450 000 000 €! Banii furaţi de la BEM sunt în Moldova?!


450 de oi_1După cum estimam în articolul precedent, istoria căutării MILIARDULUI este abia la început. De fapt, după cum a accentuat aseară la audierile din Parlament guvernatorul BNM, e vorba de 450 milioane de euro (!!!), care reprezintă suma totală a prejudiciilor create de hoţii care au atacat Banca Socială, Unibank şi Banca de Economii. După arestarea (până una-alta timidă, la domiciliu) a lui Shor, aseară Parlamentul i-a „tras în ţeapă” pe şefii instituţiilor statale, sub nasul cărora s-a întâmplat furtul secolului, probabil cea mai mare ruşine care s-a întâmplat vreodată cu această ţară. Împreună cu deputaţii am avut şi noi ocazia să aflăm detaliile schemei prin care Ilan Shor, împreună cu cei care i-au ţinut „krîşa”, numele cărora este deja bine cunoscut de toţi, dar oficial încă nu sunt numite, a atacat şi probabil deja putem spune distrus Banca de Economii, banca creată şi întreţinută din impozitele noastre!

Din ce am aflat aseară de la premier, şeful CNA, procurorul general şi vicedirectorul de la SIS, spre fericirea noastră banii furaţi de Shor & Co n-au plecat prea departe! Banii au fost furaţi prin credite neperformante timp de câţiva ani de zile, când banca era încă administrată de stat, prin oamenii numiţi de Guvern (numele „fetelor mari” numite de „fata mare” Vlad Filat la cârma Băncii de Economii sunt şi ele bine cunoscute). După ce au fost rotiţi de câteva ori în maşina de spălat înainte de ultimele alegeri, prin „titirezul” operaţiunilor bancare fictive între Banca de Economii, Unibank şi Banca Socială, aceştia şi-au pierdut urma prin conturi ale firmelor off-shore şi stau ascunşi chiar sub nasul nostru. Eu zic că trebuie să-i căutăm pe la Aeroport, dar şi prin raioanele Rezina şi Anenii Noi, să săpăm sub terenurile agricole arate de tractoare performante, nou-nouţe!

Momentul cheie al audierilor de aseară a fost declaraţia directorului CNA Viorel Chetraru, care a zis că toate tranzacţiile au fost MONITORIZATE, astfel încât instituţiile de drept cunosc la cine şi unde sunt banii şi mai mult ca atât, se cunoaşte şi cum pot fi recuperaţi, în cazul în care toate instituţiile statului vor acţiona coordonat şi concentrat. În cazul în care instituţiile ar fi acţionat aşa şi până acum, situaţia era să fie cu totul alta, iar şefii instituţiilor nu erau să roşească aseară la unele întrebări ale deputaţilor, lăsând privirile în jos ca nişte şcolari repetenţi în faţa adunărilor părinteşti de la şcoală.

De fapt, toţi şefii de instituţii au făcut mea culpa, asumându-şi câte o parte din vină. Deşi s-au evitat formule directe, s-a citit foarte bine printre rânduri că instituţiile au cunoscut foarte bine, în cele mai mici detalii despre furt, mai ales că şi în presă au avut loc scurgeri generoase de informaţii, ca să nu mai amintesc de briefingurile şefului Comisiei Economie, Buget şi Finanţe din legislatura trecută Veaceslav Ioniţă. S-a cunoscut, însă s-a tăcut! Pentru că toţi ştiau foarte bine cine se află în spatele lui Shor şi din numele cui acesta acţionează. Chiar şi acum şefii instituţiilor (încă) se mai tem să le spună numele. Eu, sărmanii de ei, îi şi înţeleg pe alocuri (vorba clasicului). Cum să numeşti numele celui care a contribuit la numirea ta în funcţie?

Ei, acum e acum! Vreau să văd cât va mai dura tăcerea lor, ce va conta pentru ei mai mult, loialitatea şi frica faţă de cei care s-au aflat în spatele lui Shor, sau instinctul de autoconservare, or componenţele de infracţiune de complicitate sunt sigur că le cunosc foarte bine, fiecare din ei! Dar mai ales vreau să văd cât va mai dura tăcerea lui Shor, care în cazul în care nu deschide gura (preferabil public), după ce a zis A să zică şi B, va trebui să răspundă, cel puţin în plan de imagine, pentru toţi, în cele mai bune tradiţii ale instituţiei de „peşkă” (pion) din practica organizaţiilor criminale organizate.

Lucrurile s-au simplificat mai mult ca niciodată în problema furtului de la BEM! Se cunoaşte unde şi la cine sunt banii furaţi şi se cunoaşte şi cum pot fi recuperaţi banii! Mai rămâne ca cineva (să nu mai arătăm din nou cu degetul la „fetele mari”) să mai şi vrea să-i întoarcă! De bună voie şi nesilit de nimeni, sau… altfel. ZDOB şi ZDUB, nu alta. 450 de oi…

Reclame

Etichete: , , ,

Un răspuns to “450 000 000 €! Banii furaţi de la BEM sunt în Moldova?!”

  1. Banca de Economii. Să dăm măştile jos! Cine e MAFIA? | Veaceslav Balacci Says:

    […] Onestitate, Verticalitate şi Izbândă! « 450 000 000 €! Banii furaţi de la BEM sunt în Moldova?! […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: