EXCLUSIV! ContraBandiţchiLeaks. Vama, SPIA MAI, chihlimbarul, spirtul şi SBU (DOC). Partea II


Spirt_6Continuare. Vezi Partea I.

CRE 150. Acesta este numărul de înmatriculare al autoturismului de serviciu al şefului Biroului Vamal Cahul. Acum însă acesta poate fi văzut intrând şi ieşind în fiecare zi în/din ograda sediului Autorităţii Centrale a Serviciului Vamal din str. Columna 30. De ce? E simplu. Fostul şef al Vămii Cahul, apropiatul lui Tudor Baliţchi Vladlen Stadler (cunoscut printre contrabandişti şi cu poreclele „Kirdîk” şi „Mititelu’”) a fost transferat la data de 5 iulie cu serviciul la Aparatul Central al Vămii. Şi, spre deosebire de ceilalţi şefi de birou vamal, Tudor Bandiţchi i-a făcut o favoare cardinalului său Stadler şi l-a transferat pe acesta la Chişinău cu tot cu maşina de serviciu a Vămii Cahul. Interesant, nu? Şi mai interesant este însă că transferul a urmat imediat, chiar a doua zi după întâlnirea lui Vlad Filat, Şăfu’ lui Bandiţchi, cu Mikheil Saakashvili, care a avut loc la Odessa la 4 IULIE, despre care am pomenit în Partea I. Cel mai interesant însă este că transferul a avut loc pe 5 IULIE, chiar în ziua în care grănicerii ucraineni împreună cu SBU au depistat 25 tone de spirt de contrabandă într-un camion care transporta conform actelor vamale perfectate de vameşii moldoveni sare alimentară din Galaţi, România în Odessa, Ucraina (vezi imaginea).

Spirt_fotoAre legătură transferul lui Stadler de la Cahul la Chişinău, cu acea captură? Cei din echipa lui Bandiţchi de la Vamă pot fi desigur mai sceptici, dar noi ştim că în asemenea coincidenţe pot crede doar cei naivi sau… cu pufuşor pe botişor. Mai putem aminti şi că transferul lui Stadler a coincis şi cu epopeea contrabandei cu chihlimbar, despre care am scris în Partea I.

Paradoxal, vameşii moldoveni au fost suficient de vigilenţi ca să reuşească să captureze recent în postul vamal Giurgiuleşti-Galaţi, în urma activităţii analizei de risc, o cantitate record de heroină. Oare cum şi de ce aceştia au „scăpat” după controlul vamal (vezi în imagine comunicatul oficial al grănicerilor ucraineni, care spune că spirtul a fost depistat după controlul vamal) acel camion care transporta spirt în loc de sare? Oare nu le-a dat de bănuit faptul că Ucraina este un mare producător de sare, la preţ mic de sinecost şi că importul de sare din România în Ucraina este elementar iraţional din punct de vedere economic?! Culmea, o să vedem mai jos că acel camion a traversat cu „sare” de mai multe ori frontiera moldo-ucraineană, urmând un itinerar care ar fi fost firesc să-i dea de bănuit nu doar unui vameş profesionist, dar şi unui om cu o capacitate analitică elementară! Comunicat_Graniceri_UA

Răspunsul este de fapt unul simplu. Schema a fost gândită de Stadler şi protejată la nivel central de Serviciul Vamal al Republicii Moldova şi nemijlocit de către Tudor Bandiţchi. Ea a fost elaborată şi pusă în aplicare cu ajutorul lui Andrei Botnari, cumetrul şi adjunctul lui Stadler (vezi imaginea), responsabil de Postul vamal Giurgiuleşti (unde a fost capturat spirtul) în cadrul Biroului vamal Cahul, care a coordonat-o cu vameşii ucraineni. Spirt_4

Spirt_hartaConform schemei (vezi harta) autocamionul se încărca, cu adevărat cu sare, de la compania din Galaţi RENAISSANCE STAR SRL (vezi extrasul din sistemul informaţional al Serviciului Vamal), după care se vămuia la export din spaţiul vamal al UE cu destinaţia Ucraina, trecând în Republica Moldova prin Postul vamal Giurgiuleşti – Galaţi. Pentru a ajunge pe teritoriul Ucrainei conform unui itinerar logic, camionul urma să parcurgă o distanţă de DOAR 3 km, care despart Postul vamal Giurgiuleşti – Galaţi de Postul vamal Giurgiuleşti – Reni, ceea ce ar necesita logistic doar câteva minute. Camionul însă se deplasa de la Giurgiuleşti spre Cahul, aflat la o distanţă de 50 de km, făcând un laţ de 100 de km, care trebuia cu siguranţă să dea de bănuit ofiţerilor vamali din subdiviziunile operative, dar şi de analiză a riscului, atât de la Biroul vamal Cahul, cât şi de la nivel central, de la Chişinău, care urmăresc operaţiunile vamale în regim online, datorită sistemelor informaţionale aflate în dotarea Serviciului Vamal. N-a fost să fie. Poate din cauza lipsei de profesionism. Dar cel mai probabil din cauza faptului că ofiţerii vamali ştiau că spirtul de contrabandă este protejat de şeful Vămii Cahul Stadler şi generalul Bandiţchi, sub umbrela lui cogemite Al Nostru Vlad Filat.

Încălcând regimul vamal de tranzit, contrabandiştii moldoveni descărcau la Cahul sarea din camion şi încărcau în locul ei spirtul, făcând apoi cale întoarsă spre Postul vamal Giurgiuleşti – Reni. Iată de ce camionul cu „sare” avea nevoie de tocmai 9 ore ca să parcurgă o distanţă de doar 3 km, intrând în Moldova la ora 14:45, 04.07.2015 şi părăsind ţara spre Ucraina tocmai la 01:20, 05.07.2015 (vezi extrasul nr.2 din sistemul informaţional al Serviciului Vamal, în imaginea reprezentativă). Spirt_5

Deplasarea camionului plin cu spirt, transportând conform actelor sare alimentară urma în mod firesc să dea emoţii contrabandiştilor, or acesta putea eventual să fie oprit pentru un control de rutină de poliţiştii de la Patrulare sau din alte subdiviziuni ale Poliţiei. Acest risc a fost exclus de Stadler prin conectarea la schema de contrabandă a lui Valeriu Baban, şef adjunct de direcţie SPIA (Serviciul de Protecţie Internă şi Anticorupţie) al MAI, apropiatul său, cu care s-a împrietenit pe când acesta activa în calitate de şef al Poliţiei Economice Sud, punând la cale împreună scheme de contrabandă cu ţigări şi alte mărfuri în Sudul ţării. Sub protecţia SPIA MAI spirtul de contrabandă nu mai era ameninţat de niciun pericol.

Dosarul penal instrumentat de SBU este unul foarte calitativ şi a fost lucrat foarte bine. La dosar sunt anexate inclusiv înregistrări cu ofiţeri vamali ucraineni, surpinşi coordonând cu vameşi moldoveni aspectele legate de trecerea spirtului de contrabandă peste frontiera moldo-ucraineană. Este interesant că în urma operaţiunii SBU nu doar a fost capturat spirtul, ci şi au fost reţinuţi mai mulţi vameşi ucraineni, aceştia fiind eliberaţi din funcţii. Vama moldovenească însă, într-un mod absolut ruşinos s-a făcut că plouă şi a trecut cu vederea scandalul legat de captura de spirt de contrabandă. Doar Poliţia de Frontieră moldovenească a anunţat oficial captura de contrabandă, comunicând că a fost o operaţiune comună a grănicerilor ucraineni cu poliţiştii de frontieră moldoveni.

ATENŢIONEZ Serviciul de Grăniceri al Ucrainei şi SBU, că anterior datei de 5 iulie, când spirtul de contrabandă a fost depistat, acelaşi camion, cu acelaşi nr. de înmatriculare, condus de acelaşi şofer, a mai realizat de cel puţin încă 9 ORI acelaşi itinerar straniu de livrare de sare alimentară din România în Ucraina (vezi extrasele de mai sus)! Conform informaţiilor operative, de fiecare dată, conform aceluiaşi scenariu camionul a transportat în Ucraina spirt moldovenesc de contrabandă, sub acoperirea Serviciului Vamal moldovenesc şi a SPIA MAI. La 29 iunie tranzitul camionului a fost perfectat de un alt apropiat al lui Stadler, şeful de tură de la Giurgiuleşti Sergiu Diordiev.

Culmea, după scandalul legat de captura SBU şi a grănicerilor ucraineni, simţindu-se cu musca pe căciulă, SPIA MAI a declanşat o serie de descinderi la depozitele cu spirt de contrabandă din ţară şi capturi de cantităţi neînsemnate de spirt de contrabandă. Viteza cu care s-a desfăşurat mini-operaţiunea întârziată a MAI-ului moldovenesc, venită însă doar după captura serviciilor speciale ucrainene, dar şi exactitatea chirurgicală cu care erau vizate depozitele contrabandiştilor vin doar să confirme faptul că SPIA MAI a efectuat descinderi la contrabandiştii de spirt, pe care chiar SPIA îi proteja! Iar acele descinderi n-au fost decât o perdea de fum care urma să acopere scandalul legat de captura SBU de la Reni. Până la urmă aşa şi n-am văzut contrabandişti reţinuţi şi dosare de contrabandă transmise în judecată.

contrabanda_Balitchi P.S. Serviciul Vamal este în prag de o nouă mare reformare şi reorganizare (deja a nu ştiu câta după 2009), care va avea loc la toamnă. Birourile vamale vor fi reorganizate după modelul lituanian în 3 Vămi regionale, Sud, Centru şi Nord. Dn nou parcă… sună bine. Până în momentul în care aflăm că Vladlen Stadler, protagonistul nostru (care a fost transferat la 5 iulie de la Vama din Sudul ţării la Chişinău, după întâlnirea Filat-Saakashvili, tocmai pentru schemele sale de contrabandă care afectează securitatea economică nu doar a Republicii Moldova, dar şi a României şi Ucrainei) deja se laudă apropiaţilor că şi-a asigurat funcţia de şef al Vămii Sud. Asigurarea s-ar fi efectuat printr-o sumă enormă oferită lui Tudor Bandiţchi (coform unor surse ar fi vorba de 5 milioane de euro), pe care acesta urmează s-o transmită Şăfului PLDM şi al Vămii moldoveneşti, Vlad Filat. De notat că în subordinea Vămii Sud urmează să fie plasate nu doar posturile vamale Giurgiuleşti şi Cahul, dar şi Leuşeni, Tudora şi Palanca. Păzea, România! Păzea, Ucraina! Foarte curând vom putea vedea şi confirmarea acestei informaţii. Toamna se numără bobocii…

Reclame

Etichete: , , , , , , , , , ,

5 răspunsuri to “EXCLUSIV! ContraBandiţchiLeaks. Vama, SPIA MAI, chihlimbarul, spirtul şi SBU (DOC). Partea II”

 1. Mihail Chetrosu Says:

  Odata ce i-a intrat lui Filat in singe sa se ocupe de contrabanda, nu se mai debaraseaza de acest obicei de a f#te statul. 

 2. anti Says:

  Lasa bre frate Basarabian ca astea ce i-ti toarna informatiile, Dlinii (agent sub acoperire / A. Braga) si lui agronom (Veceslav S./Slava acoperirea lui Dlinii in vama) !!!
  Scopul lor este de a se intoarce ei in scheme 🙂 🙂 🙂 🙂
  Fii echidistant !!!! JOS MAFIA VAMALA

 3. Joh Says:

  Pai stimati concetateni, tot asta e rezolvabil printr-o clipita prin bita anticoruptie care este viabila la noi, insa atita timp cit este Aliansu 4 ori 5 am pierdut siotu, si este intelegerea de imunitate intre institutiile de forta verzi PLDM si cele albastre PD, pai ce sa faca CNA decit sa se linga pe bot de spuma la gura,dar cred ca lui Plah intro zi iar nu ia placea cum s-a exprimat Fil si va fi comanda Kazniti! Eu cred dinadins ca va fi asa comanda…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: