EXCLUSIV! Ninuni de Orhei, sau foaie verde cinci CHIPERI


Demian Chiperi1 Ţara asta e prin definiţie una a minunilor. Sau a ninunilor, cum zic moldovenii, fiinţele mi(ori)tice care trăiesc în ea. Şi dacă toţi cei 33 844 kilometri pătraţi abundă în ninuni, de unele regiuni s-ar cruci şi Alisa, şi Harry Potter. Raionul Orhei este unul exemplar în acest sens. Şi nu doar pentru că acolo maşinile merg cu motorul oprit la deal, iar generalii calcă, cu maşinile de serviciu oamenii care stau cuminţi pe trotuar

O adevărată sursă de minuni la Orhei sunt subdiviziunile locale ale Ministerului Afacerilor Interne. Acestea au ajuns vestite nu doar în MAI-ul de la Chişinău, dar şi în toată ţara, pentru halul fără de hal în care s-au pomenit. Azi voi aborda starea de dezastru în care a ajuns Întreprinderea de Stat „Servicii Pază”, subordonată Comisariatului de Poliţie Orhei.

Nu e un mare secret că peştele… de la CAP se strică! În ianuarie 2011 în funcţia de şef al întreprinderii în cauză a fost numit Demian Chiperi (în imaginea de mai sus), cetăţean care la numărul de scandaluri la fundul său urma a fi numit şef la circul inexistent din Chişinău, dacă nu pe vreun batalion de deţinuţi şi nu la o subdiviziune a MAI. Totuşi, înţelegem că nebănuite sunt căile… Poliţiei moldoveneşti.

În 2009 individul, care activa pe atunci în calitate de contabil în cadrul întreprinderii a fost anchetat împreună cu soţia sa, Larisa Chiperi (numită de soţ în colectiv ca acasă, cu dragoste: Lora), şi ea angajată (pe principii de profesionism şi nu de cumetrism) a aceleeaşi întreprinderi, pentru furtul a 750 litri de benzină din bugetul îtreprinderii. Nu se ştie cum s-au spălat Chiperii de aceste păcate, dar este cert că în 2009 aceştia s-au ascuns de colegii din MAI pe teritoriul zonei transnistrene, iar peste nici doi ani… Chiperiul deja se acomoda cu fotoliul de şef al instituţiei.

Cum şi îi şade bine unui gospodar ajuns şef al unei instituţii de stat într-o ţară de ninuni, Chiperi se apucă de TREABĂ (mai mare decât atât nu cred că se poate). La 1 decembrie 2011 acesta îşi angajează nora (nici vorbă de conflict de interese!), pe nume Mihaela Glijin, în funcţia de intendent şi (ATENŢIE!) fochist… Ca să vezi! Că mare trebuie să-ţi fie dragostea pentru noră ca să-i încredinţezi aşa funcţie! Culmea e că sărmana femeie nici nu se afla în ţară la momentul angajării, aflându-se la muncă în Portugalia, fapt care nu-l împiedica pe socrul grijuliu să-i transfere salariul lunar din buget pe cardul bancar.

Un alt apropiat al lui Chiperi, Andrei Popescu a fost angajat la data de 18 noiembrie 2012 în funcţia de şofer al Î.S. „Servicii Pază” Orhei. Deşi acesta nu s-a prezentat nici o zi la locul de muncă, el s-a regăsit perfect în fiecare lună în tabelurile de salarizare. Lista de achiziţii de resurse umane preţioase pentru instituţie este una lungă şi este cu adevărat ninunat că majoritatea din ele provin din cercul de rude şi apropiaţi ai lui Chiperi. În rezultatul epurării cadrelor cu experienţă din instituţie şi înlocuirii acestora cu rude ale şefului, întreprinderea de stat din subordinea MAI acum se identifică mai mult cu un SRL al Chiperilor.

Cum şi îi stă bine unui SRL, întreprinderea îi acoperă şefului mai multe necesităţi financiare. Astfel, sunt fixate cazuri în care angajaţii sunt impuşi să semneze acte conform cărora întreprinderea a achitat costul pieselor de schimb pentru autoturismele din dotare, care însă aşa şi n-au fost instalate pe maşini. Norma de consum de combustibil pentru fiecare autoturism din dotarea întreprinderii este de… 5 litri! Asta deşi în buget sunt prevăzuţi 20 litri. În pofida restricţiilor impuse de Chiperi, aşa şi nu sunt înregistrate economii la consumul de carburanţi, cineva totuşi păpând economia… CINE şi ÎN CE SCOPURI oare???

O ninune şi mai mare este procurarea de către întreprindere a medicamentelor „pentru necesităţile de serviciu”. Uneori lista de medicamente necesare Î.S. „Servicii Pază” Orhei ajung pentru Chiperiaprobare în contabilitatea acesteea direct de la fiica lui Chiperi, după care la întreprindere revin din farmacii doar facturile şi conturile pentru achitare, nu şi medicamentele…

În februarie 2012 întreprinderea de… (stat) culcat sub Chiperi a procurat două convectoare electrice, pentru care a achitat 2500,00 MDL. Cum este firesc şi perfect încadrat în lanţul celor expuse mai sus, un convector a ajuns… acasă la mister Chiperi!

În octombrie 2012 Chiperi s-a pomenit în centrul unui nou scandal, fiind acuzat de escrocherie, la mijloc fiind furtul… de astă dată de… motorină! Magnat petrolier, nu alta! Şi ca un adevărat magnat, Chiperi stă neclintit în funcţie, fapt care ar fi inexplicabil într-un stat normal, nu însă şi în ţara noastră de ninuni… Şefii lui de la MAI de la Chişinău sunt sau orbi şi surzi, sau… au şi ei „otkaturi” din ceea ce fură acesta din bugetul de stat, adică de la gura copiilor şi pensionarilor! Altă explicaţie pentru tăcerea ministerului eu unul nu văd.

Paralel cu apariţia acestui articol, sursele mele au semnat şi expediat în adresa Preşedinţiei, Prim-ministrului, Ministerului Afacerilor Interne şi Procuraturii Generale sesizări în care sunt expuse (cu anexare de probe) şi alte abuzuri ale CHIPERILOR Pazei de Stat de la Orhei, care alături de mulţi alţii, din alte domenii publice sunt buni de băgat… exact în fundul guvernanţilor! Voi aştepta şi urmări cu atenţie reacţiile, care sper că vor apărea măcar de acum încolo, în al douăsprezecelea ceas al „schimbării”, care e cazul deja să ajungă „la capăt”, nu abia să înceapă…

P.S. În perioada comunismului sovietic moldovenii spuneau: „Unde lucrezi, acolo te hrăneşti!”, „Cine umblă cu mâinile pe miere şi nu-şi linge degetele?!” şi „La kolhoz, pe dealul mare cine fură, ăla are!”… Oare şi-au pierdut actualitatea aceste proverbe în 2013, anul Summitului de la Vilnus??? Pe naiba! Hai în UE, MallDova! Mergem înainte, că ÎNAINTE era mai bine! 😉

Va urma.

Reclame

Etichete: , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: