Offline electoral cu Eugen Tomac. „Dreptatea pentru Basarabia” va veni totuşi de la Bruxelles?!


Vinerea trecută Eugen Tomac a dat startul şi în estul Prutului campaniei electorale pentru alegerile din 9 decembrie în Parlamentul României. Candidatul ARD pentru Camera Deputaţilor de la Bucureşti a invitat bloggerii de la Chişinău la un offline de start de campanie, într-un local cu nume sugestiv: „Popasul dacilor”. Nu pot decât să-l felicit pentru acest stil de a intra în electorală şi o fac nu obligatoriu pentru faptul că am avut şi eu onoarea să fiu invitat.

Faptul că Eugen Tomac a preferat să înceapa campania electorală într-un stil mai degajat şi informal, alături de bloggeri îl apreciez ca fiind un element original, dar şi logic, el fiind cel mai tânăr din candidaţii puşi în faţa electoratului basarabean cu cetăţenie română de partidele de la Bucureşti.

Pe contextul experienţei politice şi a carierei sale în serviciul public începute în 2008, vârsta lui chiar este un element de atractivitate pentru tinerii de la Chişinău, formând un întreg care justifică ambiţiile sale legate de rezultatele scrutinului în colegiul pentru care candidează. La imaginea pozitivă pe care o are şeful său de partid, Traian Băsescu la Chişinău, candidatul acum adaugă drept premisă pentru optimism şi performanţele sale în calitate de şef al Departamentului Românilor de Pretutindeni. Experienţa sa în cadrul Ministerului de Externe de la Bucureşti se răsfrânge în stilul său de comunicare, unul pe cât de simplu pe atât de abundent în formule din limbajul diplomatic.

Discuţia a avut un caracter preietenesc, Eugen ştiind că are susţinerea majorităţii celor invitaţi, care în majoritate sunt exponenţi ai aceleeaşi generaţii cu el. Unii din mânuitorii condeiului virtual prezenţi la eveniment chiar s-au oferit să-l ajute în campanie, mai ales atunci când candidatul PDL a zis că nu contează pe sprijinul vreunui partid de la Chişinău.

Tomac şi-a prezentat în premieră la offline programul politic, care încă mirosea a cerneală tipografică. Programul este întitulat inspirat „Dreptate pentru Basarabia”, un mesaj care se asociază şi cu denumirea entităţii politice care îi oferă sprijinul în alegeri, Alianţa România Dreaptă. Titlul e bun în calitate de publicitate electorală, care mizează pe sentimentele românilor din Republica Moldova şi nu doar, candidatul explicând bloggerilor că nu s-a axat pe un mesaj care ar merge poate mai bine peste Prut: „Dreptate pentru Moldova”, pentru a nu-i discrimina pe românii din regiune care locuiesc în afara Republicii Moldova.

Bate la ochi o contradicţie evidentă între titlul programului şi punctul 1 al acestuia, care pare foarte exotic şi oarecum tras de urechi acolo. Tomac, care s-a declarat unionist convins lansează totodată în prim-planul programului său susţinerea eliminării regimului de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova cu Uniunea Europeană şi implicit România, mizând probabil pe o manevră populistă, venind cu un mesaj mediatizat pe larg de Guvernul de la Chişinău. Faptul că decizia în acest sens oricum va veni de la Bruxelles şi nu de la Bucureşti, mai ales că Moldova deja are o foaie de parcurs de la UE în acest sens ridică mai multe semne de întrebare privind rostul acestui punct.

E adevărat, România este unul din partenerii de bază ai Chişinăului în cadrul negocierilor cu Bruxelles-ul, dar opinia mea este că într-un program politic cu un asemenea titlu punctul dat dacă şi îşi are locul, atunci la sigur nu pe prima poziţie, împingând problema simplificării procedurilor de redobândire a cetăţeniei de către românii din regiunile istorice româneşti pe locul doi. Ar fi fost logic şi corect să fie invers.

Programul este unul destul de echilibrat, de inspiraţie europeană, fără promisiuni mieroase, cu accent pe chestiuni legate de educaţie (menţinerea la 5000 a numărului de burse oferite de statul român, dar şi simplificarea procedurii de admitere la studii fiind o prioritate), accesul la muncă, creştere economică, susţinerea culturală a românilor din diaspora. Ţin să remarc iniţiativa inclusă în program, privind crearea unei comisii parlamentare de anchetă a masacrului de la Fântâna Albă.

De asemenea, în calitate de blogger şi exponent al societăţii civile nu pot să nu remarc şi să felicit candidatul pentru includerea în program a unui punct care ţine de susţinerea societăţii civile pentru promovarea principiilor democraţiei şi drepturilor omului.

Candidatul n-a scăpat şi de întrebarea privind implicarea sa în scandalul legat de acuzaţii de deturnare a fondurilor departamentului pe care l-a condus, menţionând în acest sens că a fost ţinta unei campanii de denigrare care a coincis cu vizita preşedintelui Timofti la Bucureşti şi că a iniţiat mai multe procese în judecată pentru apărarea onoarei şi demnităţii contra autorilor acuzaţiilor. Deciziile judecătoreşti însă urmează să vină probabil… doar după campania electorală.

Când a venit vorba de pronosticuri, Eugen Tomac s-a declarat convins că va lua, ca şi în 2008, cele mai multe voturi în estul Prutului, criticând însă sistemul electoral sofisticat din România, pe care-l consideră chiar mai anapoda decât cel american. Pentru a-şi asigura un fotoliu de deputat în Camera Deputaţilor Tomac are nevoie de o majoritate de 50% + 1 din voturi, candidatul înţelegând că e o sarcină grea, dar realizabilă. Optimist, Tomac nu crede că la alegerile din 9 decembrie USL va lua majoritatea simplă în Parlament, crearea majorităţii de guvernare fiind în viziunea lui la mâna PP-ului lui Dan Diaconescu.

Înţelegând că e vorba de un optimism subiectiv al candidatului ARD, nu-mi rămâne decât să-i urez succes în campania electorală, care se anunţă a fi una… de foc.

Reclame

Etichete: , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: