Primul SUCCES al justiţiei moldoveneşti, REŢINEREA fostului premier Filat


Filat escortat la CNAFără exagerare, ridicarea imunităţii, reţinerea şi punerea sub acuzare a fostului premier Vlad Filat pentru JAFUL SECOLULUI de la Banca de Economii este primul mare succes al justiţiei moldoveneşti. Probabil nu e un motiv de triumf, cum a fost pentru unii şi nici de tristeţe, cum a fost pentru alţii. E doar o confirmare că Republica Moldova se mişcă în direcţia corectă, spre UE, deşi drumul pe care merge este unul foarte dificil şi lung, similar celui pe care l-au avut de parcurs şi fraţii noştri de peste Prut.

De ani buni am tot bătut alarma pe blog, că Shor cu Filat fură Banca de Economii, la fel cum fac în regim duty-free la Vamă şi Fisc. Oamenii lui Filat puşi la conducerea Băncii de Economii mă ameninţau cu judecata, preşedintele Nicolae Timofti zicea că tranzacţiile de la BEM sunt perfect legale. Procurorii la comanda lui Baliţchi şi Filat îmi intentau dosare penale ca să-mi închidă gura, presa şi bloggerii plătiţi tocmai din acei bani furaţi de la BEM mă atacau la comanda stăpânului lor, vrând şi ei să mă reducă la tăcere. Pentru că scriam despre furturile lui Filat, Bandiţchi şi Shor eram pus ba în buzunarul lui Plahotniuc, în contextul războaielor, de obicei de scurtă durată între cei doi Vlazi, ba în interesul miraculoaselor „forţe din afară ţării”, care vor să distrugă betonul Alianţei, atunci când Vlazii băteau din nou palma.

Iată că prin demersul înaintat ieri Parlamentului de către procurorul general mi s-a dat dreptate şi s-a confirmat documentar veridicitatea informaţiilor pe care le-am făcut publice timp de câţiva ani. Filat a fost turnat la Procuratură chiar de complicele său, Ilan Shor! Strâns în colţ de procurori, Shor şi-a recunoscut vina în hoţia de la BEM, dar a mărturisit că el nu este singurul hoţ care a furat banii din bancă, aşa cum ne spune presa subordonată lui Filat. Implicarea lui Filat în „jaful secolului” este confirmată şi de tranzacţia de recunoaştere a vinovăţiei, încheiată recent cu procurorii de naşul său, Ion Rusu. Shor nu doar l-a demascat pe Filat, dar a prezentat procurorilor şi probele care îl incriminează direct pe complicele său, care a deţinut în timpul atacului prima funcţie în stat!

Este important că în sfârşit, sub presiunea societăţii civile şi opiniei publice, inclusiv din Occident şi a oamenilor care au ieşit în stradă pentru a cere pedepsirea hoţilor de la BEM şi întoarcerea miliardului, justiţia moldovenească a acţionat ieri altfel decât ne-a obişnuit, să prindă peştişori corupţi, medici, profesori cu câteva sute de lei sau euro şi să mângâie pe cap rechinii, oligarhii. S-a spus şi scris mult ieri, că da, Filat este un hoţ, dar totodată o victimă a unei reglări de conturi cu rivalul său Plahotniuc, deci trebuie să ne întristăm că a fost reţinut. What? Pentru mine e foarte clar de ce se întristează analiştii, activiştii şi presa care ieri şi-a pierdut finanţatorul şi nu pot decât să-i compătimesc pe aceştia. Dar îmi este cam neclar, ce anume trebuie să-l întristeze pe un moldovean simplu, care a fost furat de Filat? Pensionarii cu pensii de 600 de lei, copiii otrăviţi în grădiniţe cu carne de contrabandă, studenţii şi tinerele familii care îşi pierd în lipsuri tinereţea, de la gura cărora Filat a furat şi ultimele felii de pâine socială pe care le mai aveau, oare de ce trebuie să se întristeze?

Eu zic că noi invers, ieri am obţinut o victorie şi un motiv de bucurie! Sistemul oligarhic care a acaparat Moldova a primit prima lovitură! Reţinerea lui Filat este prima fisură a sistemului. De acum înainte, după precedentul Filat NICIUN HOŢ nu mai e în siguranţă la Chişinău, de la fost sau actual premier, până la oligarh, mic sau mare, general de la Vamă, deputat sau preşedinte acoperit de protecţie şi imunitate! Oare nu e un motiv de bucurie pentru noi, cei care suntem furaţi, că hoţii şi mai ales HOŢII noştri ajung la dubă?! Că autodenunţul lui Shor nu s-a consumat şi convertit în dividende de ordin tactic politic pentru Plahotniuc, căruia i-ar fi convenit o cu totul altă dezlegare a dosarului BEM, cu un Filat aliat, îngenunchiat şi cuminte, cu tot cu presă afiliată şi platforme sateliţi ale acestuia?!

Cu siguranţă, după ziua de ieri nimic nu va mai fi la fel în Moldova! Ceea ce părea o poveste frumoasă acum zece ani la Bucureşti este inevitabil să se producă şi la Chişinău, calea este aceeaşi! Cu siguranţă, anume asta aşteaptă deja al 6-lea an de la noi Bruxelles-ul şi Washingtonul! Şi DNA era atacat şi acuzat că îndeplineşte comenzi politice atunci când a început să trimită după gratii, unul câte unul, mogulii şi patronii din politica românească, până a ajuns rândul şi la cei care au delegat politic conducerea acesteia. Şi da, s-a plâns mult şi cu siguranţă se va mai plânge peste Prut de pe urma acţiunilor DNA. Vreau ca ţipetele, scâncetele şi bocetele stârnite ieri la Chişinău de acţiunile CNA să fie un început bun şi aici, în România de Est!

Reclame

Etichete: , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: