EXCLUSIV! ContraBandiţchiLeaks. Vama, SPIA MAI, chihlimbarul, spirtul şi SBU. Partea I


contrabanda_BalitchiDebandadă totală în bandele de condrabandişti din Moldova! Deja de o lună contrabandiştii lui Filat au mari bătăi de cap. Prin ironia sorţii, din cauza propriei lăcomii, contrabandiştii au intrat în vizorul SBU de la Kiev, l-au făcut de râs pe Filat în faţa lui Mikheil Saakashvili şi au pierdut deja două scheme de contrabandă care le aduceau milioane de euro lunar. Anume din această cauză au fost schimbaţi recent toţi şefii vămilor din Moldova, chiar şi şeful Vămii Cahul, apropiatul lui Tudor Bandiţchi, Vladlen Stadler, cunoscut în lumea interlopă şi cu porecla KIRDÎK. Acesta de fapt este patronul celor două scheme de contrabandă, persoana care asigură protecţia filierelor la Vamă, dar şi la MAI.

Filiera de contrabandă cu chihlimbar a căzut prima. Schema, care era una foarte profitabilă funcţiona de mai mult timp şi a fost gândită de sus-numitul Stadler, împreună cu apropiatul său, şeful adjunct al Serviciului Protecţie Internă şi Anticorupţie (SPIA) al MAI Valeriu Baban. Stadler s-a împreietenit cu Baban încă de când ultimul era şef al „Poliţiei Economice” Sud şi s-au implicat împreună în contrabanda cu ţigări şi alte mărfuri în Sudul ţării. Schema de contrabandă cu chihlimbar, ca şi cea cu spirt a fost elaborată împreună cu contrabandiştii din Ucraina şi ofiţerii Vămii Odessa şi prevedea introducerea prin contrabandă în Moldova din Ucraina, prin posturile vamale din subordinea Vămii Cahul a chihlimbarului de provenienţă din Ucraina, Rusia şi Ţările Baltice. Chihlimbarul din Ucraina, Rusia şi Ţările Baltice este traficat prin contrabandă prin Aeroportul Chişinău şi Aeroportul Odessa în China (Hong Kong) şi alte destinaţii. În schemă au fost implicaţi vameşi corupţi moldoveni şi ucraineni, precum şi angajaţi ai MAI de la Chişinău şi Kiev.

Cumetri_Cahul_1Schema a funcţionat perfect, aducând celor doi dividende financiare de zeci de milioane USD (valoarea medie a unui kg de chihlimbar este de 3 mii USD). Toate bune şi frumoase până când cei doi contrabandişti au înţeles că au apărut concurenţi în această schemă. Spre marea nemulţumire a lui Stadler şi Baban, concurenţii erau din MAI. Fără a sta prea mult pe gânduri, cei doi au decis să-şi elimine concurenţii, în cele mai clasice tradiţii ale lumii interlope. Astfel, primind de la Baban detalii privind itinerarul şi graficul deplasării concurenţilor contrabandişti, Stadler dă indicaţii şefului Echipelor Mobile ale Serviciului Vamal, cumetrul său Alexei Rusu. Acesta, la rândul său, îl activează pe subordonatul său Andrian Gutium, şef al Sectorului Sud al Echipelor Mobile ale Serviciului Vamal, şi acesta apropiat al lui Stadler (vezi schema). Drept rezultat, în urma unei operaţiuni a Echipelor Mobile de la Vamă, la data de 28 mai pe traseul Cimişlia – Chişinău, în regiunea satului Prorumbrei este reţinut un angajat al MAI la volanul unui MERCEDES BENZ 200E, în care vameşii au găsit 8 cutii cu 226 kg de chihlimbar, în valoare de sub un milion de dolari. Punct ochit, punct lovit, concurent eliminat!

Ghinion însă pentru Stadler şi Baban, de la această reglare de conturi cu concurenţii din MAI au început problemele. În calitate de răzbunare, poliţiştii care protejau schema de contrabandă cu chihlimbar lovită de concurenţii Stadler şi Baban au turnat schemele acestora la SBU şi CNA.

În rezultat, peste o lună după lovitura dată de Stadler, în baza informaţiei primite de la concurenţii acestuia, la data de 24 iunie CNA desfăşoară o operaţiune la Aeroportul Chişinău, în rezultatul căreia este anihilată schema lui Stadler şi Baban, fiind stopată în flagrant contrabanda cu o tonă de chihlimbar, în valoare de 3 milioane de dolari. Ofiţerii CNA şi procurorii anticorupţie au anunţat că în protejarea schemei de contrabandă sunt implicaţi atât agenţi economici, cât şi funcţionari de la Aeroport, contrabandiştii reuşind anterior să tranziteze prin Moldova conform schemei de contrabandă peste 7,5 tone de chihlimbar. Chihlimbar_Odessa

Colac peste pupăză, în scurt timp a venit şi lovitura dată schemei de contrabandă aranjată de Stadler şi vameşii de la Odessa de către SBU. Ofiţerii SBU au dat la 9 iulie la Odessa lovitura de graţie filierei de contrabandă. În urma unei operaţiuni speciale a SBU, a fost reţinut în flagrant un cetăţean al Chinei, dar şi un angajat al Vămii Odessa care asigura trecerea nestingherită a contrabandei prin Aeroport, pentru o recompensă de 130 USD pentru fiecare kilogram (vezi imaginea).

Filat_SaakashviliFinita la comedia. Iată aşa, reglările de conturi între contrabandiştii moldoveni au dus la un final norocos şi au culminat cu anihilarea schemei de contrabandă cu chihlimbar. Contrabanda cu chihlimbar a fost unul din subiectele fierbinţi discutate în cadrul întâlnirii lui Vlad Filat cu Mikheil Saakashvili, care a avut loc pe 4 iulie la Odessa (vezi imaginea). Spre ruşinea lui Filat, s-a discutat şi un alt subiect, contrabanda cu spirt. Colac peste pupăză, concurenţii lui Stadler şi Baban au turnat SBU-ului şi alte scheme de contrabandă aranjate de fostul şef al Vămii Cahul Stadler şi şeful adjunct al SPIA al MAI Baban cu vameşii, grănicerii şi miliţionerii de la Odessa, printre care este contrabanda cu spirt, care a luat şi ea o puternică lovitură de la SBU săptămânile trecute… Coincidenţă sau nu, dar imediat, chiar a doua zi după acea întrevedere de la Odessa, la indicaţiile lui Filat, Tudor Bandiţchi l-a retras pe Vladlen Stadler de la Cahul şi a operat remanieri în conducerea tuturor birourilor vamale, cu excepţia celui de la Briceni.

Vlad Filat zicea recent, apropos de reţinerea de către CNA a rudelor sale în dosarul BEM, că nu crede în coincidenţe. Nu cred nici eu. Nici în „coincidenţa” operaţiunii SBU de contracarare a contrabandei cu chihlimbar cu întâlnirea lui Filat cu Saakashvili, respectiv remanierile de la Vamă şi nici „coincidenţele” legate de operaţiunile SBU împotriva contrabandei cu spirt din aceeaşi regiune, de Sud, a frontierei moldo-ucrainene. Dar, despre aceasta vom vorbi, foarte curând, în Partea II!

Va urma

Reclame

Etichete: , , , , , , , , , , ,

3 răspunsuri to “EXCLUSIV! ContraBandiţchiLeaks. Vama, SPIA MAI, chihlimbarul, spirtul şi SBU. Partea I”

  1. Veaceslav Balacci // ContraBandiţchiLeaks. Vama, SPIA MAI, chihlimbarul, spirtul şi SBU. Partea I - Contra Corupției Says:

    […] sursa: balacci.wordpress.com […]

  2. EXCLUSIV! ContraBandiţchiLeaks. Vama, SPIA MAI, chihlimbarul, spirtul şi SBU (DOC). Partea II | Veaceslav Balacci Says:

    […] Continuare. Vezi şiPartea I. […]

  3. EXCLUSIV! Scrisoare ANONIMĂ: PDA, şi Vama este CAPTURATĂ de bandiţi! | Veaceslav Balacci Says:

    […] apropiat al lui Tudor Baliţchi, mâna dreaptă a acestuia în ilegalităţile de la Vamă; Alexei Rusu, cumetru al lui Stadler; Eugen Chichioi, apropiat al lui Baliţchi, preşedinte al PLDM Stăuceni; […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: