DA, Jurnalul a întrecut Publika! Propaganda contest


Propaganda_4O instituţie de presă trebuie să informeze lumea şi nu să o manipuleze. Este un mare păcat şi o mare crimă atunci când o televiziune umblă la creierii oamenilor. Moldovenii, bieţii de ei, fără educaţie şi cultură de informare, veniţi din URSS-ul în care se credea ca în versete biblice tot ce se spune la televizor încă nu cunosc cum să-şi formeze opiniile despre tot ce-i înconjoară, să consulte mai multe surse de informare şi opinii înainte de a crede sau nu crede în ceva. De asta devin pradă uşoară propagandei şi zombării televizate. Iată de ce imediat cum fură prima zece de milioane, oligarhii moldoveni îşi trag câte o televiziune. Zombarea moldovenilor aduce dividende, nu doar financiare, dar şi de ordin politic. Iar politica şi ea, la rândul ei, înseamnă în Moldova în primul rând dividende financiare.

După 2009 ne plăcea să ne mândrim cu unica realizare a moldovenilor după 7 aprlie, libertatea de exprimare care ne-a fost furată de guvernarea comunisto-PPCD-istă. Au apărut două televiziuni de ştiri, Jurnal şi Publika, care păreau a fi o alternativă frumoasă, europeană a propagandei TV comuniste de la NIT şi PPCD-iste de la Euro TV şi Antena C. La început aşa şi părea. Deoarece ambele televiziuni au fost puse pe picioare de specialişti de la Bucureşti, am obţinut o piaţă media mult mai de calitate, diversă şi cu mediu concurenţial sănătos şi am început să primim ştiri de nivel mai înalt decât anterior, pe timpul guvernării comuniste. Până în momentul în care am înţeles cine stă în spatele „investitorilor germani”, respectiv „români” de la cele două televiziuni. Şi până în momentul în care am înţeles că politica editorială la aceste posturi o controlează nu jurnaliştii care muncesc la aceste instituţii de presă, ci angajatorii lor, oligarhii moldoveni Vlad Plahotniuc şi Victor Ţopa.

Din momentul în care cei doi s-au transformat din parteneri de afaceri în duşmani de moarte, cele două televiziuni ale oligarhilor şi sateliţii radio şi internet ai acestora s-au transformat şi ele, din mijloace de informare a oamenilor în bâte mediatice, iar noi, consumatorii de ştiri am ajuns să ne uităm ca proştii la reglările de conturi între Plahotniuc şi Ţopa, prin intermediul bâtelor lor TV, mai ceva ca bandiţii din anii ’90.

Anul acesta, când au început protestele PDA, susţinute propagandistic masiv de Jurnal, criticam cu toţii Publika, că n-ar fi echidistantă şi că dădea fără tragere de inimă informaţii despre proteste şi protestatari. Totuşi, televiziunea s-a corectat şi a început să dea informaţii pe la nivelul de echidistanţă despre proteste. Duminica trecută însă liderii „platformei civice” au avut grijă să provoace protestatarii să alunge violent echipa Publika din Piaţă. Asta ca să poată desena pe ecranul Jurnal TV şi pe portalurile satelit din internet cifra necesară propagandei de la Jurnal, de 100 de mii de protestatari. Totodată, astfel PDA şi Jurnal TV, care pe alocuri sunt una şi aceeaşi, au ţinut să provoace jurnaliştii de la Publika să nu dea informaţii din Piaţă, ca apoi tot ei să poată ţipa că televiziunea n-a dat live-uri de la protest.

De fapt, Jurnalul s-a transformat într-un copil răsfăţat, care din cauza faptului că nu este educat devine obraznic. Atunci când reglările de conturi între Plahotniuc şi Ţopa i-au adus pe cei de la Jurnal la riscul de a pierde licenţa, noi, cei din societatea civilă, inclusiv eu ne-am solidarizat şi am sărit în apărarea postului. Am făcut abstracţie de degradarea politicii editoriale a ştirilor de la Jurnal şi implicarea totală a jurnaliştilor în lupta finanţatorilor lor cu finanţatorul de la Publika. Cei de la Jurnal au perceput aceasta ca pe o imunitate şi au degradat total, ajungând la culmile obrăzniciei, transformându-se definitiv din televiziune într-un instrument de dezinformare în masă, într-o maşină de produs zombi de tipul Rossia24 şi OPT ale lui Putin.

Ceea ce face Jurnalul de câteva zile a devenit periculos. Nu pentru Plahotniuc, care cu siguranţă îşi poate rezolva problemele cu foştii săi parteneri de business prin nişte simple târguieli. Pentru ţară! Val Butnaru, cel pe care îl veneram pentru poziţia civică şi pentru unionismul său a ajuns să ne facă pe noi, unioniştii, proşti şi idioţi. Forţele de dreapta şi politicienii pro-români au ajuns să fie huiduiţi la Jurnal, iar extremiştii comunişti ai lui Petrenko lăudaţi!

Acum societatea civilă, altădată foarte vocală, de ce tace? Până la urmă, ceea ce se întâmplă acum la Jurnal este produsul nepăsării şi toleranţei voastre! Da, la Publika şi alte televiziuni moldoveneşti există multe probleme. Dar se poate compara degradarea în care a ajuns Jurnalul cu starea de lucruri de la toate televiziunile, ale lui Plahotniuc şi Filat, luate împreună? Unii din societatea civilă păreau că veghează la ceea ce vrea să însemne profesionism şi deontologie în jurnalismul moldovenesc. Unde sunteţi, ce faceţi, de ce dormiţi? Ştiu că nici în societatea civilă situaţia nu e cu mult mai bună ca în jurnalism, ştiu că finanţatorii decid cum, când şi ce trebuie de spus şi când şi ce nu. Dar se pare că am ajuns la o limită periculoasă. În lipsa unor reacţii din partea societăţii, ceea ce se tolerează acum va fi perceput ca pe ceva de tolerat de societate şi de acum încolo şi sunt sigur că se va aplica pe larg, nu doar de finanţatorii Jurnalului!

De fapt, imaginea societăţii civile moldoveneşti este acum în joc în PMAN. În toată lumea civilizată asemenea proteste sunt atribuite societăţii. N-au de unde să cunoască cei din presa Occidentală că în Moldova asemenea proteste pot fi privatizate de doi oligarhi şi dirijate după bunul lor plac. Tot aşa cum la 7 aprilie presa internaţională a perceput că devastarea şi incendierea clădirilor Preşedinţiei şi Parlamentului au fost făcute de studenţii moldoveni. N-aveau de unde să cunoască jurnaliştii străini că de fapt a fost vorba de o operaţiune a serviciilor speciale ruseşti care au deturnat protestele tinerilor. Iar acum veteranii războiului din Afganistan, plătiţi cu 1000,00 MDL pe săptămână, în maiouri vărgate şi cu berete albastre ale paraşutiştilor sovietici pe cap sunt percepuţi de presa internaţională ca exponenţi ai societăţii civile moldoveneşti!

Stimaţi colegi din societatea civilă, inclusiv din „platforma civică” şi politică DA, vă reprezintă veteranii agresivi care au mers aseară la postul public de televiziune, ca să şantajeze jurnaliştii, să nu mai facă o emisiune?! Bună „platformă civică” sunteţi, ce să mai! Dacă luptaţi nu pentru libertatea de exprimare şi pluralismul de opinii, ci pentru închiderea gurilor… Iar de jurnaliştii de la Jurnal în general tac, dacă au ajuns să laude veteranii pentru această ispravă! Rugaţi-vă ca aceşti veterani, sau alţii, să nu vină data viitoare la voi cu asemenea proteste!

Mulţi deja se întreabă cine va răspunde pentru dezamăgirea oamenilor care au ieşit sincer să protesteze şi să ceară socoteală guvernării pentru miliardul furat, corupţia de la Vamă, Fisc, justiţie etc, cerinţe pe care PDA le-a convertit în revendicări şi lozinci politice abstracte. Responsabilitatea aparţine unor guralivi din societatea civilă care s-au grăbit să susţină protestele finanţate şi dirijate de Ţopi, la fel cum au tăcut până acum, foarte semnificativ, abuzurile propagandistice de la Jurnal. De câteva zile guralivii au luat apă-n gură. Şi mai departe ce facem? Aplicăm din nou tactica struţului şi băgăm capul în nisip? Nu altcineva, voi trebuie să le explicaţi oamenilor acum de ce liderii PDA au transformat revendicările sociale în cerinţe politice! Şi voi, care nu aveaţi cum să nu ştiţi realele intenţii ale celor care stau în spatele PDA, va trebui să răspundeţi pentru dezamăgirea oamenilor care au ieşit sincer la protest! DA, dle Igor Boţan, inclusiv şi la Dvs. mă refer! Şi nu doar…

P.S. Iar moldovenilor o să le aduc exemplul, destul de proaspăt, al PPDD-ului din România, un partid lansat la fel de la o televiziune propagandistică de la Bucureşti. S-a vrut a fi un Partid al Poporului, ca în scurt timp românii să înţeleagă, că a fost de fapt al… finanţatorului. Acum deputaţii aleşi pe listele acelui partid sunt undeva în sau pe lângă… tocmai partidele pe care le criticau. Moldoveni, evitaţi greblele, priviţi televizorul, dar gândiţi cu capul!

Reclame

Etichete: , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: