în timpul serviciului, Guvernul este pus serios pe treabă. Treaba este una mare de tot, or putoarea de sărăcie devine tot mai ascuţită în Moldova.

După ce a promis la Congresul Diasporei retragerea proiectului legii vinietei din Parlament, în stilul lui tradiţional, tot aşa cum a fost şi cu legea anti-discriminare, Filat s-a răzgândit, a bătut cu pumnul în masă, a tunat şi a fulgerat că insistă pe adoptarea legii.

Zis şi făcut! Eu unul n-am înţeles nimic din behăiturile autorului proiectului şi concomitent ex-gasterbeiterului de la tribuna Parlamentului şi m-am convins din runda întrebări – răspunsuri că nici deputaţii n-au înţeles mai mult. Totuşi, fără să înţeleagă ce, de ce şi pentru ce votează, majoritatea deputaţilor şi-au confirmat numele de botez primit pe alocuri meritat din partea bloggerilor: oAIE… Deputaţii alianţei au votat pentru adoptarea acestei legi. Şi asta în lipsa oricărei argumentări cel puţin a efectului economic, dacă nu a unei analize a efectului social al proiectului.

Cu cele 20 de milioane de lei (sumă de nivelul unui grant european de importanţă locală) Guvernul va putea repara asfaltul din PMAN sau plăti încă vreo 4 deplasări cu avionul a premierului! Bun preţ pentru o nouă formalitate birocratică la Vamă pentru gasterbeiterii moldoveni, că altcineva nu prea ne vizitează ţara… Cum să nu se merite să stai la coadă în Vamă pentru aşa ceva când vii de Crăciun sau Paşti să-ţi vezi mama sau copilul?! Şi cum să nu merite acest scop nobil o şpagă dată vameşului pentru o perfectare mai rapidă a documentelor?! Cum să nu fie încălzit sufletul moldovenilor care se spetesc peste hotare, de gândul că… contribuie şi ei la doi kilometri de drum bun pe care vor zbura mercedesurile din escorta lui Filat?!

Tot aseară, în acelaşi stil, Guvernul a votat în primele două lecturi proiectul bugetului de stat pentru 2013, care este unul prin definiţie anti-social. Noi majorări de povară fiscală şi asta… la pachet cu proiectul decriminalizării contrabandei! Mai detaliat la proiectul legii bugetului de stat şi la cel de-al doilea MEGA-proiect voi reveni. Ca şi în cazul vinietei însă constat în această lege o singură logică: absenţa oricărei logici! Urmărind şedinţa plenului am perceput o atitudine din partea parlamentarilor în stilul „cu o dijmă, mai mult, cu una mai puţin… care e diferenţa?”.

Şi vişina de pe tort, prieteni! De azi nu vă grăbiţi să răciţi în week-end sau seara, sau cel puţin dacă n-aveţi cumetri, naşi sau fini medici. Şi ordonaţi şi copiilor şi părinţilor voştri să nu se încumete să se îmbolnăvească în orele extra-program al medicilor. Cei mai norocoşi, cu relaţii în domeniu, făceţi-vă rezerve de reţete în alb! Cei care nu aveţi relaţii vedeţi, poarte reuşiţi, contra 50 de lei bucata la medicul de familie! De azi, cumpăraţi 80% din medicamente DOAR pe reţetă! De ce? Nu mă întebaţi! Întrebaţi-l tot pe el, pe Filat, sau pe ministrul Usatîi, sau pe fostul gasterbeiter Negruţa. Asta dacă vreţi să mai auziţi o behăitură despre patriotism şi grijă pentru sănătatea voastră şi nu despre interese ale medicilor cu mâna lungă şi cele ale farmaciilor… afiliate. Dar mai bine nu încurcaţi lumea să „lupte cu sărăcia”!

Aseară în magazinul de la colţul casei am rămas tablou, văzând cum o bătrânică şi-a cumpărat… o franzelă şi… o crenvuşcă, întrebând vânzătoarea dacă se vând ouă… la bucată!!! 😦 Mă uitam apoi îngrozit la ştirile de la Chişinău, la pachet cu cele despre protestele din Grecia… Da, „mămăliga nu explodează”! Este o mâncare cuminte. Nu avem nici un drept să ne supărăm pe Voronin, că ne-a numit cândva… „bâdla”!

Anunțuri

Etichete: , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: