Gripa Porcescu a lui Sulă, diploma lui Streleţ. DEMISIA!!!


Carne_Infect_1Fiecare cu diploma lui. Gaburici a căzut din cauza diplomei false, pe Streleţ iată îl vedem făcând primul pas cu stângul prin aprobarea la Guvern a importului de carne infectată în Moldova. S-a întâmplat la 5 august, chiar în una din primele şedinţe ale Guvernului Streleţ. După scumpirile dramatice care lovesc nemilos în consumatorii moldoveni, această nouă reglementare a Guvernului pune capac la toate, la orice întrebare ce ţine de protecţia consumatorilor, punând în pericol nu doar sănătatea consumatorului moldovean, dar şi a celui din statele cu care Moldova are regimuri preferenţiale de comerţ.

Piaţa cărnii este probabil cel mai vulnerabil segment al economiei moldoveneşti, în care şi-au făcut mendrele toţi care au fost ultimul timp la sau pe lângă guvernarea de la Chişinău. În 2008 – 2009 „Carne Sud” a lui Lutsik şi Dodon aducea din Brazilia prin Zona Economică Liberă din Tvardiţa carne congelată cu vâstă de 20 de ani, pe care o decongela şi o scotea pe piaţă drept carne autohtonă. AIE a venit la guvernare în 2009 cu sloganul că va face ordine. S-a întâmplat însă… exact invers! După ce PLDM l-a pus pe Baliţchi la Vamă schema de la Tvardiţa nu că nu a fost stopată, dar a fost chiar mărit numărul importurilor, schema trecând sub protecţia clanului Filat.

Acum am ajuns să vedem că interesele PLDM pe piaţa cărnii au atins cote sălbatice, acestea devenind un pericol nu doar pentru securitatea economică a ţării, dar şi pentru sănătatea noastră! În toată lumea civilizată carnea infectată, care nu corespunde standardelor de acces pe piaţă este imediat nimicită în condiţii de carantină, fiind interzisă şi transportarea în regim de tranzit a acesteia, nemaivorbind de import. În Moldova iată că Guvernul a stabilit că după „tratament relevant”, cum ar fi prelucrarea termică, carnea infectată poate fi importată. În limbaj mai pe înţelesul tuturor, dacă o gospodină după ce taie găina depistează că aceasta nu este comestibilă, pentru că are semne de infectare, o fierbe 10 minute şi apoi o pune pe masă familiei sale.

Carne_Infect_2Neghiobia Hotărârii din 5 august este greu de subestimat. În primul rând cunoaştem dezastrul în care se află producătorii autohtoni de carne, din cauza uşurinţei cu care pătrunde pe piaţa moldovenească carnea de import, în principal prin contrabandă neagră, sau sură. Chiar şi carnea importată legal, produsă în străinătate în condiţiile unor programe de subvenţionare generoase, aceasta este mult mai ieftină decât carnea autohtonă. Acum iată că Ministerul Agriculturii, care ar fi trebuit să se preocupe de interesele producătorilor autohtoni de carne şi doar mai apoi de interesele importatorilor, deschide vraişte porţile ţării şi în faţa cărnii de proastă calitate, care nu corespunde standardelor veterinare de acces pe piaţă.

În al doilea rând, dincolo de interesul zero care ar trebui să existe pentru protejarea sănătăţii consumatorului moldovean, nu trebuie să uităm că Moldova are obligaţiuni în cadrul regimurilor preferenţiale de comerţ extern. Ruşii obţin un nou motiv să aplice embargou la exportul cărnii şi produselor din carne moldoveneşti. Şi culmea, de această dată pe bună dreptate! Or, carnea infectată în urma prelucrării termice poate fi importată şi procesată în produse din carne, care ulterior pot fi exportate din Republica Moldova pe alte pieţe, cum ar fi cele din statele CSI.

Hotărârea din 4 august este o mare problemă şi pentru eforturile depuse de Republica Moldova pentru a obţine acces pentru produse din carne pe piaţa UE, un proces foarte anevoios, care nu progresează pe parcursul a deja peste 10 ani, astfel încât producătorii moldoveni de carne n-au putut beneficia de avantajele Sistemului Generalizat de Preferinţe GSP Plus, Preferinţelor Comerciale Autonome ATP şi acum nici ale Acordului de Comerţ Liber cu UE. Acum, după această Hotărâre a Guvernului Streleţ, şansele noastre de a fi luaţi în serios de europeni în această direcţie cad la zero, fiind cunoscută grija Bruxelles-ului în ceea ce ţine de protejarea pieţii europene şi a consumatorului european.

Discuţiile pe care le-am avut aseară cu reprezentanţi ai autorităţilor de control veterinar din Ucraina au arătat că aceştia sunt foarte îngrijoraţi, cum era şi de aşteptat. Or, pe parcursul ultimilor ani au existat mai multe tentative de a reexporta din Moldova în Ucraina, prin scheme ilegale, carne de proastă calitate importată din America de Sud. Asta ca să nu mai vorbim de modul în care au primit informaţia despe noua reglementare a Guvernului de la Chişinău autorităţile de control de la Bucureşti, fiind vorba de fapt de stare de şoc! Temerile veterinarilor de peste Prut sunt legate de faptul, că produsele din carne infectată ca să ajungă în Moldova vor trebui să tranziteze teritoriul României, dar şi că acestea vor ajunge pe piaţa din România prin micul trafic de frontieră şi coletele studenţilor basarabeni care învaţă peste Prut.

Ieri după şedinţa de Guvern premierul Streleţ ne-a şocat şi mai mult! Acesta a aruncat toată vina pe colegii lui, inclusiv de patid, de la Ministerul Agriculturii şi ANSA, care au elaborat proiectul Hotărârii de Guvern buclucaşe şi a promis că se va documenta suplimentar pe marginea cazului. Aidoma lui Iurie Leancă în cazul BEM, Streleţ a zis că el a primit asigurări de la Ministerul Agriculturii că prevederea neghioabă din Hotărârea de Guvern „nu contravine normelor interne de sănătate publică şi nu există niciun fel de risc”!!! Sună chiar mai neghiob decât însăşi Hotărârea de Guvern! Perfect moldoveneşte! Ar fi fost parcă mai logic şi firesc să se documenteze înainte de aprobarea Hotărârii de Guvern şi nu după!

Acum ard de nerăbdare să văd ce va stabili după ce se va documenta suplimentar premierul Streleţ! Şi cum îl va demite, cum ar fi firesc, pe ministrul Sulă, dar şi pe şeful de la ANSA cu nume simbolic, Grigore Porcescu. Într-un stat normal după un asemenea scandal ar fi trebuit să demisioneze şi premierul, or nicio carieră, a niciunui politician, nu poate costa mai mult decât o viaţă de om şi decât sănătatea copiilor noştri, care sunt otrăviţi în grădiniţele din Moldova cu carnea pe care ne-o pun pe masă protejaţii PLDM-ului…

P.S. Ştiu că mulţi vor spune că încalc uzanţele universal acceptate criticând Guvernul în primele săptămâni de activitate. DAR, dragilor, gândiţi şi voi, câte vieţi omeneşti ne poate costa această Hotărâre de Guvern în 100 de zile???

Reclame

Etichete: , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: