STOP FALS! Despe numărul de magie de la Jurnal, LA RECE


tv_propagandaSăptămâna trecută, pe 12 ianuarie vicepremierul de la Moscova, alungat recent de ceaţa de la Chişinău, declara că SUA se pregătesc să atace Rusia din Cosmos. Nu din hotelul de la Chişinău, ci chiar din Cosmos! Ştirea care în lumea civilizată din Occident ar fi apărut la rubrica Divertisment şi în cel mai bun caz ar fi trezit hohote de râs ale audienţei, a fost propagată pe bune şi intens în mass-media rusă! Ştirea şi-a atins scopul în cadrul manevrelor de imagine menite să întărească autoritatea lui Putin în faţa temutului pericol extern care trăieşte în creierele distorsionate ale ruşilor! Sunteţi nedumeriţi? Cum e posibil ca un consumator de ştiri, poporul să creadă aşa ceva? Uşor! Poporul îndobitocit şi spălat pe creier timp de 100 de ani în bezna bolşevismului poate crede ştiri şi mai trăsnite.

Nici noi, moldovenii nu suntem mai departe, făcând parte din acelaşi spaţiu post-sovietic, cu acelaşi trecut de şobolani de laborator ai propagandei bolşevice, cu două, maxim trei canale la antenă. Şi la noi încă mai poţi auzi, şi destul de frecvent, prin sate şi nu doar, „Cum nu-i adevărat??? E adevărat! Am văzut cu ochii mei aseară la televizor!”.

Lipsa culturii de consum de ştiri, da, aia cu cel puţin 2-3 surse alternative, viciul de a crede comestibil şi a mânca fără a supune scepticismului analitic tot ce zboară prin bucătăria mediatică, inidiferent de termenul de valabilitate. Da, asta ne face vulnerabili în faţa microbilor mediatci şi în faţa consultanţilor şi tehnologilor de PR, care reuşesc numere de magie adevărate, să convingă publicul larg că albul e negru, să facă oile să se teamă de capre şi nu de lup, în gură căruia să intre singure. Era informaţiei şi a tehnologiilor informaţionale a făcut aceste numere de magie mai uzuale ca oricând, mai ales în spaţiile mediatice unde audienţa înghite uşor tot ce i se serveşte, important e să fie cum spune moldoveanul „ieftin, bun şi mult în chilă”.

Mi-am permis acest introu, mai lung ca de obicei, ca să putem înţelege şi dezlega mai lesne ce s-a legat săptămâna trecută pe arena circului mediatic, de magicienii de PR de la Chişinău, optimizările de la Jurnal Trust Media, interfaţa mediatică a platformei DA, respectiv a afaceriştilor Victor şi Viorel Ţopa, aflaţi în război cu fostul lor partener de afaceri Vlad Plahotniuc, a se citi Partidul Democrat, a se citi holdingul General Media Group. Am preferat să treacă febra evenimentelor, a protestelor platformei DA şi a activiştilor lui Usatîi, să beau câteva cafele cu câţiva jurnalişti disponibilizaţi de la Jurnal (cu mulţi din ei am reuşit să păstrez relaţii de prietenie toţi aceşti ani), să înţeleg ce se întâmplă pe bune şi să aplaud în picioare, pe de o parte măiestria PR-ştilor lui Ţopa, pe de alta deja proverbiala prostie moldovenească, a celor pentru care a fost regizat circul, luat drept reality show de o parte din ei.

Ce se întâmplă de fapt, dacă gândim drept şi la rece? Oligarhii de la FrankFurt îşi reformează bugetul pentru întreţinerea fronturilor războiului cu duşmanul lor, oligarhul de la Chişinău. O fi războiul inegal, vorba comunicatului, sau nu, dar el oricum trebuie finanţat, aidoma revoluţiei, la fel inegale, purtate odinioară de Lenin împotriva capitalismului, finanţat şi el din Germania. Bugetul a trebuit să fie regândit proactiv înaintea parlamentarelor din 2018, în noua conjunctură, când aliaţii Ţopilor au fost eliminaţi. Filat, împreună cu care Ţopii au lansat în 2010 mega-proiectul media, a fost întemniţat, ca şi Platon. Au rămas Usatîi şi Karamalak, alias Bulgaru, aflaţi însă şi ei în surghiun la Moscova, ca şi ei la FrankFurt.

Uniţi de soartă, ajunşi în situaţia de a nu mai avea ce pierde, Karamalak, Usatîi şi Ţopii, încercând să consolideze şi rămăşiţele armatei lui Filat, îşi pun pe picior de atac unităţile de luptă. Finanţarea tacticii de apărare nu mai are niciun sens.

Din discuţiile cu jurnaliştii am înţeles că ei au fost disponibilizaţi după ce au refuzat să abandoneze segmentul de divertisment, devenit neatractiv pentru finanţatorii care vor să treacă trustul pe picior de atac şi respectiv să se implice în alte proiecte, propagandistice. Sunt dispus să cred jurnaliştii alungaţi în stradă, ori ceea ce îmi zic ei a fost confirmat chiar de Val Butnaru la mitingul de ieri de la Sky Tower, unde încă mai e bazat Jurnalul. Trustul renunţă la producţiile de pe segmentul de divertisment, în schimb păstrează şi chiar îşi întăreşte proiectele de propagandă. Ceea ce trebuia de demonstrat!

Frumos număr de magie, nu?! Punct ochit, punct lovit.

Jurnaliştii alungaţi în stradă. Fiind cu toţii de pe segmentul de divertisment, deprinşi cu culori roz, muzică şi dansuri, deşi ei înţeleg bine ce li se întâmplă, se ştie bine că ei nici nu ştiu cum şi nici nu vor dori să se apere, ci vor căuta un singur lucru, să-şi găsească cât mai repede un nou job cu care să-şi hrănească familiile. Eventualele întrebări de moralitate, adresate de obicei patronilor care îşi disponibilizează angajaţii, sunt readresate cu iscusinţă administraţiei Sky Tower, care a avut tupeul, neobrăzata, să ceară achitarea datoriilor pentru chirie şi întreţinere.

Ba chiar şi lui Plaha, care cu adevărat nu cred că e în scârbă de disponibilizările de la Jurnal, dar o putea rezolva mult mai uşor şi eficient, printr-o eventuală retragere a licenţei postului de către CCA (cel puţin aşa cum a făcut cu doi ani în urmă), pe care se spune că l-a capturat, fără să se joace aiurea cu matinalele şi verandele de la Jurnal, lăsând neatinse emisiunile de propagandă care îl atacă direct. Chiar şi CCA-ul, care deşi n-a umblat la licenţa Jurnalului, ar fi oricum de jină, că nu rezolvă problema chiriei şi serviciilor comunale cu Sky Tower, lăsându-se ieri şi cu un cogemite protest al activiştilor platformei şi ai lui Usatîi la sediul său. Nu ştiu cum de a scăpat de data asta Chirtoacă!

Economiile de pe producţiile de divertisment vor fi repartizate la întărirea flancului de atac propagandistic şi la finanţarea acţiunilor stradale, convenite recent la Moscova de Năstase şi Usatîi, care prin această simulare a atacului la Jurnal se încearcă a fi din nou excitate, după ce au intrat în paralizie. Chiar Val Butnaru a anunţat la mitingul de ieri că trustul a găsit deja un sediu nou, din care va emite în scurt timp. Situaţie în care apare o firească întrebare. De ce atunci nu sunt păstrate toate emisiunile şi tot colectivul, dacă tot deja a fost identificat un nou sediu? Ce are coada vacii cu ştampila primăriei??? Ah da, Chirtoacă-i de jină!

Et voila. Vorba rusului, ловкость рук и никакого обмана! Allez Hop!

Reclame

Etichete: , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: