Somnul naţiunii naşte MONŞTRI. Partea I. Chiril Moţpan


Somnul ratiunii_Motpan

Trezeşte-te, naţiune!

Francisco Goya spunea că „somnul raţiunii naşte monştri”.
Parafrazându-l pe Goya, am putea spune că şi „somnul naţiunii naşte monştri”.
Deja este o realitate că monştrii au început să atace oraşele, că dinozaurii prind viaţă, că tot mai multe ţări intră în colaps economic.
Din păcate, multe popoare mai hibernează. Încă nu s-au trezit din somnul la care le-a condamnat comunismul.
Germenii apariţiei de noi monştri sunt evidenţi. Şi când aceştia apar,
se aude zăngănitul armelor.
Se-aude zăngănit de arme,
Miroase a praf de puşcă.
O lume fierbe în cazarme,
Războiul din pace muşcă.
Trezeşte-te, naţiune!
Nu aştepta să se nască alţi monştri.
Te vor devora.
Luptă pentru viaţa ta!

Dumitru Delcă, 30 aprilie 2014

Istoria se repetă ciclic. Nu este primul protest şi prima revoluţie care le este furată moldovenilor. De fiecare dată s-a întâmplat şi se întâmplă la fel. În 1989 moldovenii au ieşit cu tricolorul românesc şi au cerut limbă română, mai târziu au cerut Unire şi au denunţat Pactul Molotov – Ribbentrop. Monştrii născuţi de somnul naţiunii româneşti au furat sloganul „Unire!” şi l-au înlocuit convenabil Moscovei cu „Unire, moldoveni!”. După ce au înfrânt dorinţa moldovenilor de a se reuni cu fraţii lor de peste Prut monştrii i-au dezunit şi pe moldoveni, cedând Transnistria Rusiei.

În 2009 tinerii au ieşit din nou în stradă, din nou cu tricolorul românesc şi l-au dat jos pe Voronin. Alţi monştri ai naţiunii i-au urcat în locul acestuia pe Filat şi Plahotniuc. Din nou Moscova a aplaudat. Renato Usatîi şi Ilan Shor ştiu de ce.

În 2012 tinerii au ieşit din nou în marş în stradă pentru Unire la Chişinău, Cahul şi Bălţi şi în 2015 au reuşit să organizeze Marea Adunare Naţională, la care au cerut din nou, după 25 de ani, Unirea! Din nou au apărut monştrii, care au schimbat sloganul tinerilor „Unire!” cu acelaşi „Unire, moldoveni!” şi care după ce au primit Piaţa direct din mâinile lui Dodon au alungat tinerii, cu tot cu tricolor, din Piaţa Marii Adunări Naţionale şi au zis că trebuie daţi jos cei urcaţi în 2009, tot aşa cum l-au dat jos în 2009 pe Voronin! Şi desigur în loc trebuie urcaţi alţii. Din nou Moscova bate din palme. Pentru că ştie cine urmează a fi urcat. Ei abia duminică urmează să se alăture monştrilor în centrul Chişinăului.

Nu ştiu cum voi dar eu cred că e timpul să ne uităm atent la monştrii care apar născuţi din somnul naţiunii noastre, mereu la locul şi momentul potrivit Moscovei şi ne lasă de fiecare dată cu ochii în soare. Ca să nu ne trezim ca şi după 7 aprilie, că nu ştim ce şi din cauza cui ni s-a întâmplat. Vă propun să începem aleatoriu, cu cei din 2015, urmând să ajungem pe rând şi la cei din 2009 şi 1989-1994.

MotpanChiril Moţpan. Este unul din liderii platformei DA, care a alungat tinerii şi tricolorul din PMAN, pentru a curăţi astfel calea spre Parlament lui Dodon şi Usatîi, pentru duminica viitoare. Moţpan este un pensionar al MAI, care a deţinut diverse funcţii în interiorul ministerului în domeniul relaţiilor cu publicul. A plecat din MAI în 2005 şi a revenit în minister după 7 aprilie, în 2010, fiind readus de ministrul PLDM Victor Catan. Nu s-a arătat deloc deranjat de hoţiile oligarhilor, de furturile din bănci şi dosarele instrumentate la comandă politică în MAI, până foarte recent, când au fost rupte schemele pe care le aplica el însuşi cu procurorii corupţi de la Chişinău, abia atunci acesta ieşind la microfoanele PDA.

Este o persoană înstărită, cunoscut ca proprietar al uneia din primele saune din Chişinău, pe care le dădea în chirie, inclusiv pentru activităţi ilegale de prostituţie. Deţine mai multe imobile în Chişinău.

A devenit nemulţumit de guvernare şi activitatea instituţiilor de drept după ce a încercat prin dosare penale intentate la comandă în timpul guvernării comuniste să-şi rezolve prin intermediul relaţiilor sale cu prim-adjunctul procurorului general Andrei Pântea litigii civile, inclusiv cu rude ale sale, Ion şi Maria Moţpan, domiciliaţi în Selişte, Nisporeni, cărora le-a împrumutat peste 40 mii USD de provenienţă cel puţin neclară, dacă nu chiar dubioasă pentru un funcţionar public. Fiind cunoscut după 2009 ca un om pro-guvernare, şi-a schimbat radical poziţiile după ce în 2012 dosarul penal intentat împotriva datornicilor săi a fost încetat şi Andrei Pîntea a fost dat jos din funcţia de conducere pe care o deţinea în procuratura generală, respectiv dosarele instrumentate la comanda sa rămânând fără acoperire. Motpan_PDA

Ce treabă are acest „erou” al ”revoluţiei televizate” cu lupta împotriva oligarhilor de la guvernare şi a corupţiei şi pentru reformarea instituţiilor de drept vă las să decideţi singuri. Acesta este doar unul din „eroii” monştri care au alungat tinerii cu tricolorul din Piaţă şi au aşternut calea lui Dodon şi Usatîi spre Parlament. La alţii vom reveni, foarte curând.

Vezi şi Partea II, Partea III şi Partea IV

Va urma

Reclame

Etichete: ,

5 răspunsuri to “Somnul naţiunii naşte MONŞTRI. Partea I. Chiril Moţpan”

 1. Somnul naţiunii naşte MONŞTRI. Partea II. Stanislav Pavlovschi | Veaceslav Balacci Says:

  […] Onestitate, Verticalitate şi Izbândă! « Somnul naţiunii naşte MONŞTRI. Partea I. Chiril Moţpan […]

 2. Somnul naţiunii naşte MONŞTRI. Partea III. Liviu Vovc JR | Veaceslav Balacci Says:

  […] Vezi şi Partea I şi Partea […]

 3. Somnul naţiunii naşte MONŞTRI. Partea IV. Valeriu Pleşca | Veaceslav Balacci Says:

  […] Vezi şi Partea I, Partea II şi Partea […]

 4. Detalii picante din trecutul liderilor Platformei DA! Iată cu ce s-au ocupat în trecut | Puterea Says:

  […] Mai multe despre „eroul” Chiril Mopan vedeți aici. […]

 5. Somnul naţiunii naşte MONŞTRI. Partea V. Serghei Cebotari, (liberalul-) democrat, sau de la (anti)contrabandă cu anabolizante până la cârnaţul platformei | Veaceslav Balacci Says:

  […] Vezi şi Partea I, Partea II, Partea III şi Partea […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: