EXCLUSIV! CORUPŢIE la ANSA şi Vamă, sau abracadabra cu mere polonezo-moldoveneşti


ANSA_certificatCerc vicios la ANSA şi Vamă! De ani buni ne tot trezim cu embargouri politice de la ruşi. Ruşii nu ne vor merele noastre, de fiecare dată când nu le place vreun politician pro-european de la noi. Colac peste pupăză, şi Chişinăul le oferă motive pe bune pentru embargouri, livrându-le ruşilor mere poloneze, cu certificate moldoveneşti! Asta în timp ce merele noastre nu le putem exporta şi toamna putrezesc pe dealurile din Nordul ţării! Şi nu doar din cauza embargourilor ruşilor. Se întâmplă şi din cauza poftelor funcţionarilor corupţi de la Vama şi ANSA moldovenească! Vă propun să descurcăm împreună schema care omoară exportul moldovenesc, în schimb îmbogăţeşte câţiva afacerişti şmecheri şi funcţionari cu buzunarele mari de la Chişinău.

La 22 ianuarie ROSSELHOZNADZOR-ul de la Moscova ne-a anunţat din nou că au fost depistate la import în Rusia fructe livrate conform actelor din Moldova, de fapt fiind de o altă origine. Din comunicatul ruşilor înţelegem că două companii moldoveneşti, SRL „OGUZ- AGROPROM” (din Găgăuzia) şi SRL „INTERTREID” (apropos, aprobate tot de ruşi în lista pentru exportul fructelor în FR) exportă fructe în Rusia prin Belarus, originea mărfurilor fiind dubioasă.

OGUZAGROPROMSRL „OGUZ- AGROPROM” îi aparţine afaceristului Sergiu Mihailciuc, în calitate de fondator al companiei figurând soţia sa, Natalia Mihailciuc (vezi imaginea).

După embargoul aplicat de ruşi în 2014 la fructele şi legumele din Moldova şi până în vara anului 2015 s-a permis exportul din Moldova doar unor companii din Transnistria şi Găgăuzia, regiunile preferate discriminatoriu în Moldova de Federaţia Rusă. La 18 septembrie 2015 ANSA a aprobat ordinul nr. 257 (vezi imaginile), elaborat de Mihail Negrescu (vezi imaginea), şeful departamentului Control al produselor de uz Fitosanitar, conform căruia a fost sistat exportul mărfurilor din Transnistria şi s-a permis exportul doar companiilor de Găgăuzia! Negrescu

ANSA_ordin_1Ştiţi de ce? Corect, în beneficiul lui Mihailciuc, care urma să controleze toate exporturile de fructe moldoveneşti, inclusiv reexportul fraudulos al fructelor poloneze sub acoperirea certificatelor moldoveneşti. Pentru fiecare lot de mere exportat, exportatorii trebuiau să-i achite lui Mihailciuc 300 USD. Schema a funcţionat perfect, până când a apărut o nouă listă de exportatori aprobaţi, cu 44 de figuranţi. ANSA_ordin_2

Igor Mirza_2Aceiaşi schemă de export al fructelor de origine poloneză sub acoperirea certificatelor moldoveneşti e aplicată şi de SRL „PROD TORG”, SRL „AGROVIS EXPORT” şi SRL „EBA FRUCT” din Transnistria! Toate aceste companii sunt controlate de Igor Mîrza (vezi imaginea), care la rândul său este şi el un apropiat al lui Mihail Negrescu, şeful de departament de la ANSA, protejat de şeful adjunct al instituţiei, Grigore Porcescu. În contextul prieteniei lui Mîrza cu oficialul de la ANSA, companiile sale au dreptul preferenţial la exportul fructelor moldoveneşti, ca şi companiile lui Mihailciuc din Găgăuzia. ANSA_scrisoare

Totodată, pentru a convinge autorităţile din Rusia că fructele poloneze sunt moldoveneşti, fără careva verificări suplimentare, conducerea ANSA confirmă prin scrisori eliberate lui Mîrza, sub semnătura şefului adjunct al ANSA Grigore Porcescu, veridicitatea certificatelor emise de subdiviziunile teritoriale ale ANSA pentru mărfurile exportate în Federaţia Rusă (vezi imaginea). Asta deşi sub acoperirea acestor certificate compania lui Mîrza de fapt reexportă fructe de origine poloneză. Ca şi în cazul companiilor din Găgăuzia ale lui Mihailciuc, companiilor transnistrene ale lui Mîrza certificatele le sunt eliberate fără vreun control! Inspectorii fitosanitari sunt invitaţi în biroul lui Negrescu şi primesc indicaţii directe, de a elibera în mod preferenţial certificatele pentru export, fără niciun control!

Ca şi în cazul companiilor din Găgăuzia, pentru mărfurile exportate de companiile transnistrene fitosanitarii moldoveni primesc câte 300 USD pentru fiecare certificat eliberat! Ca să vă daţi seama despre ce sume este vorba, companiile favorizate primesc câte 100 de certificate zilnic. Matematică simplă, faceţi singuri calculele!

După extinderea listei de exportatori, care a avut loc anul trecut, Mihailciuc, Mîrza şi Negrescu au pus în aplicare schema de reexport al fructelor poloneze prin Belarus, în Rusia. Certificatele sunt eliberate pentru fructele care sunt livrate direct, în camioane poloneze (!!!) în Belarus (vezi imaginea reprezentativă). În Belarus mărfurile se transbordează, fiind totodată schimbate etichetele de pe ambalajul polonez, cu inscripţia „PRODUS ÎN MOLDOVA”, după care sunt reexportate, cu alte camioane, în Federaţia Rusă! Anume unul din camioanele livrate conform acestei scheme a fost depistat la import de ROSSELHOZNADZOR la 22 ianuarie! Veţi întreba probabil şi cum eliberează Vama moldovenească pentru aceste mărfuri certificatele de origine Forma CT-1, prezentate la import Vămii ruse. Foarte simplu, FRAUDULOS! La fel, contra sumei de 300 USD per certificat.

Responsabil de schemă în Serviciul Vamal este Nicolae Botezatu, şeful Direcţiei Servicii Operative de la Vamă. Botezatu este rudă prin afinitate cu Vladlen Stadler (cunoscut şi cu porecla Kirdîk), care la rândul său este apropiat al deja fostului director general de la Vamă Tudor Baliţchi. Botezatu este fost angajat al SIS, adus la Vamă odată cu venirea lui Baliţchi în fruntea instituţiei. El a fost anterior şef al Biroului vamal Briceni, încă de pe atunci interesat de exportul de fructe şi legume în Rusia, or anume în raioanele de Nord avem producere şi export intens de asemenea produse. Botezatu este implicat atât în asigurarea eliberarării certificatelor de origine pentru exporturile frauduloase, cât şi în lichidarea concurenţilor companiilor protejate. Lichidarea concurenţilor are loc prin controale excesive, dar şi dosare intentate la comandă firmelor concurente.

În consecinţă, schema a fost depistată de ROSPOTREBNADZOR, iar exportatorii moldoveni de bună credinţă s-au pomenit din nou în pragul unui embargou din partea ruşilor! De data asta nu e de jină Chirtoacă sau politica, ci CORUPŢIA de la ANSA şi Vamă! Important pentru funcţionarii moldoveni, care doar pe la TV şi şedinţe la guvern sunt cu gândul la „cetăţeanul moldovean şi producătorul agricol”, e ca inspectorii fitosanitari şi vameşii să pună în buzunare câte 300 USD din fiecare lot de fructe exportat. Iar merele moldoveneşti pot din nou să mucezească pe deal! Scopul scuză mijloacele! Nu-i aşa, machiavellicilor?! Nu-i aşa, CORUPŢILOR?!

Va urma

Reclame

Etichete: , , , , , , , ,

2 răspunsuri to “EXCLUSIV! CORUPŢIE la ANSA şi Vamă, sau abracadabra cu mere polonezo-moldoveneşti”

  1. EXCLUSIV! CORUPŢIA de la ANSA şi Vamă CONTINUĂ, sau abracadabra cu mere polonezo-moldoveneşti. Partea II | Veaceslav Balacci Says:

    […] Vezi şi Partea I […]

  2. EXCLUSIV! CORUPŢIA de la ANSA şi Vamă CONTINUĂ, sau abracadabra cu mere polonezo-moldoveneşti. Partea III | Veaceslav Balacci Says:

    […] şi Partea I şi Partea […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: