EXCLUSIV! Justiţie în saună, sau un cadou de 8 martie de la un gentleman în mantie


Justice.BatmanTransparency International a raportat săptămâna trecută că justiţia, alături de poliţie este domeniul cel mai afectat de corupţie în Moldova! Colac peste pupăză a venit şi recenta condamnare a magistratului de la Judecătoria Buiucani din capitală Sergiu Balaban, pentru faptul că a „examinat” un dosar, fără a fi prezent la şedinţa de judecată. Număr de magie, nu alta! Unii magistraţi ar trebui să poarte mantii de Zorro şi Batman, nu de judecători. Şi dacă ar fi un caz izolat ne-am fi crucit şi am fi aşteptat pe mai departe reformele de la Sfântu’ Aşteaptă. Asta dacă…

Şi eu m-am crucit când am auzit de dosarul judecătorului „prin corespondenţă”. Nu însă pe fondul speţei, ci pentru că tocmai investigam un caz similar, aproape identic! Am rămas perplex deci aflând că practica magistraţilor, de a examina dosare şi emite hotărâri aflându-se nu în sălile instanţelor, ci în sediul Consiului Superior al Magistraturii, saune, sau alte localuri vesele nu este una de excepţie, ci una foarte răspândită printre magistraţii moldoveni.

„Eroul” nostru de azi se cheamă Victor Orîndaş, judecător la Judecătoria Comercială de circumscripţie Chişinău, sau cum l-am botezat eu magistratul fără calendar, în schimb cu regim non-stop de muncă. La 7 martie 2011, considerată în conformitate cu Hotărârea Guvernului nr. 88 din 18 februarie 2011 zi de ODIHNĂ, magistratul fără de hodină care pe atunci slujea Femida la Judecătoria Economică de circumscripţie Chişinău a emis o cogemite Hotărâre în numele Legii, probabil inclusiv în numele Codului Muncii (vezi imaginea de mai jos)!!!

07 03

Mai mult decât atât, în alin. (5), pag 3 a hotărârii sale (vezi imaginea de mai jos), magistratul menţionează că „Executarea integrală a lucrărilor de antrepriză , precum şi achitarea parţială a acestora este confirmată prin declaraţiile părţilor şi prin înscrisurile anexate la cererea de concretizare a pretenţiilor din acţiune din (ATENŢIE!) 05.03.2011…” (zi de sâmbătă, şi acesta fiind una de odihnă în care instanţele de judecată nu au program şi care calendaristic a fost cu doar două zile înainte de ziua de odihnă în care a fost emisă hotărârea)!!!

07 03 2

Şi staţi că asta e hot, dar încă nu e tot! Hotărârea judecătorului neobosit a fost emisă în baza unei probe anexate la materialele dosarului: o… fotocopie simplă (!!!) a Procesului – verbal de recepţie finală nr. 02 din 12 decembrie 2007 (vezi imaginile de mai jos), din care a „dispărut” valoarea lucrărilor executate, 1 300 000,00 lei. Deşi art. 138 şi 139 ale Codului de Procedură civilă prevăd că veridicitatea probelor luate în consideraţie de instanţele de judecată trebuie să fie confirmată în modul stabilit (autentificarea prin ştampilă, etc.), hârtiuţa anexată la Hotărârea lui Orîndaş nu are nici pomină de autentificare, fiind bună de şters fundul şi nu în calitate de probă în judecată, or cel mai prost elev din clasa a 6-ea, pasionat de informatică ştie cum să facă să dispară un fragment dintr-un înscris.

pv fals

pv fals verso

Procesul-verbal veridic arată cam aşa cum vedeţi în imaginile de mai jos. Şi magistratul buclucaş ar fi făcut uşor rost de el dacă nu s-ar fi sinchisit să invite la şedinţele de judecată victima escrocheriei puse la cale de reclamant şi pârât, şi realizată cu suportul direct al… umilei sale persoane. Cine ştie… Poate dacă şedinţele n-ar fi fost fixate în zile de odihnă şi dacă n-ar fi avut loc… în saunele din Chişinău!Şi dacă n-ar fi fost atât de mare… tentaţia! În urma miş-maşului reclamantului, pârâtului şi magistratului cu mantie de Zorro victima escrocheriei a fost furată de 80 mii euro, din care e logic că o bună parte a fost investită în remunerarea muncii extra program a judecătorului (credeţi-mă că e vorba de sume mult mai consistente decât salariul dublu prevăzut de Codul Muncii). Culmea e că victima, care apropos de data emiterii Hotărârii fermecate este o doamnă, a aflat de existenţa deciziei tocmai în octombrie 2012, la peste un an de la emitere. Nu e de mirare de ce. Pentru ca victima să nu poată ataca această hotărâre în instanţele de judecată superioare…

pv original

pv verso original

Aşa ori altfel, la peste patru ani de umblat prin instanţe, justiţia malldovenească s-a dovedit a fi impotentă în a face dreptate victimei. Iar cadoul de 80 mii euro (care între timp a ajuns să valoreze nu mai puţin de 100 mii euro din contul penalităţilor), primit chiar de 8 martie de către victimă de la gentlemanul judecător va fi plătit până la urmă de prostime, adică de mine şi de tine, or dosarul e logic că a ajuns pe rol la CEDO.

P.S. După ce a fost „oprit de la cele sfinte” magistratul Sergiu Balaban de la Judecătoria Buiucani ţin să întreb Consiliul Superior al Magistraturii şi Procuratura cum va fi premiat pentru excesul de zel şi munca extra program noul „erou” al justiţiei moldoveneşti. Şi cel mai important: cine îi va sponsoriza cadoul oferit victimei? Sau să aşteptăm până va veni momentul procedurilor de regres? Celebrul Sfântu’ Aşteaptă???

Voi reveni curând la detalii pe marginea acestui dosar.

Etichete: , , , , ,

3 răspunsuri to “EXCLUSIV! Justiţie în saună, sau un cadou de 8 martie de la un gentleman în mantie”

  1. EXCLUSIV! Justiţie în saună. Episodul Muruianu | Veaceslav Balacci Says:

    […] o lună în urmă scriam despre pofta nestăvilită de muncă a magistratului Victor Orîndaş de la Judecătoria Comercială de circumscripţie Chişinău. Acesta a emis o hotărâreOrindas […]

  2. EXCLUSIV! Justiţie în saună. Episodul Harunjen | Veaceslav Balacci Says:

    […] Vezi episodul Orîndaş şi episodul […]

  3. Justiţie în saună. Ultima picătură! SCRISOARE DESCHISĂ | Veaceslav Balacci Says:

    […] este victima unor judecători şi procurori, purtători de mantii de… Batman (vezi episoadele Orîndaş, Muruianu, […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: