11 milioane duty free pentru moftul lui (off)Shor(e), sau din nou capra face iar oaia trage


duty-free-shopsGuvernul a promis în 2012 FMI-ului optimizarea drastică a cheltuielilor bugetare, Filat şi Lazăr asumându-şi să castreze în scurt timp încă 800 milioane de lei bugetari (oare de unde se mai poate???). Totuşi, în acelaşi 2012 Guvernul a cheltuit 48 milioane de lei din aşa-numitul Fond de rezervă, dintre care un sfert a fost alocat Ministerului… Justiţiei! Deci, nu al Educaţiei, nici al Sănătăţii şi nici măcar al Protecţiei Sociale…

Şi încă ce chestiune de importanţă de stat a meritat aproape un milion de dolari! E vorba de acel litigiu artificial între Guvern, corporaţia franceză LE BRIDGE şi SRL DUFREMOL, care aparţine oligarhului Ilan Shor şi condus în prezent de Viorel Melnic, fostul director general al Serviciului Vamal, cumetru cu Igor Dodon.

La propriu, 11 milioane de lei este preţul pe care trebuie să-l plătim pentru un moftal lui Shor, satisfăcut de prietenul său Bandiţchi, împreunăShor cu Filat. Astfel, în 2008 investitorul francez a câştigat tenderul organizat de Guvern pentru amplasarea în posturile vamale a unei reţele de magazine duty-free. Ei bine, corporaţia franceză a intrat foarte rapid în conflict de interese cu Dufremol-ul lui Shor, acesta nedorind nici în ruptul capului să-şi piardă monopolul pe piaţă şi mai ales în Aeroportul Chişinău.

Schema de atac la investitorul străin a fost una clasică: prin intermediul (in)justiţiei! Compania lui Shor s-a adresat în 2009 în judecată, toate instanţele malldoveneşti stabilind că albul e negru şi respectiv investitotului francez urmând a-i fi retrasă licenţa şi abrogate toate contractele de arendă cu posturile vamale.

În această situaţie investitorului străin nu i-a rămas altă soluţie decât să se adreseze instanţelor internaţionale, CEDO şi Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Investiţionale, unde compania revendică pe bună dreptate de la Guvern despăgubiri în valoare de… 50 de milioane de euro! Avocatul investitorului francez, actualmente consilierul prezidenţial Ion Păduraru a pus sub semnul întrebării legalitatea şi corectitudinea deciziilor instanţelor naţionale în dosarul Le Bridge.

Abia atunci ministrul justiţiei Oleg Efrim, care se spune că este paradoxal bun prieten cu Ion Păduraru, a început să se scarpine la ceafă, declarând că ar vrea o tranzacţie de împăcare cu Le Bridge în dosarul de la CEDO. Doi ani, atâta timp cât dosarul era examinat pe intern oare n-a fost timp de tranzacţii de împăcare? Sau poate s-a dorit expres din start ca litigiul să ajungă pe rol în instanţele internaţionale?

Pentru reprezentarea Guvernului la CIRDI au fost contractate serviciile unei companii internaţionale de asistenţă juridică, căreia i-au şi fost transferate în 2012 din Fondul de rezervă cele 11 milioane de lei! Din nou la contractarea companiei internaţionale am avut tot ce vrei, numai nu transparenţă. Nu ni s-au arătat nici eventualele oferte ale altor concurenţi la licitaţie, în valoare de 12 sau 13 milioane de lei, nici conturile pe care s-au făcut transferurile şi respectiv „otkat”-urile!

Nu ştiu dacă serviciile acelei companii sunt mai calitative decât cele oferite de juriştii de la noi (parcă de jurişti nu ducem lipsă). Nu ştiu nici care ace în jurisprudenţă poate justifica situaţia în care un stat cotonogeşte pe timp de criză un investitor. Nu mă mai prea interesează nici imaginea internaţională a acestei ţări! Ceea ce mă deranjează este că acest aproape un milion de dolari este preţul pe care trebuie să-l plătească pensionarii care au muncit o viaţă întreagă şi s-au pomenit la bătrâneţe cu venituri lunare sub orice prag de sărăcie, care întrece şi cea mai sadică imaginaţie. Trebuie să-l plătească cei cărora li se „optimizează” (închid) şcolile şi spitalele, inclusiv gravidele din nordul ţării care nasc acasă pentru că ambulanţele nu pot ajunge la ele. Oare nu merită un milion de dolari din bugetul de stat moftul şi interesul unui oligarh?! Dacă capra face, trebuie ca cineva şi să tragă, nu?! Şi cine pot fi astea la moldoveni, dacă nu… oile?!

Reclame

Etichete: , , , , , , , ,

3 răspunsuri to “11 milioane duty free pentru moftul lui (off)Shor(e), sau din nou capra face iar oaia trage”

 1. gasterbaiter Says:

  Dom Balacci ar fi bine sa faceti careva cercetari si investigatii despre ceea ce vrea sa faca ministerul finantrelor. La sfirsitul anului trecut ei au modificat codul fiscal, si au obligat notarii, agentiile de turism, granicerii, bancile si multi altii sa prezinte date despre banii cetatenilor. Vorbeam cu un cunoscut, imi zicea ca bancile sint obligate sa prezinte le fisc informatii daca suma e mai mare de o suta sau 3 sute mii lei. E clar ca fiscul va cauta aceste informatii si le va impozita. Asta e esit din comun. Se vor verifica toti banii din conturi bancare, se vor impozita ceea ce transera gasterbaierii. Da unde de confidentialitatea bancara? De cine garanteaza ca lucratorii fiscului nu vor transmite datele acestea la hoti si banditi ca sa se duca sa santajeze oamenii? Am incercat sa caut informatii prin internet dar nu am gasit aproape nicmi. Si asta se va face nu doar in privinta banilor gasterbaiterilor, dar si conturile de card pe care se primeste salariu, si cu depozitele. E clar ca guvernul ascunde informatia asta, ca oamenii sa nu stie si sa continue sa puna bani pe conturi, ca mai tirziu fiscul sa verifice si sa ceara sa fie platite impozite. Daca oamenii ar stii, apoi azi toti ar lua banii din conturi de la banci, si nu ar mai face transfer in banci, da asa special se ascunde informatia. Poate cercetati si explicati ce se intimpla.

  • balacci Says:

   Mulţumesc pentru semnal. Am fost informat şi anterior despre acest fenomen, care a început din septembrie 2012. Ceea ce spuneţi este adevărat! Revin cu detalii şi abordări pe blog! 😉

 2. Avocatul-Clovn al anticipatelor | Veaceslav Balacci Says:

  […] despre problemele de integritate ale avocatului, pe care le-am constatat chiar în cadrul investigaţiilor mele recente privind epopeea Filat – Shor – […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: