Verdictul CC le încurcă planurile lui Filat şi Voronin


rigidulIată că duetului Filat-Voronin nu i-a ieşit trocul. După ore bune de deliberări, Curtea Constituţională a recunoscut neconstituţională legea votată de Vinerea Neagră de liberal-democraţi şi comunişti (a se citi Filat şi Voronin), care îl făcea pe Leancă premier interimaro-plenipotenţiar. După ce societatea civilă moldovenească, toate instituţiile de la Bruxelles şi mai multe cancelarii europene au blamat acest act legislativ, calificat ca fiind unul antidemocratic şi antieuropean, Curtea de la Chişinău l-a aruncat la coşul de gunoi, ca fiind unul oficial neconstituţional.

După cum scriam şi ieri, cei doi politicieni cu apucături de dictator şi-au propus după 22 aprilie să „tuningheze” statul parlamentar Republica Moldova, astfel încât premierul interimar să poată forma o nouă componenţă a cabinetului de miniştri şi fără votul Parlamentului. În condiţiile unei subordonări clare a Preşedintelui Timofti lui Filat, acesta din urmă obţinuse pârghia despotică de a demite şi numi miniştri, fără a fi necesară susţinerea unei majorităţi parlamentare. Pârghie pe care de altfel Filat a şi pus-o în aplicare prin excluderea treptată din Guvern a miniştrilor liberali „nereformaţi”.

Iată că aşa cum zic moldovenii, lui Filat şi Voronin socotelile din târg nu li s-au potrivit cu cele de acasă. Curtea Constituţională a îndreptăţit aşteptările oficialilor europeni şi ale societăţii civile, luând o poziţie verticală care a dat peste cap planurile comunisto-liberal-democraţilor. filat_voronin2

Sper că măcar acum Preşedintele Timofti, care a promulgat legea neconstituţională în pofida apelurilor primite de la societatea civilă şi oficialii europeni şi care iată că a fost prins de Curtea Constituţională la a doua gafă gravă timp de nici o lună este încă în stare să se oprească şi să se gândească la ceea ce face. Asta dacă mai are ochi de văzut şi urechi de auzit şi dacă mai poate rupe lanţul pe care i l-a legat la gât Filat.

Cred că nu verdictul CC din 22 aprilie, ci anume cel de azi este unul istoric! Împreună cu planurile lui Filat şi Voronin au fost încurcate şi cele ale Moscovei, acum Moldova obţinând încă o şansă să reia cursul european. Este cumva simbolic şi că acest verdict a venit exact în ziua vizitei lui Stefan Fule la Chişinău.

P.S. S-a cam grăbit Rogozin să bea şampanie! Sper… Or, nimeni nu ştie ce monştri mai poate naşte somnul raţiunii lui Filat.

Etichete: , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: