EXCLUSIV! Procurori şi judecători CORUPŢI, aliaţi ai ESCROCILOR imobiliari! Partea I


Birladeanu_MaldiveRepublica Moldova nu este un stat. Nu este un stat în deplinul sens al cuvântului. Deşi în Constituţie scrie că e un stat suveran, independent şi indivizibil, cu justiţie, libertăţi şi garanţii fundamentale sociale pentru cetăţenii săi, lucrurile stau cam… invers! În partea stângă a Nistrului este dislocată armata unui stat străin, la Tirapol făcându-şi de cap de peste 22 de ani tot felul de elemente separatiste. Iar la Chişinău îşi face de cap, de tot atâta timp, sistemul quasi-statal corupt, care a pus laba pe tot ce se vrea a fi în Moldova justiţie, instituţii de drept, medicină, învăţământ, administraţie publică. Sistemul escroc fură de la bieţii moldoveni, mai dihai ca hoardele otomane odinioară şi puţinii bănuţi pe care aceştia reuşesc să-i adune muncind la greu peste hotare, unde sunt alungaţi de „statul” lor. Asta pentru că un tânăr nu are nicio şansă să-şi câştige la Chişinău bani pentru o locuinţă, ca să nu mai vorbim de a-şi ajuta părinţii, cărora statul le aruncă o pensie care este sub orice minim de existenţă. Culmea, şi banii munciţi peste hotare le sunt furaţi moldovenilor! Aşa au păţit peste trei sute de familii de moldoveni, TÂLHĂRIŢI de câţiva ESCROCI imobiliari, chiar sub ochii şi pe alocuri cu suportul „statului”.

Dorin CasencoTâlhăria a fost bine gândită şi organizată de câţiva ESCROCI, încă în 2004, când a apărut pe piaţa imobiliară compania SA LOCUINŢE PENTRU TOŢI. Escrocheria a fost organizată de soţii Ruslan şi Svetlana Bîrlădeanu (în imagnea reprezentativă, primul fiind preşedinte al Consiliului de administraţie, iar ultima fiind director financiar al companiei) şi Dorin Caşenco (fost director al Filialei nr.1 a Băncii de Economii, director al companiei). Ei au fost asistaţi de Dumitru Vulpe, angajat al Primăriei Chişinău pe timpul mandatelor de primar ale lui Serafim Urechean şi Vasile Ursu, director al SRL POJSERVICE, complice la escrocherie. Este de notat că Ruslan Bîrlădeanu a fost vicepreşedinte şi finanţator important al partidului Social-Democrat din Moldova, condus de Victor Şelin, care alături de separatistul Mihail Formuzal şi socialistul comunist Igor Dodon (care în timpul desfăşurării escrocheriei era ministru al Economiei) ne promit viaţă frumoasă (tot aşa cum victimelor escrocheriei le-au fost promise locuinţe luminoase) alături de Rusia, în Uniunea Vomală. Bîrlădeanu a fost demis din funcţia de partid abia recent, anume în legătură cu scandalul escrocheriei imobiliare în care este implicat.

Conceptul escrocheriei a fost unul relativ simplu. Compania s-a făcut rapid cunoscută prin oferte de preţ de dumping şi campanii publicitare agresive, în plasa cărora au şi căzut moldovenii naivi. Escrocii n-au cruţat sume nejustificat de mari de bani pentru arenda unui oficiu în Centrul de business KENTFORD, ceea ce trebuia să inspire credibilitate în faţa victimelor. Aceste manevre simple i-au făcut pe moldoveni să stea în rând pentru a da pe mâna escrocilor, conform unor contracte de investiţie în construcţia imobilelor, banii munciţi cu sudoarea frunţii şi strânşi timp de ani buni de zile, sau chiar creditaţi de la bănci. Escrocii au pus mâna pe bani şi la un moment dat au constatat imposibilitatea finisării construcţiilor, încercând să falimenteze controlat compania, care în rezultatul furtului banilor avea „zero” în conturi. Moldovenii urmau să se mulţumească cu datul din umeri al escrocilor şi cu pretextul scumpirii materialelor de construcţie. Simplu şi eficient!

Este deosebit de curios că victimă a escrocilor a devenit şi fostul premier Vlad Filat, una din firmele căruia a fost păgubită cu peste 100 mii euro de către escroci, sumă care era destinată începerii unui şantier de construcţie pe strada Coropceanu din sectorul Centru al capitalei. Şantierul aşa şi n-a mai fost început, banii fiind returnaţi fostului premier, din contul celorlalte victime ale escrocheriei. Paradoxal, în plasa escrocilor au căzut şi mai mulţi angajaţi de la Guvern, ai Procuraturii, CNA, SIS şi angajaţi ai altor autorităţi şi organe de drept.

Odată lansată, SA LOCUINŢE PENTRU TOŢI începe 3 proiecte grandioase de construcţie în Chişinău, blocuri de locuit în: Locuinte pentru toti_Ginta Latina

– str. Ginta Latină 19/6, sectorul Ciocana;

– bd.Decebal 78, sectorul Botanica;

– str.Alba-Iulia 5, sectorul Buiucani.

Construcţia blocului din str. Ginta Latină (vezi imaginea) a început pe un teren de joacă al unei şcoli, obţinut cu drept de FOLOSINŢĂ de la Primăria Chişinău de către SRL POJSERVICE, care la rândul său l-a oferit pentru construcţie SA LOCUINŢE PENTRU TOŢI, în baza unui contract de societate civilă, din 24 august 2005. Construcţiile din bd. Decebal şi str. Alba Iulia au fost începute pe terenuri luate în chirie de la Primăria Chişinău.

În perioada 2005-2010 escrocii au încasat de la cetăţeni 84 453 122,00 lei, încheind 181 contracte de investiţie pentru construcţia blocului din str. Ginta Latină; 65 532 529,00 lei, în baza a 96 contracte de investiţie pentru construcţia blocului din bd. Decebal şi 12 965 733,00 lei, în baza a 39 contracte pentru construcţia blocul locativ din str. Alba Iulia.

Din sumele de bani încasate conform contractelor de investiţie în construcţia locuinţelor din str. Ginta Latină escrocii au folosit CONTRAR DESTINAŢIEI (au furat de la cetăţeni) 27 314 573,00 lei, din proiectul din bd. Decebal – 15 790 186,00 lei, din proiectul din str. Alba Iulia – 9 906 122,00 lei. 7 156 367,00 lei din sumele achitate de investitorii blocului din str. Ginta Latină, 4 305 283,00 din sumele investite în blocul din bd. Decebal şi NICIUN LEU din sumele încasate de la investitorii blocului din str. Alba Iulia n-au fost trecute în evidenţa contabilă a întreprinderii!

locuinte pentru toti_1În loc să investească banii, conform prevederilor contractuale în construcţia locuinţelor, escrocii au folosit banii în alte scopuri: 630 845,00 lei au fost investiţi în capitalul statutar al SRL CITY DEVELOPMENT; 13 010 50,00 lei – în capitalul statutar al SRL COLISEUM PALACE; 5 823 348,00 lei – în capitalul statutar al SA CONCORD STRĂŞENI; 13 500 000,00 lei – în capitalul statutar al SC LTP CONSTRUCŢII; 9 906 122,00 lei au fost transferaţi în adresa companiei off-shore LORITEX LIMITED.

Între timp, Ruslan Bîrlădeanu s-a dovedit a fi nu doar escroc, dar şi contrabandist, cu acte-n regulă! În 2010 acesta a fost condamnat penal (vezi imaginile) pentru eschivarea de la achitarea plăţilor vamale la introducerea frauduloasă în ţară în 2004 a unei staţii de co-generare a curentului electric în valoare de 1 500 000,00 euro.

O bună parte din bani au fost pur şi simplu cheltuiţi de escroci, pentru maşini şi vacanţe de lux, tranzacţii la bursa Forex etc. Asta în timp ce şantierele au intrat în… impas. Inspectorii în construcţii au depistat folosirea pe şantierele SA LOCUINŢE PENTRU TOŢI a materialelor de construcţie necalitative, fapt pentru care Radu Blaj, şeful adjunct al Direcţiei generale Arhitectură şi urbanism a Primăriei Chişinău s-a ales în calitate de ungere de ochi cu un apartament în unul din blocurile escrocilor. Şantierul din str. Alba Iulia n-a ajuns nici măcar la etapa turnării fundamentului, fiind săpată doar o groapă, care ulterior a fost astupată.

Într-un târziu, victimele escrocilor au început să-şi dea deama ce li s-a întâmplat, adresându-se în instanţele de judecată, SA LOCUINŢE PENTRU TOŢI intrând în proces de insolvabilitate. Birladeanu_eschivare_1Dosarul a fost repartizat judecătorului Curţii de Apel Chişinău Boris Bîrcă.

Bîrlădeanu a avut grijă să împartă generos cu judecătorii banii furaţi de la victimele sale. El s-a asigurat că administratorii companiei numiţi în cadrul procedurii de insolvabilitate îi vor fi loiali şi îi vor executa docil ordinele. În scurt timp au fost schimbaţi doi administratori ai insolvabilităţii, mai întâi Daniela Ciobanu, apoi Petru Lupea, sarcina cărora a fost de fapt de a sabota creanţele creditorilor companiei şi a nu întreprinde nimic pentru despăgubirea victimelor escrocilor.

O parte din victime au depus plângeri la CNA, într-un final fiind intentat un dosar penal, tergiversat din cauza aceleiaşi dărnicii cu care Bîrlădeanu a tratat şi ofiţerii anticorupţie, dar şi procurorii. Paradoxal, la un moment dat procurorii s-au pomenit că luptă nu împotriva escrocilor, ci împotriva victimelor lui Bîrlădeanu şi a reprezentanţilor creditorilor.

La 7 iulie 2011 Elena Organ, unul din avocaţii care reprezenta victimele escrocheriei în mai multe dosare civile reuşeşte să organizeze o adunare a creditorilor SA LOCUINŢE PENTRU TOŢI. În cadrul adunării este ales un nou administrator al insolvabilităţii, Emilia Vedernic. Timp de doi ani, deşi a primit de la foştii administratori doar o parte din documentaţia contabilă a companiei, noul administrator a făcut posibil ca să fie demascată escrocheria soţilor Bîrlădeanu şi să fie elaborat un plan de acţiuni de recuperare, cel puţin a unei părţi din datoriile escrocilor faţă de victime, prin finalizarea construcţiei blocurilor din str. Ginta Latină şi bd. Decebal, unele victime fiind gata să mai cotizeze cu bani, pentru a finaliza construcţiile.

Birladeanu_eschivare_3Probabil şi s-ar fi reuşit, dacă nu s-ar fi implicat justiţia moldovenească, cea mai justă justiţie din lume! În coordonare cu Bîrlădeanu, SRL POJSERVICE, care nu a investit niciun leu în construcţie şi care a pus la dispoziţie un teren pe care-l deţinea cu drept de folosinţă, se adresează în instanţa de judecată şi cere recunoaşterea dreptului de proprietate asupra clădirii din str. Ginta Latină. Paradoxal, POJSERVICE obţine câştig de cauză! Scopul escrocilor este unul clar, de a falimenta SA LOCUINŢE PENTRU TOŢI astfel încât la bilanţul companiei să nu mai fie nimic, iar victimele escrocheriei să nu se aleagă cu niciun leu.

Bîrlădeanu nu doar că a rămas la libertate, zâmbindu-le cinic în faţă victimelor sale, dar şi a declanşat un adevărat război împotriva celor care încearcă să ajute victimele să-şi salveze măcar o parte din bani. Cu banii furaţi de la victime, acesta reuşeşte să schimbe judecătorul care se ocupa de dosarul de insolvabilitate a SA LOCUINŢE PENTRU TOŢI, acesta fiind transmis judecătorului Curţii de Apel Chişinău Nicolae Craiu, iar apoi judecătorului Maria Guzun. Bîrlădeanu a găsit foarte uşor limbă comună cu magistratul Guzun, cu ajutorul unui cunoscut comun. Este vorba de Benjamin Franklin, cel de pe bancnota de 100 de dolari! Făcând uz de fals, organizând şedinţe intime de judecată, în doi cu judecătorul, fără ca măcar victimele escrocheriei sau reprezentanţii săi să fie citaţi, Bîrlădeanu reuşeşte să anuleze procesul-verbal al adunării creditorilor din 7 iunie 2011, scopul său fiind înlăturarea administratorului insolvabilităţii Emilia Vedernic şi numirea unui administrator loial.

Şi asta nu e tot. Bîrlădeanu orchestrează intimidări banditeşti în privinţa administratorului Vedernic şi avocatului Organ, implicit cu implicarea Procuraturii. În iarna lui 2013 acesta organizează un atac huliganic la maşina avocatului, iar în scurt timp administratorul şi avocatul s-au pomenit cu percheziţii din partea Procuraturii sectorului Râşcani, în cadrul unui pretins dosar de depăşire a atribuţiilor de serviciu. Doar în MallDova dacă faci exces de zel încercând să aperi victimele unei escrocherii te poţi pomeni nu cu ajutorul, ci cu calitatea de învinuit din partea procurorilor! Birladeanu_eschivare_2

Într-un final, victimele escrocheriei au ajuns în situaţia în care au rămas şi fără bani, şi fără locuinţe, în schimb cu datorii pe la bănci şi durere în suflet. Contrabandistul şi escrocul Bîrlădeanu a devenit milionar, fiind observat până în prezent prin Chişinău şi uneori pe Insulele Maldive, cu maşini scumpe şi ducând o viaţă frumoasă, alături de soţia sa Svetlana. Asta în contrast direct cu victimele sale, care trăiesc în sărăcie şi nici măcar nu-şi pot reîntregi familiile… Procurorii şi judecătorii strâng din umeri, la fel ca şi conducerea acestui „stat”, căreia victimele i s-au adresat de nenumărate ori în scris. Fără vreun rezultat! Victimelor le-a rămas ultima opţiune, să strige de disperare în faţa Procuraturii Generale. De fapt probabil penultima, urmând şi opţiunea strângerii rucsacului şi fugii, cu copiii în braţe, cât mai departe de această „ţară” şi de acest „stat”…

Va urma

P.S. Subiectul Părţii II va fi o altă escrocherie imobiliară, nu mai puţin „ingenioasă”. Este vorba de proiectul escroc SRL MANAGEMENT CONSULTING SERVICE, EUROHOUSE GROUP al lui Corneliu Mazur, consilier al Comisiei Economie, buget şi finanţe a Parlamentului, apropiat al deputatului Veaceslav Ioniţă şi fondator al Asociaţiei Obşteşti CLUBUL MILIONARILOR, mai nou membru marcant al Partidului Liberal. După un scenariu similar escrocheriei lui Bîrlădeanu, în 2010 acesta a lansat în suburbia capitalei Coloniţa construcţia complexului locativ VICTORIA PREMIUM, proiect care s-a dovedit a fi nu mai mult decât o escrocherie imobiliară, un nou jaf al celor care şi-au investit banii agonisiţi o viaţă pentru o locuinţă în Chişinău.

Reclame

Etichete: , , , , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: