EXCLUSIV! Două inimi gemene, Chişinău şi… Doha!


Moldova-QatarAnul bun… din primele zile se cunoaşte! La 2 ianuarie, în chiar a doua zi a anului, fostul-actual Guvern a aprobat deschiderea Ambasadei Republicii Moldova în… Qatar! Da, puteţi să vă frecaţi cât nu v-aţi freca ochii. Moldova, care nu are reprezentanţe diplomatice cel puţin în toate statele UE îşi deschide ambasadă în acel… îndepărtat şi arid tărâm, de care malurile Bîcului nu sunt legate decât… prin câteva afaceri ale… unuia din cele patru milioane de moldoveni, Anatol Stati.

Să fie cu adevărat la mijloc afacerile cu petrol ale fostului barman şi actualului oligarh moldovean? Cel puţin eu nu ştiu care altă justificare politico-economică poate fi găsită pentru acest mega-proiect diplomatic al RâMî. Dacă şi ar mai fi proiectul pe banii barmanilor sau oligarhilor şi nu din bugetul pensionarilor şi altor oropsiţi… Ambasada_Moscova_11-300x168

Oare cei de la Guvern ştiu din bugetul cui va fi finanţată noua reprezentanţă comercială VIP a lui Stati din Qatar? Ştie oare Mihai Căpăţînă de la Externe (şef al Direcţiei Consulare pe timpul guvernării comuniste), care a ţinut cu tot dinadinsul să fie deschisă această reprezentanţă diplomatică? Ştie oare pământeanul lui Căpăţână din Cimişlia Iurie Leancă, fost ministru de Externe şi actual premier, în trecut angajat al lui Stati? Ştie oare păpuşarul acestora de la Lăpuşna, Vlad Filat? Sau asta o ştie doar păpuşarul păpuşarului, Anatol Stati?

Se spune că încăperea noii ambasade a fost oferită diplomaţiei moldoveneşti (Doamne, cum sună!) gratis. Oare de către cine şi pentru ce fel de merite, sau… servicii? Oare nu pentru servicii similare cu cele oferite de Ambasadele RâMî de la Moscova sau Kiev?

Bentley_Shor-300x199Şi pentru chiria sediului Ambasadei de la Moscova (în imaginea de mai sus) Moldova nu plăteşte nimic! Moldova nu plăteşte pentru că sediul în care se află ambasada a fost construit încă pe timpul URSS pe banii RSSM. S-ar putea însă ca de mâine sau poimâine diplomaţia moldovenească să fie impusă de Primăria Moscovei să plătească. Şi asta pentru că statutul sediului ambasadei până în prezent aşa şi n-a fost clarificat. Şi nici nu pare să existe şanse ca acesta să fie clarificat, fapt confirmat la ultima întâlnire între Leancă şi Lavrov.

Dar nu doar Moldova nu plăteşte chiria. Nici firma lui Ilan Shor nu plăteşte, chiar dacă ocupă aproape întregul parter al sediului Ambasadei de la Moscova, izolat de restul spaţiului printr-o uşă cu sistem de securitate care limitează accesul în interior chiar şi ambasadorului! Nu plătesc nici alte firme „găzdaşe” la Ambasadă, controlate de doi semi-interlopi din Bălţi, care controlează aşa-numitul Congres al Diasporei moldoveneşti din Rusia, care se laudă prin toată Moscova că sunt „drugi” cu un „oarecare”… „Vladik”.

Şi încă ne mai mirăm de ce Bentley-ul lui Shor (vezi imaginea de mai sus) poartă numere diplomatice „T” (adică aflate la Bentley_Jasmin-300x182bilanţul Ambasadei)?! Astfel, n-ar trebui să ne mire nici de ce Bentley-ul care aparţine soţiei oligarhului „moldovean”, cântăreţei ruse Jasmin (vezi imaginea din dreapta) poartă şi el numere diplomatice „T”, aparţinând reprezentanţei diplomatice moldoveneşti! Şi nu ştiu dacă ar trebui să ne mire faptul, că numere similare poartă două Mercedesuri de model GL (vezi imaginile de mai jos), care sunt utilizate pe drumurile Moscovei de paza de corp ale celor două VIP-uri…

GL_paza_Shor-300x195La fel cum nu face să ne mirăm că cel puţin două din Porsche-urile cu numere diplomatice surprinse la Kiev aparţin companiei ruse ITERA, prin intermediul căreia a fost procurat şi Ferrari-ul prietenului lui Shor, şefului Vămilor moldoveneşti Tudor Baliţchi.

Ei, da maşinile ca maşinile… O fi având şi VIP-urile moldo-evreieşti apucăturile lor. E niţel mai grav însă cu… paşapoartele diplomaticeGL_paza_Shor_2-300x199 moldoveneşti, pe care le deţine atât Ilan Shor, care are tot atâtea tangenţe cu diplomaţia, câte le are coada vacii cu ştampila primăriei, dar şi soţia acestuia, care nici măcar nu deţine cetăţenie moldovenească.

Partea pozitivă e că acum gastarbeiterii moldoveni pot să-şi aleagă destinaţii mai exotice pentru munci sezoniere, spre exemplu la prins crocodili. Probabil şi pentru Eugen Carpov această revenire în corpul diplomatic moldovenesc, chiar dacă nu merge tocmai într-un buric al dreptului internaţional este o salvare. Ajunge cât şi-a şters tocurile de el Nina Ştanski. Orice gaură este bună pentru a-ţi linge rănile şi uita eşecurile.

Le-aş sugera totuşi şi vameşilor din Sierra Leone sau Somalia să nu se mire, dacă mâine vreo cucoană negresă cu roţi de aur în urechi le vor întinde… paşapoarte diplomatice moldoveneşti… S-o mai însura vreun oligarh moldovean şi pe acolo! Vorba moldoveanului, cu proştii şi bogaţii nu te pui…

Va urma.

Reclame

Etichete: , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: