Ilan Shor şi Vlad Filat, sau businessul cu ţigări e una, businessul bancar – alta … 


BNM_De ceva vreme tot încerc să scriu un text despre cel care se spune că este unul din finanţatorii principali ai lui Vlad Filat şi ai PLDM în general. Vorbim azi de Ilan Shor. Am tot amânat, până zilele trecute, când l-am regăsit pe domnul Shor în lista «meseriaşilor» care ar fi profitat de Banca de Economii. Acum nu voi vorbi însă (încă) despre modul în care Shor îl finanţează pe Filat, prin intermediul lui Bandiţchi de la Vamă, ci de legătura dintre cei doi în telenovela legată de Banca de Economii.

O dovadă că premierul Filat are legătură cu ce s-a întâmplat la Banca de Economii este tocmai prezenţa lui Shor în această ecuație. Victor Bodiu nu a gândit această „operaţiune”. El este doar un executor, aranjat acolo de Filat pentru ca premierul să doarmă liniştit noaptea ştiind că are un consiliu de administrare pe care să-l poată controla. Fiind înscăunat, Bodiu a avut grijă să se acopere măcar în acte şi a sesizat organele de drept în legătură cu problemele de la Banca de Economii. Devalizarea băncii s-a produs de facto tot în perioada în care Filat era premier, iar Bodiu – secretar general al Guvernului. Apare întrebarea de ce Filat şi Bodiu nu au sesizat mai demult organele de anchetă în legatură cu ceea ce se întâmplă la Banca de Economii, doar au fost avertizaţi de mai multe instituţii în legatură cu situaţia gravă de la bancă?! Au aşteptat ca aceasta să fie ciopârţită, să se devalorizeze? De ce premierul Filat de această dată nu a umplut cutia preferată a prostiei (la televizor mă refer) cu alerte despre ceea ce se întâmplă la Banca de Economii, aşa cum a făcut cu atacurile raider din 2011? Poate de aia că la Banca de Economii nu există în calitate de subiect Plahotniuc şi respectiv asta nu mai era interesant? Evident, vom afla răspunsuri şi la aceste intrebari, mai devreme sau mai târziu.

Un lucru interesant omis de Gurău sau de cei care stau în spatele lui este sechestrul pus pe acţiunile BEM chiar la iniţiativa premierului Filat, în aceeaşi perioadă în care ne anunţa de la tribuna Parlamentului că Banca de Economii a fost victima unui atac raider. Cine a scos sechestrul de pe aceste acţiuni? S-a făcut fără ok-ul lui Filat? Nu cred, doar la CNPF se află omul său de încredere, Artur Gherman, soţul Nataliei Gherman, viceministrul Afacerilor Externe. Interesant, nu? Un interes mai mare din partea autorităţilor ar însemna o verificare mai atentă asupra modului în care s-a scos sechestrul, unde bănuiesc că ar descoperi că cel care isteriza ţara în privinţa raiderului de la Banca de Economii nu este de fapt el însuşi străin în legatură cu manevrele de la această bancă.

Next. Interesantă este şi reacţia PCRM. Voronin a avut un capăt de aţă care spera să-i mai dea muniţie pentru lupta sa cu Plahotniuc. I-a trimis aceluiaşi premier Filat o scrisoare, prin care îl avertiza asupra situaţiei grave de la Banca de Economii şi îi cerea să ia măsuri urgente. Ceea ce nu ştia Voronin atunci este că îi scrie tocmai omului care este cel mai bine informat în legatură cu evoluţia manevrelor de la Banca de Economii, cel care controlează prin Bodiu noul consiliu de administrare al băncii. Astfel, Filat nu a aflat nimic nou de la Voronin. Dovada că reacţia lui a fost una foarte rezervată, sau chiar lipsa reacţiei. Adică nu chiar în stilul premierului, care se foloseşte de orice motiv pentru a se afla cât mai mult în atenţia presei. Total sterilă, chiar penibilă a fost şi reacţia premierului la acuzatiile lui Gurău. Raspunsul lui a fost „Aberaţii”. Oare atât poate să spună un prim-ministru despre o situaţie atât de gravă? Unde este Filat justiţiarul? Putea măcar să dea vina pe Plahotniuc, sau pe altcineva. Însă de data asta nu a facut-o, ceea ce este foarte interesant. E simplu de intuit de ce. Pentru că ştie probabil că şi Plahotniuc ar putea avea probe în legatură cu acest caz. Nu trebuie uitat că la mijlocul tranzacţiilor se află celebrul Platon, care cu siguranţă are cel puţin o relaţie de business cu Plahotniuc.

Am avut discuţii cu unii cunoscători pe marginea acestui caz şi se pare că cel care l-a băgat pe Filat în businessul de la Banca de Economii pare a fi chiar Shor. El se pare că a avut şi discuţiile cu Platon. El ar fi dat şi un anumit avans pentru tranzacţie, el s-a ocupat şi de plasarea unor oameni controlabili în consiliul de administrare.

Este foarte interesant şi modul în care Filat căuta de ceva timp un investitor cu care să privatizeze Banca de Economii, ca prin respectivul investitor să controleze şi pachetul deţinut de stat la BEM. Lucrurile se leagă interesant, nu-i aşa?! Pot să vă spun acum că dacă acuzaţiile lui Gurău se confirmă, avem un caz interesant, în care Filat, cel care ne alerta că băncile au fost atacate este acum implicat el însuşi în preluarea pe căi cel puţin dubioase a Băncii de Economii. De cel puţin un lucru sigur poate fi acuzat Filat: că a tăinuit timp de aproape doi ani situaţia de la Banca de Economii, că a permis ca într-o bancă în care statul este actionar majoritar să se întâmple astfel de infracţiuni, or nu cred că poate zice, ca în cazul vânătorii celei de taină, că n-a fost informat timp de doi ani de zile.

Totuşi, businessul cu ţigări e altceva decât businessul bancar! Cred că o să-mi iau câteva kilograme de popcorn pentru următoarea perioadă… 😉

Reclame

Etichete: , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: