Banca de Economii. Să dăm măştile jos! Cine e MAFIA?


Mafia_1_1Audierile de joia trecută din Parlament au trezit rumori în societate. Am aflat de la guvernatorul BNM suma exactă a prejudiciului, 450 milioane de euro la cursul actual al leului. Şeful CNA ne-a spus că instituţiile de drept cunosc unde şi la cine sunt banii şi că aceştia sunt recuperabili. Deci, rămâne o nimica toată, să o facă, să întoarcă banii! Şi să ne spună şi nouă, să aflăm şi noi cine au fost cei care au stat în spatele lui Shor în toată această daravelă, or nimeni nu mai crede că acest „businessman” de numai 28 de ani ar fi reuşit de unul singur să blocheze toate innstituţiile statului şi să atace nestingherit cea mai importantă bancă din Moldova, fiind clar că a avut în spate protectori mult mai influenţi.

Mie situaţia îmi aminteşte foarte clar de jocul Mafia, în care a fost demascat abia primul mafiot şi toţi sunt curioşi să-i demaşte şi pe ceilalţi, iar aceştia se ascund, voalându-se sub măşti şi aducând argumente care mai de care, că sunt cetăţeni oneşti. Haideţi şi noi să punem puţin capul în mişcare, or până la urmă noi suntem cei care câştigăm sau pierdem acest joc, miza căruia este probabil existenţială pe termen scurt şi chiar mediu pentru statul în care trăim cu toţii.

Ieri pe un portal de ştiri a apărut un articol, în care se speculează faptul că dincolo de numeroase companii menţionate ca fiind implicate în furtul de la BEM, cele mai sonore nume care apar în Raportul Kroll sunt Shor şi Lucinschi. Astfel, autorii analizei se fac că nu observă legătura unor companii menţionate în Raportul Kroll şi Vlad Filat şi ni-i prezintă în calitate de mafioţi pe Shor şi Lucinschi. Analiza este una foarte bună, or implicarea în furt a lui Shor şi Lucinschi este evidentă, cei doi fiind departe de calitatea de cetăţean onest. Analiza este însă una incompletă, atâta timp cât nu demască toţi mafioţii, încercând să prezume pentru alţi implicaţi în furt calitatea de cetăţean onest şi să arunce toată vina pe doi mafioţi, care nu sunt nici pe departe cei mai importanţi din joc.

Dincolo de suspiciunile de integritate existente în privinţa persoanelor din conducerea SIS, la audierile din Parlament vicedirectorul acestei instituţii a confirmat că prima persoană care a fost informată despre atacul la Banca de Economii a fost preşedintele Nicolae Timofti şi s-a întâmplat încă în 2013! Declaraţia şefului adjunct de la SIS a fost confirmată şi de politicienii din opoziţie după ședința Comisiei de anchetă privind situația din sistemul financiar-bancar din 11 martie 2015. Astfel, se confirmă că Serviciul de Informaţii şi Securitate a informat conducerea statului, la cel mai înalt nivel, privind furtul de la BEM şi pericolul de destabilizare a pieței financiar-bancare a ţării. SIS a prezentat pe parcursul anilor 2013-2014 nici mai mult, nici mai puţin, (ATENŢIE!) 17 note informative conducerii ţării!!!

Deci, dacă o luăm la rece, în această situaţie se pare că unica instituţie de stat care şi-a îndeplinit obligaţiunile sale legale, de descoperire a riscurilor şi ameninţărilor care favorizează apariţia de situaţii excepţionale în economia naţională, cu asigurarea contrainformativă a sistemului financiar-bancar este SIS-ul. Or, încă din anul 2005, SIS nu are atribuţia de a efectua urmărire penală, în consecinţă activitatea sa reducându-se doar la colectarea de informaţii despre posibile evenimente şi/sau acţiuni ce ar putea pune în pericol securitatea statului cu informarea Parlamentului, Preşedintelui Republicii Moldova, Guvernului şi altor autorităţi publice asupra problemelor ce ţin de interesele securităţii de stat.

Şi acum întrebarea ÎNTREBĂTOARE: au putut Shor şi Lucinschi, cu propriile puteri, să facă în aşa mod ca după ce au fost informate de către SIS (de 17 ori!!!), TOATE autorităţile acestui stat, de la preşedinte, premier, speaker şi până la instituţiile din subordinea acestora, abilitate legal cu măsuri procesuale preventive sau de constrângere, MAI, CNA, Procuratura, să stea cu mâinile în şolduri şi să admire cum Shor şi Lucinschi fură banca statului???

Ştim cu toţii omul cui este preşedintele Timofti şi cu cine se întâlnesc şi comunică intens consilierii săi. Fostul premier Leancă a explicat cine l-a influenţat şi i-a dat asigurări că „tot ce se întâmplă la BEM este legal”. Nu este un mare secret nici oamenii cui sunt Victor Bodiu şi Victor Barbăneagră, care au administrat Banca de Economii până la cedarea acesteia lui Ilan Shor (când „nu se ştie de ce” ministul Finanţelor Veaceslav Negruţa a fost schimbat cu Anatol Arapu), respectiv au decis acordarea creditelor neperformante. Şi nu cred că cineva din voi nu ştie cine este partenerul de alianţă al celuilalt Vlad, cu care după 2013 nu mai luptă, după ce şi-a cerut iertare şi a recuoscut, la sediul unui alt partid decât PLDM, că a greşit.

Acum fiţi de acord, nu mai rămâne nimic neclar în toată această situaţie, fiind absolut clar de ce NICIUNA din instituţiile statului n-a reacţionat la furtul BEM. Deci, nu ne rămâne decât… să dăm măştile jos şi… să vedem cine e MAFIA!

Reclame

Etichete: , , , , , ,

2 răspunsuri to “Banca de Economii. Să dăm măştile jos! Cine e MAFIA?”

  1. Ruslan Codreanu Says:

    deloc, fara Palahotniuc si Filat (si un os lui Voronin)

  2. silvia Says:

    Stimate Veaceslav,am impresia ca,vorbim cu surzii,mutii,chiorii si debilii! Nu cred ca cuiva ii este ceva neclar in toata istoria cu furtul! Ca Shor a fost si este (pina ce unicul,la restul le vine rindul) tap ispasitor in toata istoria aceasta tot a fost clar de la bun inceput! Ma mira Filat care9credeam eu ca are mai multa minte decit Shor) isi asteapta sorocul si nu incepe a vorbi acum,sau ei deja isi construiesc VIP-puscaria si cred ca cineva le va duce pesmeti? Toate numele mentionate in raport,,cred ca tot sun un fel de manevra de diversiune,pentru noi cetatenii de rand! Cand citesc tot ce se publica,toate investigatiile,discutiile,vad manifestele(si particip) imi sta in fata imaginea Vulpii Hatre cu zimbetul batjocuritor pe mutra! Daca ceva timp in urma mai credeam naiv ca se poate ceva de schimbat,acum (dupa ce zilele trecute Papuc se antrena bine merci la Niagara si nimeni nu-l vedea:))) chiar mi-i mila de noi Mioritele acestei tari!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: