Nouă paradigmă a USL: Unitatea tuturor românilor! Victor Alexeev: „Am fost, sunt şi voi fi unionist!”


Vinerea trecută la Chişinău a avut loc lansarea candidaţilor USL, Victor Alexeev şi Cristian David în campania electorală pentru alegerile din 9 decembrie. Fostul premier al României, Călin Popescu-Tăriceanu, venit la eveniment pentru susţinerea candidaţilor a dat lovitura, declarând : „Rar merg în străinătate, dar pentru noi, românii, Basarabia nu este o ţară străină. Rar mi se întâmplă să înceapă o reuniune cu intonarea imnului României. Sunt convins că nu peste multă vreme vom avea cu toţii acelaşi imn!”.

Evenimentul a venit după publicarea primului sondaj din această campanie, cu rezultate – ŞOC pentru Băsescu şi ARD, conform cărora USL are o speranţă de 62% din voturile românilor. Colac peste pupăză a picat şi acest start de campanie al USL, dureros de incomod pentru discipolii lui Băsescu din colegiul în care sunt incluşi şi alegătorii cu cetăţenie română din Republica Moldova. Iată că şi aici, unde preşedintele Băsescu este favorit datorită susţinerii tradiţionale pentru simplificarea procedurilor de acordare a cetăţeniei române, USL intră puternic, chiar pe fondul principalului atout al candidaţilor ARD.

Impresia mea e că am asistat la un false start de campanie la Chişinău a candidaţilor ARD. De acest start prematur a ştiut să profite USL, care a speculat greşeala startului de campanie a contracandidaţilor din ARD, care în speranţa unei susţineri tacite din partea unor componente ale AIE şi-au temperat accentele unioniste din program. Această greşeală am sesizat-o de altfel imediat după ce am făcut cunoştinţă cu programul politic al candidaţilor ARD. Despre ea am scris în articolul de feedback la offline-ul organizat de Eugen Tomac în startul campaniei electorale (cine n-a văzut articolul o poate face acum: http://vox.publika.md/politica/offline-electoral-cu-eugen-tomac-%E2%80%9Edreptatea-pentru-basarabia-va-veni-totusi-de-la-bruxelles-344391.html).

Da, mă refer la acea contradicţie între titlul programului politic al lui Eugen Tomac (care se declară unionist convins): „Dreptate pentru Basarabia” şi primul punct al acestuia, care prevede oarecum surprinzător… eliminarea regimului de vize al Republicii Moldova cu UE. Deşi Moldova are mare nevoie de suportul României în procesul de negociere a regimului liberalizat de vize cu UE, atât timp cât Bucureştiul nu este prima vioară în orchestra UE şi nu poate convinge Olanda să-i deblocheze sie însăşi accederea la Schengen, nu înţeleg cum acest punct a putut să merite locul 1 într-un program politic al unui candidat în Parlamentul României.

Acum, că tot am cu ce compara, îmi propun să fac o analiză comparativă între programele candidaţilor ARD şi cele ale candidaţilor USL, recent lansaţi în campania electorală. Pentru un exerciţiu comparativ, voi lua ca bază programele candidaţilor pentru Camera Deputaţilor, Eugen Tomac şi Victor Alexeev, mai ales că ultimul îmi este şi coleg activ de blogosferă.

Programele reflectă o diferenţă de abordare, care este şi cumva logică dacă conştientizăm diferenţa între generaţiile din care vin cei doi candidaţi. Tomac, tânărul care la o vârstă fragedă a aflat ce înseamnă să fii birocrat de top într-o guvernare de format european vine cu un program echilibrat, de inspiraţie europeană. Victor Alexeev, care vine din generaţia care a apărat la Nistru în 1992 cu arma-n mână independenţa Moldovei intră cu un program ambiţios dar şi bine închegat, scris într-un coraport de suflet şi raţionament, în care prima componentă pare a fi dominantă. „România pentru toţi românii!” îmi pare un titlu foarte sugestiv pentru programul său.

Ei bine, iată că Victor Alexeev, candidatul USL nu doar că se declară, dar şi menţionează în preambulul programului că „a fost, este şi va fi unionist”, ceea ce aşa şi n-am văzut să fie scris negru pe alb în programul lui Tomac. Nu cred că ai dreptul moral să vii în faţa basarabenilor cu paşaport român pentru a le cere votul fără aşa ceva şi aici cred că experienţa şi-a spus cuvântul, contrastând pozitiv pe fondul pragmatismului candidatului mai tânăr.

Dacă în programul lui Tomac simplificarea procedurilor de acordare a cetăţeniei române e doar pe locul 2, iată că în cel al lui Alexeev această chestiune îşi recâştigă bine-meritatul loc 1, în blocul cu nr.1, legislativ şi administrativ. Mi-au plăcut ideile cu înfiinţarea liniei fierbinţi pentru denunţarea abuzurilor, neregulilor şi actelor de corupţie în procedura de redobândire a cetăţeniei române, dar şi cea cu promovarea românilor basarabeni în funcţii administrative la Bucureşti, care nu cred că sunt de natură să coste prea mult efort şi… bani. Atât Alexeev cât şi candidatul USL pentru Senat, Cristian David susţin iniţierea a peste 1000 de noi acorduri de înfrăţire şi parteneriat transfrontalier între autorităţile locale din România şi Republica Moldova.

Blocul economic este mult mai consistent în programul lui Alexeev. Aici mi-a făcut din ochi iniţiativa cu restabilirea podurilor rutiere peste Prut (Leova-Bumbăta şi Cantemir-Fălciu), cu deschiderea unor posturi locale de trecere a frontierei, dar şi proiectul USL vizând crearea Băncii Moldo-Române, care dacă îşi conturează în viitor fezabilitatea poate reprezenta pentru Chişinău o adevărată şansă în faţa crizei economice.

Blocul cultural îmi pare foarte bine reprezentat în ambele programe, punctul forte al lui Tomac fiind iniţiativa privind crearea unei Comisii de anchetă a masacrului de la Fântâna Albă, iar cel al lui Alexeev – promovarea creării unui post comun de televiziune Republica Moldova – România, proiect foarte actual şi necesar care sper că este şi realizabil din punct de vedere financiar.

Noutatea bună care vine din partea programelor candidaţilor USL pentru alegerile din 9 decembrie este răsturnarea stereotipurilor. Ştiu că prinde prost celor înregimentaţi în campania electorală de partea candidaţilor ARD, dar de acum încolo Băsescu nu mai are la Chişinău monopol pe ideea unionismului. Ca şi în cazul partidelor politice de la Chişinău în ceea ce priveşte relaţiile cu România, poziţia entităţilor politice de la Bucureşti la subiectul relaţiilor speciale cu Republica Moldova trebuie să fie subiect de consolidare şi nu de desbinare. Victor Alexeev probează prin programul său că un exponent al unui partid de stânga poate fi şi unionist, demonstrând şi în practică absenţa oricăror conflicte între doctrinele politice europene şi curentul unionist din politica de pe ambele maluri ale Prutului.

Ţin să le urez succes în campanie atât candidaţilor din partea ARD, cât şi celor din partea USL. E adevărat, programele lor sunt diferite ca şi abordare şi de aceea vreau ca ce e mai valoros din ambele să se regăsească într-un singur program de activitate al candidaţilor care vor fi aleşi la 9 decembrie pentru a reprezenta basarabenii în Parlamentul României.

P.S. În contextul unei încrâncenări a luptei electorale resimţite la Chişinău vreau să amintesc atât candidaţilor ARD, cât şi celor ai USL, că atunci când doi se bat câştigă de obicei al treilea. Da, mă refer la candidaţii PP-ului lui Dan Diaconescu care îşi propun să culeagă şi în diaspora cât mai multe din voturile de protest faţă de partidele care au dezamăgit până acum aşteptările electoratului cu cetăţenie română. Da, mă refer inclusiv şi la moldovenii care sunt nevoiţi să contracteze credite pentru a putea achita taxele consulare pentru transcrierea actelor în cadrul procedurii de redobândire a cetăţeniei române! Despre programele candidaţilor PP DD – în curând, tot aici, pe blog. 😉

Etichete: , , , ,

Un răspuns to “Nouă paradigmă a USL: Unitatea tuturor românilor! Victor Alexeev: „Am fost, sunt şi voi fi unionist!””

  1. sanea Says:

    iata acesta este adevarata solidaritate a doctrinei social-demcoiratte, nu aberatii si demagogii aruncate-n vind de radicalistii unionisti!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: