EXCLUSIV! CORUPŢIA de la ANSA şi Vamă CONTINUĂ, sau abracadabra cu mere polonezo-moldoveneşti. Partea II


Vezi şi Partea I

Fructimpex_eticheta2000 EUR. Atât costă serviciile iluzioniştilor de la ANSA şi Vama moldovenească, pentru transformarea a 20 de tone de fructe poloneze în fructe moldoveneşti. După plecarea lui Tudor Bandiţchi din fruntea Vămii şi descinderile CNA în birourile şi la domiciliile unor inspectori fitosanitari din Chişinău, Hânceşti şi Criuleni, n-a dispărut şi fenomenul. Schemele CONTINUĂ! Rosselhoznadzor ne anunţă în privinţa depistării în continuare a fructelor de origine poloneză pe teritoriul Federaţiei Ruse. Obrăznicia contrabandiştilor a devenit de-a dreptul debordantă, aceştia nu se mai obosesc deja nici să schimbe ambalajul şi etichetele poloneze, după cum vedem din imaginile anexate la ultimul comunicat al autorităţilor ruse.

Pentru că din funcţie a plecat doar Bandiţchi şi câţiva apropiaţi ai săi, iar restul bandei a rămas pe poziţii, schemele fiind preluate de unul din adjuncţii lui Bandiţchi, Corneliu Trofăilă! Iar la ANSA continuă să opereze aceiaşi conducere, Grigore Porcescu fiind în continuare bine, merci în funcţie. Mai mult chiar, ultimul lobbează insistent readucerea ANSA în subordinea Ministerului Agriculturii, astfel încât aceasta să fie păstrată în subordinea PLDM-iştilor, de data asta reformatori, sub protecţia deputatului Balan. De ce un interes atât de mare pentru această instituţie? Revedeţi suma de mai sus!

Livada_1Acum schema aplicată de vameşii şi fitosanitarii moldoveni este şi mai simplă, dar şi mai OBRAZNICĂ. Merele poloneze nu mai sunt livrate pe teritoriul Republicii Moldova, ca până acum, fiind schimbat pachetul de acte polonez cu cel moldovenesc, după care reexportate în Rusia (cu escală în Belarus), ci sunt livrate direct în Belarus, în camioane cu numere de înmatriculare poloneze, de unde ajung ulterior în Rusia! Din Moldova sunt trimise, prin curierat poştal, doar actele FALSE eliberate pentru fructele „moldoveneşti”.

În continuare se operează cu firme înregistrate în Transnistria, pentru că merele şi perele livrate din stânga Nistrului (aşa cred ruşii) le par mai gustoase ruşilor, chiar dacă acestea au gust de măr şi pară poloneză. În unele cazuri se operează chiar cu firme care de fapt nu există! Astfel, ANSA moldovenească eliberează certificate fitosanitare pentru un SRL cu denumire simbolică, „LIVADA”, din Slobozia, raion din stânga Nistrului. Minune mare, conform „autorităţilor” transnistrene o asemenea companie nici nu este înregistrată în stânga Nistrului (vedeţi imaginile)! Acum ziceţi că nu e abracadabra!transnistria_fals_1

În momentul în care camioanele cu mere poloneze ajung în terminalele vamale din Belarus, conform procedurii inspectorii fitosanitari de la ANSA trebuie să confirme autenticitatea certificatelor sanitare moldoveneşti. Fitosanitarii beloruşi trimit scrisori în format electronic celor de la ANSA şi aşteaptă confirmarea de la inspectorii moldoveni şi doar după aceasta confirmă originea „moldovenească” pentru merele poloneze livrate din Belarus în Rusia. Astfel, în FIECARE caz de livrare a merelor poloneze sub acoperirea actelor moldoveneşti, totul se întâmplă sub controlul ANSA!

Fructimpex_lista_1Este interesant că pentru merele polonezo-moldoveneşti un număr mare număr de certificate este eliberat de Grigore Ursu, inspectorul fitosanitar din Ialoveni, reţinut în octombrie 2013 de CNA pentru LUARE DE MITĂ! După eliberarea certificatelor false de către inspectorii din raioane, fitosanitarii lui Porcescu de la Chişinău confirmă beloruşilor veridicitatea certificatelor emise.

În imagini vedeţi lista de certificate şi unul din actele emise doar pentru una din companiile-campion la exportul fructelor moldo-poloneze în Rusia, şi ea rezident al Transnitriei, SRL FRUCTIMPEX-GRUP, doar pentru o perioadă scurtă timp. În imaginea reprezentativă vedeţi eticheta de pe o cutie cu pere „moldoveneşti” livrate de această companie în Rusia, prin Belarus. Dincolo de acest exemplu, în spatele diversităţii denumirilor de companii din Transnitria, care periodic se schimbă, stă un mic grupuleţ de afacerişti, prieteni şi cumetri între ei, care împart generos „caşcavalul” cu vameşii, moldoveni şi transnistreni şi conducerea ANSA. Fructimpex_certificat

Cel mai grav este că Vama şi ANSA eliberează certificate moldoveneşti pentru fructele poloneze, în timp ce pune piedici exportului fructelor moldoveneşti, care aşteaptă zile întregi perfectarea certificatului fitosanitar şi de origine. La indicaţia şefului interimar de la Vamă Trofăilă, camioanele cu mere moldoveneşti staţionează în Nordul ţării câte 5 zile în aşteptarea perfectării actelor la Vamă şi ANSA (vezi imaginea)! Oare de ce un control atât de minuţios? Vama vrea să excludă fraudele? Sau astfel se înlătură concurenţa merelor polonezo-moldoveneşti în Rusia???
Mere moldovenesti retinute

Va urma

Reclame

Etichete: , , ,

Un răspuns to “EXCLUSIV! CORUPŢIA de la ANSA şi Vamă CONTINUĂ, sau abracadabra cu mere polonezo-moldoveneşti. Partea II”

  1. EXCLUSIV! CORUPŢIA de la ANSA şi Vamă CONTINUĂ, sau abracadabra cu mere polonezo-moldoveneşti. Partea III | Veaceslav Balacci Says:

    […] Onestitate, Verticalitate şi Izbândă! « EXCLUSIV! CORUPŢIA de la ANSA şi Vamă CONTINUĂ, sau abracadabra cu mere polonezo-moldoveneşti. … […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: