Štefan Füle a plecat. Împreună cu povestea de succes


Fule_5Nu ştim exact cu ce impresii a plecat de la Chişinău după vizita de două zile Comisarul European pentru Extindere şi Politică de Vecinătate. Avem însă toate motivele să intuim că Füle a revenit la Bruxelles nu tocmai cu cele mai bune concluzii. Şi asta dacă e să ne exprimăm mai soft. Ce a găsit Füle în Moldova? O societate înglodată în trecut, dezbinată în tot felul de lupte şi polemici inutile, derapaje antidemocratice şi atacuri grosolane la valorile europene. Cred că şi-a pus mâinile-n cap de povestea de succes pe care i-o povesteau Filat şi Leancă.

Gândită ca o contrapondere recentei vizite a lui Rogozin şi venită într-un moment dificil pentru Moldova, vizita lui Füle a avut sarcina nu doar de participare la festivităţile legate de Ziua Europei şi documentare în privinţa realităţilor de la Chişinău. Această vizită a înaltului oficial european, care a menţionat simbolic că s-a născut în Cehoslovacia totalitară a avut şi scopul de a atenţiona politicienii de la Chişinău în privinţa derapajelor antidemocratice şi a „transmite mai multe mesaje de ÎNGRIJORARE despre independenţa instituţiilor democratice” (citată).

Füle a găsit la Chişinău nişte curcani îngâmfaţi în loc de politicieni. Voronin n-a surprins pozitiv nici de data asta, uitând unde a găsit scăparea el personal şi partidul său în 2005-2006, de mânia şi urgia Moscovei, care îl bocănea pentru eşuarea Planului Kozak. A uitat cu desăvârşire şi de Planul de Acţiuni RM-UE, culminat în 2008 cu obţinerea Preferinţelor Comerciale Autonome, şi de Memorandumul privind Misiunea Uniunii Europene de Asistenţă la Frontieră EUBAM, semnate de el şi care au fost unele din puţinele performanţe de notat ale guvernării comuniste. Fule a plecat

Totuşi, nu cred că de la Voronin i-a venit marea surpriză Comisarului European. Liderii defunctei AIE au stat la manifestările legate de Ziua Europei separat, ca nişte şeici arabi cu haremurile lor. Chiar şi s-au întreţinut separat cu Füle. Frumos semnal pentru Europa, nu? Dintre oficiali, Füle n-a avut ocazia să discute decât cu un premier interimar, care ieri a fost pe alocuri şofer pentru şeful său de partid şi un preşedinte… pensionar, bun de şofer al şoferului şefului de partid al premierului interimar.

Ales anul trecut în mare parte datorită eforturilor Bruxelles-ului, Timofti chiar s-a dovedit a fi cel mai „proeuropean”. După ce a promulgat în pofida apelurilor societăţii civile şi recomandărilor lui Füle, precum şi ale altor oficiali europeni aproape toate legile antidemocratice din pachetul votat de Vinerea Neagră de comunişti şi liberal-democraţi, acesta a preferat să irosească timpul preţios al vizitei Comisarului European pentru a se război cu… magistraţii Curţii Constituţionale! Preşedinte perfect european, nu? Vlad Ţurcanu probabil încă nu l-a informat pe preşedintele pensionar despre valorile europene şi despre ce a păţit guvernarea de la Bucureşti pentru atacurile la Curtea Constituţională şi justiţie în general.

UE_1Cireaşa de pe tort a fost pusă de incidentele legate de manifestările minorităţilor, planificate pentru ziua de ieri. După ce cu doar o zi înainte „proeuropenii” politicieni moldoveni băteau din palme şi îşi umpleau burţile în centrul capitalei cu bucate naţionale ale popoarelor europene, când a fost vorba de alte valori europene, mult mai importante, Štefan Füle şi Ambasadorul SUA William Moser au fost lăsaţi să apere de unii singuri drepturile cetăţeneşti şi valorile europene în faţa radicalilor şi fundamentaliştilor ortodocşi.

Ieri Moldova nu i-a avut nici măcar pe premierul interimar şi preşedintele pensionar, ci doar pe Înalt Preasfinţitul Vladimir, Mitropolit al Chişinăului şi Întregii Moldove, care şi-a meritat din plin titlul după ce a terfelit cum a vrut Legea Antidiscriminare, făcând în continuare praf guvernarea fals proeuropeană, preocupată mai mult de PR şi populism ieftin.

Înainte de plecare a fost uşor de observat dezamăgirea şi deruta Comisarului European, care se citea pe chipul său şi se auzea printre rândurile discursurilor, aglomerate cu formule diplomatice. Păcat. Mare păcat că acel mult-aşteptat „La mulţi ani, Moldova! La mulţi ani, Uniunea Europeană!”, rostit în română de Comisarul European pentru Extindere în centrul Chişinăului rămâne doar în calitate de încurajare palidă pentru societatea moldovenească.

Povestea de succes a zburat împreună cu Füle. Ea se mută la Kiev, unde se observă o consolidare a opoziţiei pro-europene şi care a primit săptămâna trecută de la Comisia Europeană undă verde pentru iniţierea procedurilor de semnare a Acordului de asociere, preconizată pentru Summitul de la Vilnus.

Şi culmea e că ucrainenii trebuie să-i mulţumească pentru asta nu lui Klichko sau Timoşenko ai lor, ci lui al nostru… Vlad Filat.

Etichete: , , , , , , ,

Un răspuns to “Štefan Füle a plecat. Împreună cu povestea de succes”

  1. Štefan Füle a plecat. Împreună cu povestea de succes | BLOGPOST.timpul.md Says:

    […] sursa: balacci.wordpress.com […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: