EXCLUSIV! Vizită ISTORICĂ în România şi Moldova a celui mai influent Francmason


Balacci_Jackson
Modeşti şi discreţi. Puternici şi influenţi. Sunt calificativele pe care le putem atribui membrilor Frăţiei Francmasonice mondiale, entitatea apreciabilă drept cea mai impunătoare ca şi pondere şi influenţă în lume, în care cei mai prosperi oameni de afaceri, feţe bisericeşti, oameni de importanţă şi valoare din politică, cultură sau alte domenii vin pentru a deveni fraţi între ei. Între 14 şi 18 mai la Bucureşti a avut loc cea de a XIII-a Conferinţă Mondială a Marilor Loji Masonice Regulare. Evenimentul găzduit de Marea Lojă Naţională din România a fost cea mai mare reuniune masonică organizată vreodată în Europa Centrală, de Est şi Sud-Est, cu participarea Marilor Maeştri din 137 ţări ale lumii. Cu ocazia evenimentului, România şi Republica Moldova au fost vizitate de Thomas Jackson, cel care a deţinut timp de 16 ani titlul de Secretar Executiv al Conferinţei Mondiale, eu având fericita ocazie de a-i obţine marţea trecută acceptul pentru o discuţie tete-a-tete, urmată de o întrevedere cu Iurie Sedleţchi, Marele Maestru al Marii Loji a Moldovei.

Evenimentul de la Bucureşti a fost cu adevărat unul de o importanţă istorică. Importanţa vine nu doar din contextul geopolitic al evenimentului, dar şi din rezultatele lucrărilor Conferinţei (vezi foto). În cadrul acestora Thomas Jackson, în vârstă de 80 de ani, a devenit Preşedinte de Onoare al Conferinţei Mondiale, cedându-i funcţia de Secretar General lui Radu Bălănescu (vezi foto), care în 2013 a fost ales Mare Maestru al Marii Loji Naţionale din România. Astfel, începând de săptămâna trecută funcţia executivă nr.1 în Francmasoneria Mondială este deţinută de un român.

Conferinta BucurestiJackson a fost cazat împreună cu soţia sa în timpul scurtei sale vizite în Moldova la Pensiunea „Satul Moldovenesc” din Hârtopul Mare, la 28 km de Chişinău. Pot spune cu mâna pe inimă că m-au impresionat ambele, şi locul, şi omul. Ceea ce ţi se aruncă imediat în ochi este diplomaţia, prezentă în tonalitatea vocii, retorica şi gesturile lui, venite probabil din vasta experienţă în funcţia de conducere în cadrul Conferinţei. Posedă la nivel de perfecţiune arta de a vorbi fără a spune prea multe, punând însă suficiente accente pentru a fi dedus sens şi importanţă în mesajele sale, din care se desprind clar puterea şi influenţa. Dacă n-aş fi ştiut cine este, la sigur credeam că discut cu un diplomat de rang de top, trecut prin cea mai bună şcoală, dar şi experienţă în diplomaţie.

O să vă zic sincer, eram sceptic în privinţa calităţii discuţiilor, venind la întrevedere cu ideea preconcepută că nu voi afla prea multe, or Masoneria este sinonim în societatea moldovenească cu confidenţialitatea. A fost primul stereotip pe care mi l-a răsturnat Jackson, abordând cu o deschidere neaşteptată discuţia cu mine, fără a cere coordonarea întrebărilor sau a tematicilor convorbirii, luând cu lejeritate toate subiectele pe care le-am abordat, unele din ele fiind cu adevărat incomode. Este adevărat că am convenit cu Marele Maestru Sedleţchi cu privire la calitatea de out of reccords pentru conţinutul unor pasaje ale discuţiilor, el venind însă cu argumente convingătoare în sprijinul rugăminţii sale. Radu Balanescu

Prima întrebare, care e una tradiţională şi pe care o pun străinilor pe care-i întâlnesc în Moldova, cum se simte la noi în ţară, a trezit un zâmbet bunăvoitor pe faţa lui Jackson. Mi-a zis că are parte de un sejur frumos în Moldova, unde a întâlnit oameni buni şi de calitate, principala valoare a Francmasoneriei fiind omul, Frăţia promovând dezvoltarea şi creşterea personală a membrilor săi, dar şi a umanităţii în general. Mi-a zis că a apreciat vinul, bucătăria şi muzica folclorică, având ocazia şi să danseze pe ritmuri naţionale moldoveneşti.

L-am întrebat cum priveşte alegerea lui Bălănescu în funcţia de Secretar General al Conferinţei, făcând trimitere la faptul că deşi despărţiţi de frontiera, care este una tot mai convenţională, pe ambele maluri ale Prutului trăieşte acelaşi popor, român. Fără ezitare m-a asigurat că aprecierea în cadrul Francmasoneriei şi promovarea lui Bălănescu este un mare succes atât pentru România, cât şi pentru Republica Moldova. Se referă nu doar la vizibilitatea statelor noastre în lume, dar şi la oportunităţile deschise în faţa dezvoltării regiunii, implicit prin platforma Francmasoneriei.

Trecând la subiecte mai sensibile, am întrebat dacă este o simplă coincidenţă organizarea anume la Bucureşti a Conferinţei a XIII-a, în contextul crizei din regiune şi răcirii fără precedent a relaţiilor dintre Rusia şi Occident, legată de agresiunea Moscovei asupra Ucrainei. Jackson a răspuns că da, subliniind că locul petrecerii Conferinţei a fost desemnat încă 6 ani în urmă. Totodată, a menţionat că în Francmasonerie există două subiecte tabu, religia şi politica. Asta deşi niciun ateist nu poate deveni Mason, la şedinţele şi ritualurile Masonilor fiind prezente atât Biblia, cât şi Tora şi Coranul, Frăţia acceptând fără discriminare toate cele trei religii.

Conferinta Bucuresti_1Totuşi, părându-mi vădit nesincer răspunsul la întrebarea cu accent geopolitic, am insistat şi am întrebat despre relaţiile nu prea bune pe care le-a avut Frăţia pe parcursul istoriei cu dictatorii, începând cu fasciştii Benito Mussolini, Francisco Franco şi Adolf Hitler şi terminând cu comunistul Iosif Stalin, aducând discuţia în zona actualului dictator de la Kremlin. Aici Jackson a confirmat că de-a lungul anilor Masoneria, mai bine zis membrii săi au sprijinit regimurile democratice care permit dezvoltarea liberă a societăţii şi a oamenilor, luptând cu tirania şi implicit tiranii periculoşi pentru omenire, fapt pentru care au atras asupra Frăţiei urgia acestora. Astfel, Jackson s-a poziţionat destul de clar geopolitic şi în privinţa evenimentelor din regiune. Totuşi, el a subliniat că niciodată n-au fost Masonii cei care au atacat dictatorii şi tiranii, situaţia fiind una inversă. Am rămas totodată stupefiat să aflu că Marea Lojă din Belarus activează având temporar sediul în Polonia. Conferinta Bucuresti_2

Vă daţi seama că n-am putut evita în cadrul discuţiei subiectul corupţiei şi integrităţii, inclusiv în rândul Francmasoneriei. Jackson mi-a confirmat că păduri fără uscături nu există. Candidaţii la aderare sunt bine verificaţi, pentru a nu fi admisă compromiterea Lojilor. El a subliniat că principiul Francmasonilor este de a primi în rândurile lor oameni buni şi de a-i face şi mai buni. Codurile Masonice prescriu un comportamment etic, moral, dar şi juridic membrilor săi. Sunt incompatibili cu statutul de Mason oamenii care nu-şi respectă familia şi care au un comportament amoral. Şi actele de corupţie sunt condamnate de Constituţiile Lojilor, fapt pe care mi l-a confirmat ulterior şi Marele Maestru de Moldova. Iurie Sedleţchi chiar m-a asigurat că pentru acte de corupţie mai mulţi membri au fost arşi între coloane, termin care semnifică exmatricularea membrilor din Frăţie. Acesta chiar m-a asigurat că Judecata Masonică a Marii Loji a Moldovei deja pregăteşte actele pentru alte câteva cazuri în care membri ai Masoneriei moldoveneşti sunt vizaţi în acte de corupţie, urmând ca în cel mai apropiat timp să fie luată o decizie în privinţa lor.

Balacci_Jackson_SedletchiL-am întrebat pe Jackson dacă are programate în timpul vizitei în Moldova întrevederi cu guvernanţi sau politicieni de la Chişinău, fiind bine cunoscut faptul că atât în Parlamentul, cât şi în Guvernul de la Chişinău activează mai mulţi membri ai Masoneriei, implicit foşti preşedinţi şi prim-miniştri ai Republicii Moldova fiind Masoni. El mi-a răspuns că deşi obişnuieşte să aibă în timpul vizitelor sale întâlniri cu oficiali ai statelor pe care le vizitează, în Moldova el nu are programate asemenea întâlniri, acesta fiind un răspuns dat într-o singură frază, dar care face… cât 100!

Am încheiat discuţia cu Thomas Jackson cu subiectul activităţilor de binefacere ale Francmasoneriei, Jackson subliniind că Masoneria este la moment cea mai mare organizaţie mondială de caritate. Asta deşi un alt principiu al Frăţiei este discreţia care este caracteristică actelor de caritate ale Masonilor, de aceea ele fiind mai puţin cunoscute. Un exemplu de un asemenea act desfăşurat în Moldova este renovarea şi dotarea cu utilaj medical performant a maternităţii din Orhei. Mi s-a comunicat că proiectele sociale ale Masonilor vor continua în Moldova, cu o intensitate şi mai mare în următoarea perioadă.

După întrevederea cu Jackson am avut o discuţie tete-a-tete, la fel de deschisă şi cu Marele Maestru Iurie Sedleţchi, care mi-a fost şi decan la facultate, un om demn de tot respectul pentru realizările sale academice şi pentru jurisprudenţa din Moldova. Mi-a povestit cu mândrie despre istoria Masoneriei româneşti şi istoricul Marii Loji din Moldova, despre crearea acesteia în 1997 sub auspiciul Marii Loji din Italia şi provocările la care au fost supuşi Masonii din Moldova pe parcursul ultimilor ani. Am discutat, ca între doi jurişti, despre Judecata Masonică şi procedurile în faţa acesteia, despre alte aspecte ale activităţii Francmasonilor moldoveni. A fost de notat că spre deosebire de instituţiile publice de la Chişinău, Masoneria moldovenească are în rândurile sale membri şi din regiunea transnistreană, numiţi ca şi ceilalţi membri prea respectabili fraţi. Ceva cu adevărat demn de apreciere!

Marele Maestru m-a asigurat că deschiderea pentru comunicare va fi una valabilă şi pe viitor, spulberându-mi astfel definitiv mitul că Masoneria ar însemna ceva conspirativ. Mai dă Doamne să fie la fel de „conspirativi” şi cei de la Guvern, care cică sunt transparenţi şi deschişi…

P.S. Cine a ratat la TV ediţia specială a Fabrika de vineri cu Rita Ursalovschi şi Cristi Tabără, avându-i invitaţi pe Thomas Jackson şi Iurie Sedleţchi, vă recomand să vedeţi înregistrarea emisiunii.

Recomand şi interviul exclusiv dat la Bucureşti de Thomas Jackson în studioul Adevărul.

Anunțuri

Etichete: , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: