Pastila amară pentru Balkan Pharmaceuticals şi decriminalizarea contrabandei-II. Chiar aşa, domnule Brega?


pastileDraexelmaier, Lear, Balkan Pharmaceuticals… NEXT? Săptămâna trecută presa de peste Prut arăta cu degetul la şoricul de pe obrazul guvernanţilor moldoveni. Balkan Pharmaceuticals, investitorul român care a investit 26 milioane de euro în cea mai mare fabrică de produse farmaceutice din Republica Moldova stă să-şi mute investiţia la Odessa, în Ucraina. Investitorul, ca şi precedentele victime ale autorităţilor moldoveneşti face trimitere la aceleaşi controale insuportabile, lipsite de orice raţionament. De fapt există unul… Urât de tot!

31 controale în 3 luni! Deja vu! Oare nu tot pe asta se plângeau şi Draexelmaeir, şi Lear anul trecut? Acum devine clar. AIE a partajat politic nu doar instituţiile (inclusiv cele de drept: Procuratură, Vamă, Fisc, SIS, MAI, etc.), dar şi domeniile de pe care urmează a fi eliminaţi… investitorii străini! Logic. Draexelmaier a fost cotonogit de Fisc (PLDM), Lear – de Vamă (PLDM), iar Balkan Pharmaceutikals – se pare că de un vice-premier şi un deputat (PL). Şi cică avem şi un Minister al Economiei (PDM) care ar trebui să lupte până la transpiraţie pentru atragerea şi protejarea investiţiilor străine în economia moldovenească.

Contează că e criză? Contează că prin hăituirea investitorilor străini guvernarea (cică liberalo-democată) loveşte în securitatea economică a acestui colţ de ţară, şi aşa şubrezită? Contează că împreună cu cei care investesc în segmentul de producere pleacă şi locurile de muncă, aruncând în stradă noi sute de şomeri? Pe naiba! Contează doar una: controlorul şi interesele lui.

Piaţa medicamentelor este una deosebit de sensibilă, mai ales în Republica Moldova, unde capacitatea de cumpărare este una foarte joasă. Mai ales pentru cele mai vulnerabile pături sociale: pensionarii şi invalizii, care şi sunt de obicei acei care au cea mai multă nevoie de medicamente. Datele statistice arată că apariţia producătorului Balkan Pharmaceuticals a dus la diminuarea preţurilor la o serie de medicamente, produse la fabrica investitorului. Nu este oare suficient de clar că războiul total cu producătorul, care se va solda inevitabil cu plecarea lui de pe piaţă va duce respectiv şi la scumpirea acestor tipuri de medicamente? Oare nu ajunge isprava lui Hotineanu cu registrul fermecat, care a înlocuit ca prin minune medicamentele mai ieftine, dar aduse în ţară de importatori „incoreţi” cu medicamente echivalente mai scumpe, în schimb importate de cei care „trebuie”?

Dar să revenim la… raţionamentele care stau la baza acţiunilor şi inacţiunilor organelor de control. Dacă există încălcările din partea producătorului, de care vorbeşte domnul Brega, atunci ele să fie cât mai rapid formalizate conform procedurilor, mai ales că e vorba de medicamente! Respectiv, să fie înăsprit controlul asupra calităţii medicamentelor. Dar dacă deja pe parcursul a trei luni avem doar controale sterile, care nu cred că pot avea un impact pozitiv asupra calităţii medicamentelor produse, atunci… ce să înţelegem? E logic. Când elimini producătorul autohton, chiar dacă indirect (sper) nu poţi favoriza decât interesele importatorilor şi… contrabandiştilor!

M-am uitat peste proiectul Legii cu privire la modificarea unor acte legislative, printre care Legea cu privire la activitatea farmaceutică şi Legea cu privire la medicamente, promovat de domnul Brega şi care trezeşte nu mai puţine suspiciuni decât bocăneala investitorului român. Dincolo de multe alte neclarităţi care mi-au apărut, nu prea am înţeles de ce autorii se arată îngrijoraţi cel mai mult anume de preparatele oncologice şi de procedura achiziţiilor publice. Astfel, autorii proiectului propun majorarea termenului de valabilitate a contractelor de achiziţii publice de medicamente până la 3-5 ani şi (atenţie!!!) impun instituţiilor medico-sanitare publice achitarea în adresa întreprinderilor contractante a unei despăgubiri de reziliere de 50% (!!!) din valoarea contractului. Miroase a… PUTE! Oare deja se ştie care sunt acele întreprinderi care vor câştiga licitaţiile?!

Dar nici asta nu e tot! Conform proiectului asemenea substanţe cum ar fi amfetamina, cocaina, efedrina, metanfetamina, morfina, haşişul, marijuana sunt calificate în calitate de… substanţe dopante! Eventuala aplicare în practică a acestui amendament este de natură să creeze confuzii grave în privinţa cazurilor de contrabandă cu aceste substanţe, care conform practicii internaţionale sunt calificabile drept droguri şi nu substanţe dopante. Respectiv, în cazul în care valoarea „substanţelor dopante” traficate ilegal va fi mai mică de 50 mii lei, atunci în cazul ăsta va fi aplicată nu procedura penală, dar cea… contravenţională?! Ce să înţelegem prin asta? Ce n-a reuşit PLDM-ul încearcă acum PL-ul?! Domnul Brega vrea decriminalizarea contrabandei de marijuana şi haşiş?! Sau e vorba de vreun târg, PL votează pentru decriminalizarea contrabandei de ţigări, iar PLDM – pentru decriminalizarea contrabandei de droguri?

Se cunoaşte că Institutul Oncologic este cel mai mare cumpărător pe piaţa achiziţiilor de medicamente din Republica Moldova. E normal că la aşa o bucată de tortă privesc cu poftă mai mulţi barosani, cărora producătorul autohton le stă ca un os în gât, venind în cadrul procedurilor de achiziţie cu preţuri mai mici decât cele ale importatorilor. Dar chiar până aici să fi ajuns preţul pe care trebuie să-l plătească această societate pentru pofta unora de multiplicare a milioanelor din buzunar?! După ce le furaţi oamenilor bătrâneţea, acum le scurtaţi şi viaţa?!

Nu vreau să cred că Balkan Pharmaceuticals este victima unor jocuri politice dintre PLDM şi PL, respectiv ministrul Usatîi şi vicepremierul Moldovanu, la pachet cu deputatul Brega! Şi nu vreau să cred că în 2003 conducerea Institutului Oncologic pe bună dreptate l-a demis din funcţie pe domnul Brega, pentru încălcarea obligaţiunilor de serviciu!

Voi reveni la subiectul problemelor din domeniul ocrotirii sănătăţii şi pieţei farmaceutice. Și o voi face foarte curând!

Reclame

Etichete: , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: