Filat, sub şah continuu de la Plahotniuc


Sah_PoliticDupă ce câţiva ani Filat a fost deasupra, în pole position în competiţia cu principalul său rival din business şi politică, iată că de peste doi ani acesta s-a pomenit desubt. Consilierii de PR ai lui Plahotniuc au dat aseară lovitura. Într-un moment foarte inspirat ales, imediat după votul pentru învestirea Guvernului, când toată presa şi întreaga societate era cu ochii şi urechile pe Parlament, Plahotniuc a anunţat că îşi depune mandatul de deputat. În comunicarea politică non-verbală, dincolo de aspectul de imagine şi apărare de atacurile care vin în adresa sa, oligarul Plahotniuc dă astfel un semnal pentru oligarhul Filat.

Societatea a deprins să-i privească pe cei doi în ansamblu, sub noţiunea de oligarhi care fac după 2009 jocurile de putere la Chişinău. Astfel, mişcarea unuia din ei ne face să mutăm imediat privirile spre celălalt, în aşteptarea unei reacţii şi mutări de răspuns. Respectiv, gestul lui Plahotniuc este interpretabil ca un îndemn indirect pentru Filat, de a-i urma exemplul. Şi jurnaliştii, imediat după şedinţa Parlamentului au alergat cu microfoanele şi camerele la Filat, acesta declarându-se surprins de gestul lui Plahotniuc şi evident nepregătit pentru a da o reacţie.

Subiectul jafului secolului de la BEM, care de cel puţin un an este principalul de pe agenda publică de la Chişinău, devenit unul cu ecou şi în presa străină le-a creat probleme de imagine ambilor oligarhi. Opinia publică şi societatea îl consideră vinovat atât pe Filat, pentru implicare directă, cât şi pe Plahotniuc, pentru că instituţiile controlate de el n-au întreprins nimic pentru a curma furtul miliardului, astfel planând şi asupra lui suspiciuni de complicitate.

Toată lumea cunoaşte că principalul avantaj al funcţiei de deputat la Chişinău este imunitatea penală. Renunţarea lui Plahotniuc la mandatul de deputat, respectiv la imunitate vine să însemne că el nu are nevoie de această imunitate, dând astfel un semnal că el nu a fost implicat în furtul miliardului şi că nu are de gând să-şi asume public păcatele celuilalt oligarh, el avându-le pe ale sale.

Este oare gata Filat să-i urmeze exemplul? Întrebarea din păcate este una retorică, mai ales după recenta deschidere a unui nou episod în dosarul BEM instrumentat de procurorii anticorupţie, care au arestat rude apropiate ale sale, în baza unor probe directe şi incontestabile privind implicarea acestora în jaful secolului. Desigur, avocaţii de presă ai lui Filat au pregătit deja argumentul, că Plahotniuc nici nu are nevoie de imunitate, pentru că anume el controlează CNA şi procuratura, iar Filat este victima acestor instituţii, respectiv trebuie să-şi păstreze imunitatea. Fiţi însă de acord că acestea sunt detalii, de care nu este interesată societatea. Dacă te consideri o victimă inocentă, acuzată pe nedrept de comiterea unor fapte pe care nu le-ai comis faci un pas în faţă şi te declari nu doar prin vorbe, dar şi prin fapte primul interesat într-o soluţie juridică cât mai grabnică din partea procurorilor şi a instanţei de judecată, care te-ar declara nevinovat şi te-ar reabilita. Dacă nu ai încredere în justiţia naţională mergi în instanţele internaţionale, atâta timp cât te consideri nevinovat şi ai toată încrederea că nu există probe ale implicării tale în furtul de la BEM.

De fapt şi Plahotniuc ar putea invoca acest pretext, că Filat are în sobordine SIS-ul şi MAI-ul, primul cu funcţii de inteligenţă, iar ultimul având subdiviziuni cu funcţii operative de anchetă care ar putea fi folosite ca bâtă politică. În 2013 am şi văzut demonstraţiile de forţă ale MAI, venite ca reacţie la arestarea lui Vicol şi percheziţiile din sediul Guvernului operate de CNA. Iese că Plahotniuc nu se teme de MAI, dar Filat de CNA şi procuratură se pare că da, mai ales când dosarul BEM înghite tot mai mulţi oameni din anturajul său, apropiindu-se tot mai mult de el. Şi asta în momentul când toţi, de la mic la mare, nu doar societatea moldovenească, dar şi partenerii Occidentali aşteaptă să vadă în sfârşit punctele puse pe i în dosarul furtului de la Banca de Economii.

Aşa ori altfel, se pare că fraza pe care o auzim tot mai des de la Filat „a fost o perioadă deloc uşoară pentru mine” vine să confirme că este sub şah continuu de la Plahotniuc. Şi se pare că fraza este valabilă nu doar la trecut, dar şi la prezent şi viitor. Plahotniuc a devenit neobişnuit de proactiv şi acesta este un semnal extrem de prost pentru Filat. Dacă probele pe care deja le-am văzut în presă, care confirmă implicarea directă a oamenilor săi în atacul de la BEM şi folosirea unei părţi din banii furaţi în scopurile PLDM nu sunt o făcătură, atunci îl aşteaptă zile fripte. Şahul repetat de aseară venit de la Plahotniuc este un semnal clar pentru Filat, că matul e aproape, or jocul se întinde deja prea mult şi devine plictisitor nu doar pentru jucători, dar şi pentru cei care-l urmăresc.

Reclame

Etichete: , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: