Ultimul cartuş a fost tras în aer. Streleţ, glonţul orb al lui Filat


CartusIată că scenariul Leancă – Gaburici a fost din nou pus în scenă de Filat, de data asta împreună cu AIE, proaspăt scoasă dintr-o comă de 2 ani. Blocajul simulat de noua alianţă a fost foarte repede deblocat, de rapidele cedări din partea PLDM. Probabil nimeni nu recunoaşte PLDM-ul de altădată, în versiunea 2009 şi 2010. Şi-ar fi putut închipui cineva atunci că PLDM poate ceda şi renunţa atât de uşor la candidatul pentru funcţia de premier Vlad Filat? Iată că am ajuns s-o vedem şi pe asta. PLDM a avut săptămâna trecută doi candidaţi, unul de jumătate de zi, Vlad Filat (cel puţin asta am înţeles din declaraţia venită chiar de la fostul candidat) şi altul de trei zile, Maia Sandu. Asta ca ieri să aflăm şi azi să ne convingem că de fapt îl vom avea premier pe un al treilea, Valeriu Streleţ, care spre deosebire de predecesorul său nu a înaintat nicio condiţie alianţei. Cu, sau fără condiiţii, numele acestuia a fost vehiculat de fapt pe culoarele alianţei înaintea celorlalte două candidaturi, astfel fiind clar că al treilea este de fapt primul şi pe bune unicul. Cum v-am obişnuit, n-o să las această opinie fără argumente. Le găsiţi mai jos.

a) Enigmaticele consultări (negocieri) de vineri seara şi din weekend. Nu ştiu cât de mult şi-a dorit funcţia de premier Maia Sandu (cel mai probabil deloc, judecând după nonşalanţa cu care a cedat), dar este absolut cert că ea n-a fost dorită de niciuna din cele trei componente ale AIE. Şi nu am în vedere doar acele enigmatice consultări (negocieri) pe care trebuia să le aibă candidatul vineri seara şi în weekend, mai întâi cu partenerii Occidentali şi apoi cu PD-ul. Probabil, împreună cu partenerii Occidentali s-ar fi reuşit (dacă s-ar fi dorit) impunerea acelor două condiţii PD-ului şi PL-ului, sau cel puţin a uneia din ele. Sau cel puţin s-ar fi reuşit să se pună presiune, timp de câteva zile, care chiar dacă ar fi culminat tot cu eşec, cel puţin ar fi asigurat credibilitate încercărilor PLDM-ului de a o face cu adevărat pe Maia Sandu premier. Iată de ce consider că injectarea în spaţiul public a percepţiei precum că PLDM nu doar a înaintat formal, dar şi a susţinut cu adevărat candidatura Maiei Sandu, iar PL şi PD ar fi obstrucţionat-o este nimic mai mult decât o tactică care să salveze măcar puţin obrazul lui Filat. Fiţi de acord, chiar şi faptul că PLDM este cu mâinile legate la negocieri după arestarea rudelor lui Filat în dosarul BEM este în primul rând vina lui Filat şi doar apoi a lui Plahotniuc, Lupu, sau Ghimpu.

b) Condiţiile înaintate de Maia Sandu. Desigur, maniera în care au fost formulate condiţiile, referitor la schimbarea guvernatorului BNM şi a procurorului general, puse anterior şi de Chiril Gaburici, înainte de plecare, a fost greu de acceptat de PL şi PD. Or, este clar că negociatorii PLDM n-au scos nicio vorbă despre aceste condiţii în timpul negocierilor care au durat două săptămâni. Ceea ce nu înseamnă însă că a fost o misiune imposibilă, mai ales cu ajutorul presiunii din partea partenerilor Occidentali. Asta dacă PLDM ar fi solicitat acest ajutor. Mai mult chiar, cel puţin una din condiţii, cea care vizează schimbarea procurorului general este o ameninţare în primul rând pentru Filat. Chiar dacă la moment acesta are poziţii tot mai slabe de negociere de culise cu Plahotniuc, cel puţin acesta are acum cu cine negocia dosarele sale, în condiţiile în care avem un procuror moldovean, de sistem. Un procuror european este o ameninţare nu doar pentru Plahotniuc, dar în primul rând pentru Shor şi Filat. Condiţia Maiei Sandu de a aduce în Moldova un procuror european îi trimite matematic pe cei doi jokeri de la BEM după gratii. Sau cel puţin îl apropie pe Filat de această culminaţie logică a carierei sale politice, în baza dosarelor BEM şi nu doar, care stau acum la murat în safeurile procuraturii. Astfel, promovarea cu insistenţă a candidaturii Maiei Sandu ar fi însemnat pentru Filat o împuşcătură cu ultimul cartuş, în propriul picior.

c) Pe cât de incomod ar fi fost premierul Maia Sandu, pe atât de comod va fi Streleţ, în primul rând pentru Filat şi doar apoi pentru AIE. Cine este Streleţ? Streleţ este un Gaburici sau Tarlev al AIE 3. Cuminte, executor, docil, exact opusul Maiei Sandu. Ca şi Tarlev şi Gaburici, Streleţ vine din business. Şi vine din businessul moldovenesc. Chiar dacă ne-a arătat diploma, ştim prea bine că din businessul moldovenesc prea puţini vin curaţi în politică. Şi Streleţ nu este dintre acei puţini. Mai ales că operează în domeniul importului chimicalelor pentru agricultură. Cine controlează Vama, dar şi Agricultrura ştim. Şi cum le controlează tot ştim. Drept rezultat, vila de lux construită în doar doi ani nu departe de cea a Zinaidei Greceanîi, terenurile, apartamentele şi maşinile pe care le-am văzut azi în investigaţia RISE. Dincolo de ce ne-a arătat azi RISE, în 2013 am ascultat interceptările telefonice, în care viitorul premier îi dă indicaţii lui Vicol, pe cine să dea afară şi pe cine să angajeze la Fisc. Deci, e clar cu ce se va ocupa Streleţ în funcţia de premier? Va primi indicaţii de la Filat şi va răspunde cu „Da, Şăfu!”, ceea ce e puţin probabil că ar fi făcut Maia Sandu. Şi cum să nu fii cuminte, nu doar în faţa lui Filat, dar şi a lui Plahotniuc şi Ghimpu, în condiţiile în care toată ţara şi mai ales CNA a auzit acele interceptări telefonice din 2013?! Streleţ este un candidat de o sută de ori mai bun pentru Filat. Acesta are nevoie acum de linişte, pentru a-şi reveni după knockout-ul cu arestarea rudelor sale. Şi în primul rând linişte pentru a-şi putea proteja afacerile şi banii furaţi (inclusiv de la BEM). Atâta timp cât Streleţ vrea protejarea propriilor afaceri, acesta va fi un garant, în primul rând pentru afacerile lui Filat.

P.S. bun de titlu. Ultimul cartuş, aşa cum titra presa de la Bucureşti, a fost tras în aer! După ce a plecat în 2013, fără întoarcere, din funcţia de premier, Filat preferă să tragă cu gloanţe oarbe.

Reclame

Etichete: , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: