DNA ne-a auzit?! Trece Prutul?


DNA_CNAAdmirăm susţinerea pe care o are DNA-ul de la Bucureşti din partea societăţii din România. Andrei Gheorghe a fost la sediul DNA cu pizza pentru procurori din partea românilor. Frumos! Îi invidiam în acea zi, împreună cu ofiţerul de presă de la CNA Angela Starinschi, pe cei de la DNA şi societatea din România în general… De un timp la Chişinău se scandează pe bloguri şi nu doar „DNA, treceţi Prutul!”. Ambasadorul Marius Lazurcă ne-a dat asigurări recent, că DNA a trecut deja Prutul, având în vedere colaborarea şi schimbul de experienţă între cele două instituţii anticorupţie din cele două state româneşti. Sigur, mai e mult până departe, dar de câteva zile CNA parcă vrea să ne convingă că se poate şi la Chişinău ceea ce se întâmplă la Bucureşti, unde DNA a ajuns un model de admirat nu doar în România, dar şi în întreaga UE.

Sigur, nu suntem nişte naivi. Nu mai înghiţim orice găluşcă mediatică care ni se bagă pe gât. Eu sunt unul din cei care mai mult critic instituţiile de drept de la Chişinău. Pentru inacţiune, toleranţă la corupţie, servilism şi subordonare politicienilor de la guvernare. Doar nişte ignoranţi pot spune că nu avem asemenea probleme la Chişinău. Cu siguranţă, recenta operaţiune de amploare împotriva corupţiei din medicină, care poate că aşa cum zic unii analişti politici şi jurnalişti, nu este cea mai bănoasă, în schimb ne omoară cel mai mult, nu este un motiv de orgasm pentru moldoveni. DAR, cum ne-a zis Mântuitorul, să alegem grâul de neghină! Să nu punem într-o oală zahărul cu sarea!

Corupţii de la Chişinău şi cei pe care-i hrănesc aceştia au învăţat pederost refrenul cu „comandă politică!” şi „de ce nu sunt arestaţi cei de la partidul ăla, dar cei de la partidul celălalt?” La fel a fost şi la Bucureşti timp de 25 de ani! Kovesi şi acum este atacată de cei, cărora le-a arestat rude, colegi sau chiar şefi de partid, sau finanţatori. Poporul însă îi trimite pizza, pentru că ştie să descifreze mesajele şi să-i identifice pe cei care i-a furat, dar şi pe cei care îi reprezintă în lupta cu hoţii şi corupţii. Faptul că printre cei vizaţi de recenta operaţiune a CNA alături de exponenţi ai PLDM-ului s-au regăsit şi exponenţi ai PD-ului mie unuia îmi inspiră o doză de speranţă că Marius Lazurcă a avut dreptate.

CNA_2Fireşte, şi CNA are de făcut faţă la Chişinău unor provocări similare celor pe care le-a avut de depăşit DNA de la Bucureşti, piedici din partea politicienilor, pumni în spate de la presa care se hrăneşte din finanţări din off-shore-uri, tocmai din banii proveniţi din corupţia cu care luptă ei. Deci, este un proces firesc, deloc de mirare. Niciun infractor sau complice al acestuia nu-l va iubi vreodată pe unul în epoleţi! Mult mai mult ar trebui să conteze pentru instituţie sprijinul din partea societăţii, pe care din discuţiile pe care le-am avut ultimele zile cu oameni din diverse domenii, de la afaceri şi până la ţărani, am înţeles că CNA o are! Toţi zic într-un glas: „Să-i aresteze pe toţi, hoţii naibii!”.

Acum cea mai importantă este finalitatea. Poporul vrea să-i vadă pe cei care îi fură nu doar reţinuţi şi arestaţi, dar şi condamnaţi, cu EXECUTARE! Aici problema nu este doar a CNA, dar a justiţiei în general. Vinerea trecută am participat la un offline al presei de la Chişinău cu preşedintele CSM Victor Micu, la care au fost prezentate sistemele electronice de repartizare aleatorie a dosarelor şi de înregistrare audio a şedinţelor de judecată în instanţele din Moldova, implementate cu ajutorul USAID. Unul din experţii străini, care cunoaşte bine problemele justiţiei moldoveneşti, ne-a dat asigurări că doar împreună, cu toată societatea putem reforma justiţia din Moldova! Mită se ia atâta timp cât se cere, dar şi atâta timp cât se dă! Am fost încurajaţi să continuăm să punem presiune publică pe sistem, pentru a-l ajuta să se debaraseze de corupţie şi elemente nocive, prin investigaţii jurnalistice de calitate. Dar şi să încurajăm şi să lăudăm acolo unde este de încurajat!

Şi CNA se poate implica, şi în aducerea la finalitate procesual-penală a dosarelor pe care le iniţiază, şi în reformarea justiţiei. Şi nu mă refer aici la traininguri şi instruiri. Să mai dea târcoale şi pe la colegii din procuratură şi să-i mai aterizeze şi pe cei care pe alocuri au impresia mai că pot zbura, crezându-se batmani în mantiile de judecător.

Entuziaştilor care cunosc cu certitudine că încă mai existaţi la CNA, din păcate în număr tot mai mic, FORŢĂ şi CURAJ! La mai MULT şi la mai MARE! Datorită vouă instituţia mai are un credit de încredere din partea noastră, a societăţii! Dar să ştiţi că e la o dobândă mare şi fără termen de graţiere! Voi alegeţi. Pizza pentru CNA, 3,14*** pentru corupţi! Sau invers!

Reclame

Etichete: , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: