„Regele e mort, trăiasă Regele!”, sau „I will be back!” de la Vlad Filat?


filat_zâmbetSerafim Urechean ne promitea în 2010 că revine în politica mare şi… nu s-a ţinut de cuvânt! Odată cu prezentarea demisiei la 8 martie, celebra frază a terminatorului a fost preluată de Filat. Să vedem dacă de data asta „viaţa bate filmul” iar Filat va reveni din groapa cu smoală (pe care singur a săpat-o), reuşind să devină… pentru a treia oară premier!

Să stăm strâmb şi să gândim drept, cum ar arăta oare pentru Moldova dacă Filat devine din nou premier?

1) Cel puţin iresponsabil! Nu ştiu cum ar fi putut altfel catalogată situaţia în care politicianul care a dinamitat la 13.13 nu doar Aliantsul, dar şi stabilitatea politică din ţară (lucru recunoscut prin vocea deputatului Ghileţchi) să fie investit cu încrederea Parlamentului pentru funcţia de premier;

2) Victorie a corupţiei! Aici nu cred că e nevoie de prea multe comentarii. Am văzut (dar mai ales am auzit) cu toţii stilul în care înţelege Filat să conducă Guvernul;

3) Înglodare în minciună! Nu mai e un secret pentru nimeni rolul primordial pe care-l ocupă minciuna în activitatea ex-premierului şi relaţia sa cu publicul. O să pomenesc aici doar de ideea de combatere a corupţiei, care a fost compromisă şi profanată în ultimii trei ani;

4) O explozie de război politic şi răzbunare. El nu este omul care să uite că cineva din politicieni a îndrăznit să-i şifoneze imaginea, respectiv va căuta orice moment prielnic ca să se răzbune. Filat ne-a convins că principiul makiavelist „scopul scuză mijloacele” nu e doar atu-ul, dar şi meteahna sa;

5) Revenirea în capul mesei în politică a fenomenului trădării! Filat a fost cel care n-a ezitat nici o clipă să trădeze mercantil şi pragmatic, de ori de câte ori a avut el nevoie. Pentru interesul său (nu al partidului său!) şi-a trădat foştii colegi din PL şi PD denunţând alianţa şi votând cu comuniştii. Dacă va fi necesar o va face măcar şi cu dracul, asta dacă el va avea nevoie!

Cel mai curios este însă ce s-ar întâmpla pe dimensiunea mult-ţipatei integrări europene. Filat şi-ar relua frecventele şi enigmaticele deplasări externe. Va merge probabil din nou în primul rând la Bruxelles. Vă daţi seama cum mai poate Filat să meargă la comisarul Fule şi să vorbească despre drumul Moldovei spre UE, despre combaterea corupţiei, când… el personal a comis multiple acte de trafic de influenţă şi corupere?!

Mai grav, Filat n-a putut da dovadă de un minim grad de responsabilitate şi respect vis-a-vis de valorile europene. Fostul şef al Fiscului Kolea Vicol n-a fost suspendat din funcţie decât după demersul şi insistenţele procurorilor. Mai mult, Vicol nici până în acest moment n-a fost demis, ci doar suspendat din funcţie! Oare Filat şi PLDM au în vizor să-l repună în funcţie, după o perioadă de odihnă după gratii???

Nu mă îndoiesc nici o clipă că dosarele pot fi îngropate de către politicienii moldoveni. Ei se pot înţelege, în cadrul rundelor de negocieri pe „valori şi principii”, pot să le facă să „dispară”, or ne-au demonstrat deja de atâtea ori că se pricep la asta. Dar ce are de gând Filat să facă cu ceea ce deja a văzut şi auzit întreaga societate: vocea sa agresivă, ameninţătoare şi arogantă, urletele la subalternii şi colegii săi???

Cum va mai putea după toate astea Filat să meargă la Bruxelles şi cum (dar mai ales ce?) va mai putea vorbi despre combaterea corupţiei, unul din capitolele de bază ale foii de parcurs europene pentru Moldova?

În faţa acestor întrebări retorice „al nostru” Vlad Filat pare a fi un politician inconştient şi iresponsabil, care a aruncat ţara în haos şi şi-a asumat rolul de gropar al celebrului vis european al moldovenilor. Eu unul nu mai cred în Filat premier şi chiar nu vreau ca un asemenea politician să-mi reprezinte ţara şi să-mi administreze impozitele şi taxele plătite de mine! Voi mai credeţi? Voi îl mai vreţi?

Anunțuri

Etichete: , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: