Usatîi, ultimatum Comisiei de la Veneţia şi apel DISPERAT la solidaritate pentru PAS şi DA, sau cum Rusia PIERDE războiul hibrid în Moldova


Moscova a primit în ultima perioadă mai multe lovituri crâncene în Moldova. Pentru prima dată în cei 25 de ani de (in)dependenţă a Republicii Moldova de Rusia, un agent al serviciilor speciale de la Moscova, Veaceslav Platon a fost arestat la Kiev şi îşi aşteaptă sentinţa după gratii la Chişinău. Iar un altul, Renato Usatîi, s-a pomenit refugiat la Moscova, de frică să nu-l ajungă din urmă pe primul. Ieri, în prag de 8 martie, exact când Balabolul susţinea că va fi arestat de o instituţie misterioasă europeană, Plaha a anunţat lansarea unei noi rachete balistice devastatoare asupra intereselor ruseşti în Moldova, proiectul cu votul uninominal.

Însăşi prezentarea rachetei a avut un efect devastator asupra taberei (pro-)ruşilor în războiul hibrid din Moldova. Dodonul controlat de Moscova, preşedintele de care nu depinde nimic a zis că este „de neadmis şi sfidător” şi că „uninominalul nu va trece”. Asta deşi Dodon ştie, mai bine ca alţii, că dacă Plaha îşi propune să obţină ceva, obţine (cel puţin, până acum aşa a fost).

Iar Usatîi a făcut spume la gură aseară într-un live de 40 de minute pe facebook, în care a criticat Comisia de la Veneţia şi a chemat platforma DA şi PAS la masa de dialog şi la proteste comune. Usatîi a cerut Comisiei, pe un ton ultimativ, să nu accepte proiectul trimis la expertizare de PD şi a lansat de la Moscova un semnal SOS, i-a chemat din nou pe Igor Dodon, Maia Sandu şi Andrei Năstase să creeze un front comun împotriva proiectului, déjà vu cu evenimentele din 2015-2016, când cei patru s-au aliniat, cu batista pe ţambal, la proteste comune, au obţinut alegeri directe a preşedintelui şi l-au făcut în final pe Dodon prezident. Respectiv, Usatîi i-a cerut lui Dodon să nu promulge proiectul, amintindu-i de sprijinul pe care acesta l-a avut în campania electorală.

Cireaşa de pe tort în live-ul Balabolului de aseară a fost amânarea deadline-ului pentru „răsturnarea lui Plaha”, de de la 8 martie, la 1 iunie, o dată care îi caracterizează perfect de simbolic esenţa de clovn în circul pe care-l face Moscova la Chişinău! 🙂

De ce uninominalul, care, paradoxal, a fost strigat iniţial anume de pe scenele protestelor comune din 2015-2016, îi sperie atât de mult pe (pro-)ruşi? Foarte simplu! Victoria lui Dodon în alegerile prezidenţiale de anul trecut, venită în urma unui vot de protest al moldovenilor după furturile din sistemul bancar şi alte operaţiuni ale serviciilor speciale de la Moscova de genul „Shatun”, i-au făcut pe cei de la Moscova să viseze cu ochii deschişi la rezultatele alegerilor din 2018. După 2018 Kremlinul visa să aibă o majoritate pro-rusă clară în parlamentul de la Chişinău. Votul uninominal vine să le fure această victorie de sub nas, ba chiar să facă imposibilă revenirea vreodată la putere la Chişinău a forţelor pro-ruse.

Vorba moldoveanului, când doi se bat, câştigă al treilea. N-am văzut ca până acum cineva să aibă probleme cu cumpărarea alegătorilor sau deputaţilor, în actualul sistem electoral. Deci, nu cred că uninominalul, pe modelul celui existent în state europene, precum România, ne poate înrăutăţi situaţia. Alegătorii moldoveni care încă mai votează pe orez sau o sută de lei o fac şi acum, votând liste de partid. La fel şi deputaţii de la Chişinău s-au vândut, inclusiv lui Platon (ruşilor), şi până acum, ajungând în parlament pe liste de partid. În schimb, chiar ard de nerăbdare să văd în care circumscripţie electorală îşi vor câştiga mandatele de deputat „actriţa” Marina Radvan, psihologul Vladimir Odnostalco sau inginerul-mecanic Anatolie Labuneţ (da, avem aşa nişte deputaţi socialişti în parlamentul de la Chişinău!).

Nu ştiu dacă în urma bătăliilor dintre „cei doi” vom avea de câştigat prea mult la nivel de calitate a reprezentării în parlament noi, cei de „al treilea”. Dar cel puţin chiar nu văd ce pierdem. Este evident că pierde Rusia, care este înfrântă în războiul hibrid dus în Moldova. Scopul scuză mijloacele! 😉

Reclame

Etichete: ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: