Filat şi Vama lui, cu ACCESIBILITATE LIMITATĂ pentru CNA!


Accesibilitate limitata_1Moldovenii simpli, necăjiţi şi furaţi al 25-lea an consecutiv aşteaptă ca DNA să treacă Prutul. Hoţii de la guvernare însă nu doar că tremură când aud de perspectiva unirii celor două state româneşti, respectiv venirii DNA de la Bucureşti, chiar şi pe termen mediu sau lung, dar se tem şi de puţin ofensivul CNA de la Chişinău, de care se îngrădesc prin tot felul de „accesibilităţi limitate”. Ieri, într-un interviu Filat a ameninţat că „aruncă în aer toată politica moldovenească”, şantajând astfel, pe cât de subtil pe atât şi de laş CNA, ca să nu se ia de el şi rudele sale în dosarul BEM. Un procedeu similar a aplicat anterior şi Ilan Shor. Azi mold-street.com a publicat un material despre blocarea accesului pentru CNA la datele Serviciului Vamal, instituţie care alături de hoţia de la BEM şi schemele de la Fisc este una din cele mai mari bube de pe capul lui Filat.

Dacă anterior presa şi societatea civilă de la Chişinău s-au arătat indignate de faptul că unele instituţii moldoveneşti încearcă să ascundă unele informaţii despre fondatorii întreprinderilor sau deţinătorii de proprietăţi, cu scuza „informaţii cu caracter personal”, atitudinea Vămii moldoveneşti e una, cum ar spune clasicul menţionat mai sus, „cu totul şi cu totul obraznică”! Serviciul Vamal ascunde informaţiile nu doar de ochiul publicului larg, dar chiar şi de instituţiile de drept, cum ar fi CNA! Şi culmea, are tot dreptul legal să o facă!

Amendamente_Cod_VamalMiş-maşul a fost făcut prin câteva amendamente operate succesiv (vezi imaginea) la articolul 17 din Codul Vamal, prin iniţiative ale şefului Vămilor Tudor Baliţchi, trecute prin guvernele Filat (Legea 66 din 7 aprilie 2011), Leancă (Legea 324 din 23 decembrie 2013) şi Gaburici (Legea 71 din 12 aprilie 2015). Ultima modificare a fost cea mai obraznică şi a fost operată prin asumare de răspundere a Guvernului Gaburici pentru un pachet de legi cu privire la politica fiscală şi vamală. Nu ştiu cine l-a inspirat pe Gaburici să insereze în pachetul de legi asumate în faţa Parlamentului şi acest amendament, scopul căruia a fost protejarea fundurilor lui Baliţchi şi a şăfului Filat, dar fiţi de acord că esenţa modificării nu este de o altă importanţă majoră pentru ţară, pentru ca aceasta să fie operată printr-un asemenea procedeu, excepţional, de aprobare a unei legi.

De notat că Legea privind activitatea specială de investigaţii prevede că „ofiţerii de investigaţie, în limitele dosarului special, au acces gratuit la datele sistemelor informaţionale, cu excepţiile prevăzute de legile respective”.

Filat aşa şi a făcut. După ce în 2012 a eşuat în a decriminaliza contrabanda, încercând fără succes să excludă componenţa de infracţiune de contrabandă din Codul Penal, el s-a protejat şi şi-a tras prin „simplii premieri” pe care i-a avut „excepţiile prevăzute de legile respective”. După amendamentele menţionate mai sus, articolul 17 al Codului Vamal prevede că:
„Informaţiile cuprinse în declaraţiile vamale, autorizaţiile şi/sau formularele tipizate emise de organul vamal unor persoane fizice sau juridice, precum şi cele cuprinse în documentele în baza cărora aceste acte vamale au fost emise sînt considerate informaţii oficiale cu ACCESIBILITATE LIMITATĂ şi nu pot fi divulgate, nici folosite de colaboratorul vamal în scop personal, nu pot fi transmise unor terţi sau autorităţilor publice (!!!), cu excepţia cazurilor cînd:
a) există acordul prealabil scris al declarantului privind furnizarea informaţiei solicitate (notă: adică, contrabandistul să permită în scris furnizarea informaţiei instituţiei care urmează să-l bage la dubă!!!); sau
b) există o cauză penală concretă pornită în privinţa declarantului (notă: Legea privind activitatea specială de investigaţie reglementează cazurile unor dosare speciale, existente la etapa premergătoare dosarului penal, când se verifică anumite informaţii, ulterior fiind decisă intentarea dosarelor penale, în urma activităţii speciale de investigaţie); sau
c) a fost emisă o autorizaţie a judecătorului de instrucţie privind ridicarea acestor informaţii (notă: asemenea autorizaţii pot fi emise tot în cadrul unor dosare penale şi în baza lor informaţiile pot fi obţinute de instituţiile de drept doar după solicitarea lor de la Serviciul Vamal, astfel încât vameşii, de cele mai multe ori complici ai contrabandiştilor, află că instituţiile de drept îi investighează, astfel dispare orice sens al investigaţiilor).

Alte comentarii cred că sunt de prisos. Dacă DNA ar fi fost încorsetat la Bucureşti prin asemenea restricţii de acces la informaţii nu cred că ajungea la pârnaie niciun vameş şi poliţist de frontieră român, ca să nu mai vorbim de moguli şi politicieni. Filat a învăţat lecţia politicienilor corupţi de la Bucureşti şi încearcă, cu disperare, să se apere de CNA-ul moldovean, mai ales în domeniile unde ştie prea bine că a lăsat urme periculoase pentru libertatea sa şi apropiaţilor săi.

Societatea civilă, alături de presa de la Chişinău, inclusiv cea subordonată lui Filat, trebuie să decidă. Alege să scrie în continuare despre loturile de ţigări moldoveneşti de contrabandă în valoare de milioane de euro, depistate de vameşii români sau din alte state UE şi să critice CNA pentru faptul că nu bagă la închisoare funcţionarii şi politicienii corupţi, arătându-se sceptici şi de procurorul român delegat de UE pentru a asista Centrul Anticorupţie de la Chişinău, totodată tolerând „accesibilitatea limitată” a vameşilor lui Filat pentru CNA, sau sprijină instituţia anticorupţie în promovarea amendamentelor legale iniţiate, pentru ca articolul 17 din Codul Vamal să revină la normalitate. Sau, sau, o altă variantă nu există!

Sper ca sprijinirea acestui proiect de lege, foarte sensibil pentru unii, să devină o primă prioritate a spaimei politicienilor corupţi de la Bucureşti, procurorul Marina Alexandru. Doamne Ajută!

Reclame

Etichete: , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: