Toruk Plahotniuc, sau drama moldoveanului din faţa televizorului


StopCine din voi ştie să dea definiţia răului? Probabil toţi. Şi nimeni. Vedeţi imaginea reprezentativă. Cine în poză e Răul? Şi cine e Binele? V-aţi blocat niţel? E firesc. O parte din voi veţi vedea binele în cei ce luptă, chiar şi machiavellic, pentru interesele lor, chiar călcând în picioare interesele altora. O altă parte din voi veţi vedea invers, răul care atacă binele, victima. Toate sunt relative pe lumea asta, mai ales atunci când abordăm idei sau oameni trecuţi prin tehnologiile de comunicare şi PR. Pentru specialişti e doar o chestiune de tehnică să pezinţi un Balaur drept Făt-Frumos. Şi invers. Este un joc pe care cetăţenii din state cu tradiţii democratice îl înţeleg şi descifrează cu uşurinţă, alegând între bine şi răuri mai mari şi mai mici pentru ei. Nouă, moldovenilor, ruşilor şi altor homo sovieticus în proces de revenire la normalitate, care încă ne convingem unii pe alţii cu „Crede-mă, e adevărat, am văzut aseară la televizor!” ne vine mai greu să ne descurcăm… Suntem abia în proces de înţelegere că nu tot ce zboară se mănâncă şi invers, nu tot ce se mănâncă (la televizor) zboară…

Da, de #Plaha şi #NuPlaha, tema de actualitate şi dilema în faţa căreia stă acum moldoveanul simplu vă propun să vorbim. Da, Plahotniuc probabil e cel mai mediatizat dintre moldoveni. Şi cei care îi fac PR negativ, şi cei ce îi fac imagine pozitivă ne spun că el taie şi împarte de un deceniu totul în ţara asta. Moldovenii naivi şi-au făcut din el un Demon, alţii chip de Icoană. Alţii, cei mai mulţi stau ca boul la poartă nouă şi nu se dumiresc ce e cu acest Dragon, e Negru? Sau Alb? N-o să încerc să sparg cu capul piatra acestei dileme! Din cauza irelevanţei răspunsului, oricare ar fi el. Oricum va fi unul relativ, ca şi în cazul imaginii reprezentative.

Ce este unanim acceptat de toţi este că e vorba de un Dragon, puternic şi până acum de neînvins. Au luptat cu el şi comuniştii talibani, şi puii săi, Ţopii, şi agenţii Moscovei din tabăra lui Lucinschi. Cu toţii au fost înfrânţi de Dragon, de la comunişti până la PLDM, transformaţi în scrum.

Mie situaţia îmi aminteşte de filmul Avatar. Probabil vă amintiţi, toţi se temeau de Dragonul Roşu, Toruk Makto, care zbura cel mai sus. Însă a venit un lider puternic şi mai ales înţelept, care a decis să nu-şi epuizeze forţele în lupta cu Dragonul, ci să-l îmblânzească şi să lupte împreună cu Răul cel Mare. De ce n-am face şi noi la fel? Dacă Dragonul Plahotniuc e atât de puternic, de ce moldovenii nu l-ar îmblânzi, ca să facă lucruri bune pentru ei şi rele pentru duşmanii lor, Răul cel Mare?! Oare n-au şi moldovenii, ca şi ucrainenii, acel Rău cel Mare? Dacă nu-l vedem, să ne întrebăm vecinii!

De ce să luptăm cu el, de fiecare dată să pierdem şi apoi să ne plângem de milă, cum au tot făcut unii până acum? De ce să nu devină şi moldovenii un popor smart şi deştept, odată şi odată?! De ce să nu scăpăm şi noi în sfârşit de sindromul baladei Mioriţa, noi mereu având câte un „ungurean şi vrâncean”, care-i pun gând rău „celui moldovean”, care „are oi mai multe”?

În 2009-2010 am avut impresia că liderul puternic şi înţelept care va îmblânzi Dragonul va fi Vlad Filat. Însă n-a fost să fie. Ultimul a ales să se transforme şi el într-un Dragon, ca să-l înfrunte pe cel care zboară cel mai sus. Setea de putere şi hegemonie, pofta de a zbura mai sus au învins raţiunea şi înţelepciunea.

Acum, la sfârşitul unei epoci, cea a echilibrului AIE-urilor, cu păpuşi în faţă şi Dragoni în umbră, a (re)venit şi timpul acestor întrebări, dezbrăcate de populism şi şmecherii de manipulare. Cum a scris azi pe facebook Tudor Darie, avem de ales între două alternative: să îmblânzim Dragonul (Plahotniuc premier), sau să conservăm această situaţie, acceptând o marionetă a Dragonului în funcţia de premier.

A doua cred că i-ar conveni mai mult Dragonului, să rămână în continuare în umbră şi să îşi vadă de schemele şi luptele lui tenebre, având pe cineva docil în prima funcţie din stat. Moldovenii însă cred că trebuie să taie odată şi odată acest nod gordian. Sau îmblânzesc Dragonul, îl scot la lumină, în fruntea statului (care şi aşa este capturat de el şi îi aparţine), sau îl lasă să cadă la pământ, cu tot cu stat, în caz de eşec.

Aflându-ne la fundul prăpastiei nu mai avem ce pierde, doar de câştigat! În cazul scenariului pesimist, prăbuşirea Dragonului, cu tot cu acest stat-experiment, consecinţă a pactului Molotov-Ribbentrop, ar însemna revenirea la normalitate şi repararea greşelii din 1991. Orizontul ReUnirii este tot mai aproape. 2018 devine un deadline tot mai real. Eşecul Dragonului în funcţia de premier ne-ar apropia şi mai mult de acest moment X. DNA urmăreşte cu atenţie Dragonul! Dixi.

P.S. Vedeţi poza de mai jos, făcută azi la preşedinţie şi comparaţi-o cu imaginea reprezentativă. Concluziile despre Rău şi Bine vă aparţin, eu nu vă încurc să gândiţi şi să decideţi.
DA_presedintie

Reclame

Etichete: , ,

Un răspuns to “Toruk Plahotniuc, sau drama moldoveanului din faţa televizorului”

  1. Sturza & Co, Dodon & Usatîi vs SUA şi UE, sau who is WHO? | Veaceslav Balacci Says:

    […] a Dragonului Plahotniuc şi folosire a acestuia împotriva Răului cel Mare, aşa cum scriam în unul din articolele recente. Acum decideţi singuri cine ne vrea binele, partenerii Occidentali sau ruşii, care ne ţin sub […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: