În România AVEM. Iar la Chişinău nu avem, dar era bine să avem


romania_250-de-mii300 de mii! Atâţia Români sunt în imaginea reprezentativă, care face înconjurul lumii pe primele pagini ale ediţiilor de ştiri. Atâţia Români au ieşit în stradă la Bucureşti cu drapele ale României, UE, NATO şi SUA spontan, fără lideri, fără organizare, fără a fi scoşi de politicieni şi partide politice, fără scene şi microfoane. Imaginea a fost făcută aseară la Bucureşti, în Piaţa Victoriei şi este o Lecţie, inclusiv şi pentru Republica Moldova, unde ca de obicei nu avem, nu ştiu ce nu avem, dar era bine să avem. La noi este totul cu fundu-n sus, exact ca acvila de pe drapelul de la mitinguţul politic de aseară de la Chişinău, unde chiar şi în faţa a 200 de oameni politicienii moldoveni şi-au improvizat un cogemite prezidiu, cu un lider, preşedinte de partid, în faţă (vezi imaginea de mai jos).

drapel_da_4Şi apoi ne plângem că nu avem, că nu putem, că nu ne ascultă guvernarea, ca să nu mai zicem de temut. De ce nu avem ceea ce era bine să avem? E foarte simplu. Vedeţi Lecţia de la Bucureşti. Anume aşa trebuie să se manifeste o societate civilă proactivă, care să fie luată în serios de politicieni, de guvernare. Anume aşa se răstoarnă ordonanţe de guvern publicate noaptea în Monitorul Oficial. Nu politicienii trebuie să scoată societatea în stradă, pentru a o folosi în lupta lor politică, ci invers, societatea civilă ieşită UNIT în stradă trebuie să tragă de căpăstru politicienii. Şi nu invers.

Dar, aşa cum scriam şi dăunăzi, toate astea era bine să le avem. Dar nu le avem. Noi nu că societate civilă, noi nici o dreaptă politică veritabilă nu avem, care ar face opoziţie efectivă şi eficientă guvernării de centru-dreapta. La noi politicienii au pus batista pe ţambal. Unul pretins de pe dreapta face alianţă „antioligarhică”, împreună cu naşul său oligarh, un agent al serviciilor speciale de la Moscova şi un lider al lumii criminale ruseşti.

Alta critică guvernul (din nou pe facebook), nu pentru a impulsiona lupta împotriva corupţiei şi a pune presiune pe CNA ca să ia exemplu de la DNA de la Bucureşti! Ci ATENŢIE, pentru iniţiativa de a obliga angajatorii să asigure angajaţii cu tichete de masă! Cică ar fi înjositor. Şi decât cu un supliment la salariu pentru prânz, aşa cum e în lumea civilizată, mai bine moldovenii să fie fără, mândri şi flămânzi! Probabil din nou au gafat consilierii ei, care dacă se uitau peste gardul UE vedeau că tichetele de masă nu sunt la modul obligatoriu nişte taloane cu care se intră în cantine sociale pentru angajaţi, ci un sistem de compensare financiară a costului prânzului. În condiţiile salariilor în majoritatea lor mizere din Moldova ar fi nişte suplimente deloc de neglijat! Puteau afla uşor ce e aia, fără prea mare efort, de la corporaţiile internaţionale intrate pe piaţa României. Dar nu avem. Nu ştiu ce nu avem.

Dar era bine să avem. Era bine să avem şi societate civilă care să pună presiune pe guvernare, fără a fi trasă de căpăstru de politicieni. Şi o dreaptă politică veritabilă era bine să avem. O dreaptă fără batiste pe ţambal şi fără poale în cap. O dreaptă care ştie ce vrea şi încontro vrea, care ştie unde e Bucureştiul, Bruxelles-ul, Washingtonul şi respectiv unde e Moscova. În aşteptarea a ceea ce nu avem, dar era bine să avem la Chişinău, RESPECT, România! Te iubesc!

Reclame

Etichete: , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: