Offline de „lăsatul secului” cu Mihai Ghimpu. AIE (n-)a murit!


Mihai Ghimpu_OfflineAseară, în ultima zi a săptămânii Iertării şi dinaintea postului Paştilor, Ghimpu m-a convins încă o dată că este cel mai sincer politician de la Chişinău. Poate nu e şi cel mai profesionist şi diplomat, dar simplu şi debordant de… sincer! Evenimentul organizat la „Popasul Dacilor” nu s-a lăsat fără tonalităţi ridicate şi incidente, legate de bine-cunoscuta impulsivitate a liderului PL, pe care de altfel şi-a recunoscut-o în calitate de meteahnă.

Mihai Ghimpu tot mai mult îmi aminteşte de tatăl meu. Mă refer la implicarea totală, simplitatea, naivitatea şi sinceritatea acestei generaţii de a înţelege şi aborda lucrurile. O fi ceva care ţine de „aluatul” din care este făcută generaţia lor, foarte diferită de cea a „guleraşelor albe” venite recent în politică din business, sau alte „ţări calde”.

A vorbit în detalii despre originea sa şi parcursul în viaţă, cu care se mândreşte. Se declară familist. Mie mi s-a părut un om care inspiră pozitivism şi bunătate sufletească, care însă contrastează interesant cu o impulsivitate, care trece pe alocuri în agresivitate periculoasă pentru cei care fac opinie separată, dar mai ales pentru imaginea sa şi a partidului. A simţit-o pe propria piele Andrei Fornea, care a fost nepermis de uşor trecut la lista celor „trimişi aici ca să dea aşa întrebări” provocatoare. Cred că Mihai Ghimpu are mult de lucrat şi învăţat la capitolul stil de comunicare cu publicul şi toleranţă pentru opiniile altora. Asta dacă se mai poate şi… vrea.

A repetat de câteva ori că cei doi Vlazi din fosta Alianţă nu sunt nimic mai mult decât nişte „drumeţi” în politică. Îl consideră pe premierul demisionar Filat drept principal responsabil de impasul politic în care s-a pomenit ţara. „Nenorocul nostru este Filat”, „Filat a distrus Alianţa” şi „Nu mai vreau contrabandă şi corupţie” sunt citate pe care mi le-am notat şi care reflectă poziţia lui Mihai Ghimpu faţă de fostul său partener de Alianţă. De altfel are la el şi argumentele care justifică această poziţie.

Ghimpu s-a declarat convins că denunţarea Acordului AIE de către PLDM a fost determinată de o conspiraţie geo-politică a Moscovei, ţintă a căreia este şansa de integrare europeană a Moldovei, făcând trimitere şi la diabolicul 13.13 din februarie, cifră care îi aminteşte de deportările din 13 iunie 1941. O fi ceva interesant de analizat aici, mai ales că mai multă lume se întreabă despre strania alegere dacă nu a datei, cel puţin a orei pentru acel briefing al lui Filat.

Liderul PL s-a arătat nemulţumit de calitatea negocierii Acordului de Comerţ Liber cu UE şi consideră prioritară o mai bună negociere a clauzelor de protejare a producătorilor agricoli autohtoni decât o viteză de galop în încheierea negocierilor. Aici sunt totalmente de acord.

Am ţinut să-l întreb despre dovezile „trădării” lui Filat, pe care a zis recent că le are. N-a dat prea multe detalii, motivând că respectă moratoriul încheiat între liderii fostei AIE pentru perioada negocierilor, dar va prezenta dovezile mai târziu, la tradiţionalul „când va veni momentul”. Susţine însă că ştie cu certitudine că Filat a fost informat chiar la 23 decembrie despre incidentul de la Pădurea Domnească, urmând să revină cu detalii la un eventual nou offline.

Am întrebat şi cum apreciază startul negocierilor pentru crearea AIE 3. Mihai Ghimpu s-a arătat destul de rezervat în pronosticuri şi crede că anticipatele vor deveni inevitabile în cazul în care partidele care încearcă să renască AIE-ul vor continua să voteze în Parlament proiecte comune cu PCRM. În cazul unor anticipate se arată sceptic în privinţa şanselor de reeditare a unei alianţe democratice, referindu-se la alterarea relaţiilor dintre PLDM şi PD. Un pas spre anticipate vom avea şi dacă preşedintele Timofti va insista pe candidatura lui Filat la funcţia de premier, pe care Mihai Ghimpu promite să n-o mai susţină nici în ruptul capului. Şansa pentru evitarea anticipatelor este văzută de Mihai Ghimpu în axarea pe partidele care negociază şi nu pe liderii acestor partide, dar şi în… frica de Voronin, pe care ar avea-o atât Vlad Filat, cât şi Vlad Plahotniuc. Bine punctat!

Dumitru Munteanu a obţinut de la Mihai Ghimpu asigurări, că după scandalurile de corupţie de la Guvern PL nu va susţine în cadrul negocierilor păstrarea Min.Fin-ului, Vamei şi Fiscului în subordinea PLDM, fapt pentru care am ţinut să le strâng cu respect mâna ambilor la finalul offline-ului.

Evenimentul s-a încheiat pe o notă pozitivă, cu un apel către participanţii la offline, toţi tineri şi în majoritate chiar foarte tineri. Mihai Ghimpu consideră că tineretul este forţa motrice a societăţii şi a cerut mai multă implicare din partea tinerilor în lupta pentru viitorul lor. LIKE!

P.S. Nu ştiu de ce am impresia că (a) încep(ut)e campania electorală. 🙂

Reclame

Etichete: , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: