EXCLUSIV! CORUPŢIA de la ANSA şi Vamă CONTINUĂ, sau abracadabra cu mere polonezo-moldoveneşti. Partea III


Certificat_fitosanitar_ANSA_15.02Vezi şi Partea I şi Partea II

În apele tulburi se prind peşti MARI. În noiembrie – decembrie 2015, în plin haos politic la Chişinău, chiar în sediul PLDM de pe str. Bucureşti 88, şeful interimar al ANSA Grigore Porcescu, împreună cu colegii de partid, aprobau o nouă, a doua schemă care urma să fenteze embargoul aplicat de ruşi pentru producţia pomi-legumicolă de origine UE. Desigur, prin asigurarea unor dividende financiare grase pentru funcţionarii de la ANSA, dar şi pentru conducerea partidului. Perioada aleasă este una ideală pentru astfel de scheme, pentru că în timpul sărbătorilor de iarnă se dublează şi consumul de fructe şi legume pe piaţa rusă. După cum am descris în partea I şi partea II a investigaţiei, conform primei scheme fructele poloneze (Polonia fiind principalul exportator de asemenea produse pe piaţa Federaţiei Ruse) erau importate pe teritoriul Republicii Moldova, după care erau reexportate în Belarus, cu certificate fitosanitare şi de origine FALSE eliberate de ANSA şi Vama moldovenească.

De protecţia schemei se ocupa personal şeful interimar al ANSA Grigore Porcescu, împreună cu deja fostul şef al Vămilor Tudor Bandiţchi, sub acoperirea politică a liberal-democraţilor, cărora le-a fost respartizată ANSA şi Vama conform algoritmului precedentului guvern. Interesul implementării şi protecţiei politice acordate schemelor constă în sumele enorme aduse de acestea în „casa negră” a funcţionarilor, respectiv politicienilor moldoveni. 2000 de euro pentru fiecare TIR de mere sau pere moldo-poloneze reexportate, înmulţite cu peste 2 mii de camioane care au ajuns în Rusia conform celor două scheme, fac sumele de bani care au ajuns în buzunarele CORUPŢILOR de rang înalt din Moldova. Nici descinderile şi dosarele penale instrumentate de CNA n-au fost în stare să sperie autorii şi mai ales protectorii de rang înalt ai schemelor!

Lista_1Cea de a doua schemă asigura livrarea camioanelor direct din Polonia în Belarus, certificatele fitosanitare FALSE eliberate de ANSA fiind trimise prin curierat poştal în Belarus. Acum aportul la schemă al vameşilor moldoveni nici nu mai este necesar, totul fiind controlat perfect de ANSA. Deci, schema funcţionează perfect şi după plecarea lui Tudor Bandiţchi din fruntea Vămii, împreună cu doi dintre bandiţii săi, Vladlen Stadler şi finul acestuia Nicolae Botezatu (fost anfajat al SIS), care erau responsabili de protecţia schemei la Vamă!

Inspectorii ANSA din Chişinău, Rezina, Şoldăneşti, Drochia, Dubăsari şi Criuleni au eliberat sute de certificate fitosanitare moldoveneşti fiecare, pentru fructe poloneze (în principal mere şi pere), fără ca acestea nu că să fi crescut, dar cel puţin să fi fost exportate, sau cel puţin reexportate din Moldova! Dacă o să verificaţi cel puţin unul din certificatele din listele din imagini în ASYCUDA World, baza de date a Serviciului Vamal, o să vedeţi că asemenea camioane, care figurează în certificatele fitosanitare n-au traversat frontiera Republicii Moldova! În calitate de exemplu, în imaginea reprezentativă vedeţi certificatul fitosanitar eliberat pentru un astfel de camion, pentru una din companiile exportatoare de fructe moldo-poloneze, foarte recent, la 15 februarie, pe care îl regăsiţi în lista din imagnea de mai jos. Lista_2_1

Conform unei proceduri stabilite ad-hoc în luna decembrie 2015 de fitosanitarii din Belarus împreună cu ANSA, la fiecare import în Belarus, funcţionarii din subordinea lui Grigore Porcesu şi respectiv şeful Direcţiei control fitosanitar al ANSA Mihai Negrescu (ultimul fiind responsabil de controlul eliberării certificatelor de către inspectorii regionali ai ANSA, totodată aflat în relaţii apropiate cu mai mulţi afacerişti din domeniul exportului şi reexportului de fructe şi legume în Rusia) confirmau prin scrisori electronice autenticitatea certificatelor FALSE, eliberate de funcţionarii din subordine! Este de notat că fiecare scrisoare de acest gen era expediată doar cu acordul prealabil, în scris, al lui Negrescu. Fără aceste confirmări, vameşii şi fitosanitarii beloruşi nu perfectau reexportul fructelor moldo-poloneze în Rusia. Aceste scrisori au fost trimise cu regularitate de ANSA colegilor din Belarus, până la data de 15 februarie!

Cel mai grav este că dacă certifcatele fitosanitare şi de origine pentru merele şi perele poloneze se eliberează timp de câteva minute (în cazul în care vameşii ezită Negrescu telefonează responsabilii de la Serviciul Vamal, solicitând ca perfectarea să fie urgentată, sub pretextul că „vameşii pun piedici exportului”, de parca „grija” pentru exportatori s-ar afla în atribuţiile ANSA), pentru merele cu adevărat moldoveneşti eliberarea acestora durează şi câteva zile. Unii exportatori staţionează şi câte 5 zile cu merele moldoveneşti în camion, aşteptând certificatele de la ANSA şi vameşi, pentru ca exportul merelor moldoveneşti să nu facă, concurenţă celor moldo-poloneze!

P.S. Între 15 şi 20 ianuarie, când Moldova era în tensiune, haos şi scandal, Porcescu era observat foarte des la sediul PLDM din str. Bucureşti 88. La una din şedinţele de nivel înalt de la partid Porcescu şi-a exprimat satisfacţia privind poziţia pe care o luase preşedintele Timofti faţă de desemnarea candidatului la funcţia de premier şi speranţa că dacă nu Sturza, atunci altcineva din ograda PLDM va fi premier! Şi candidatura lui Ion Păduraru a fost ulterior salutată de Porcescu. De ce s-ar bucura şeful unei instituţii cu atribuţii deloc politice, exclusiv de control al siguranţei alimentelor, dacă un partid sau altul va desemna premierul?! Acum cred că răspunsul îl cunoaşteţi deja şi voi, nu doar eu…

P.S.P.S. Chiar dacă n-a ieşit cu premierul aşa cum a vrut el, Porcescu nu disperă. Împreună cu deputatul Balan, el lucrează insistent şi sârguincios asupra unui alt proiect, readucerea ANSA din subordinea premierului, în subordinea Ministerului Agriculturii (anterior tocmai el, împreună cu Sulă şi Bodarev lobbând scoaterea ANSA din subordinea ministerului, condus pe atunci de Vasile Bumacov, care devenise foarte incomod pentru PLDM). De ce oare? Din nou întrebare retorică! Ministerul Agriculturii este gestionat de cei 7 „reformatori” din PLDM! Domnul Gaberi ştie… what i mean. Chiar dacă „al nostru” nu mai e, ANSA în continuare e „a noastră”, iar la Vamă banda lui Bandiţchi e încă în perfectă formă, pierzând doar câţiva din capii săi… Cât de straniu n-ar fi, dar E DIMINEAŢĂ DIN NOU ÎN MOLDOVA!

Va urma

Reclame

Etichete: , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: