Moldova se apără de Rusia cu electroŞOCul, sau SA Energoblom


După proiectul privind controlul vamal comun moldo-ucrainean pe perimetrul transnistrean, Chişinăul a aplicat o nouă lovitură Rusiei, cu electroşocul. La 1 aprilie Ministerul Economiei a anunţat că nu încheie un nou contract de livrare a anergiei electrice cu centala de la Kucuirgan din stânga Nistrului, controlată de Rusia. În sfârşit, Moldova refuză să mai subvenţioneze separatiştii de la Tiraspol! Până la interconectarea cu România, Guvernul va procura prin intermediul SA Energocom energie electrică din Ucraina, la preţ mult mai avantajos.

Astfel, Kremlinul, care şi aşa pentru prima dată în 25 de ani era panicat de proiectele comune ale Chişinăului şi Kievului, cerând disperat, cu spume la gură, includerea chestiunii privind controlul comun la frontieră pe agenda sterilelor negocieri în formatul 5+2, pentru a o bloca, iată că mai primeşte o lovitură sub centură.

Acum gaşca de separatişti de la Tiraspol atârnă pe un firicel de aţă, fiind încercuită de planul privind controlul vamal comun moldo-ucrainean, acum şi cu o gaură consistentă în bugetul separatist, şi aşa plin de găuri. Ca şi în cazul Crimeei şi Donbassului, Moscova se pomeneşte în situaţia de a-şi asuma finanţarea teritoriilor ocupate, în condiţiile unei ostilităţi fireşti din partea statelor pe care le agresează militar, dar şi a Occidentului.

Efectul măsurilor comune ale Chişinăului şi Kievului este unul pe bune de electroşoc! Şi nu doar pentru Moscova! De la „patriotul” Ion Sturza (cel care nu a luptat deloc în calitate de premier de Chişinău cu interesele Rusiei la importul energiei electrice, ba chiar a cedat GazPromului controlul asupra MoldovaGaz), Sergiu Tofilat şi până la agentul Natasha Chapman Morari, care şi-au făcut din subiectul importului de energie electrică o fisă propagandistică de exploatat, perfect conform proiectului „Şatun”, elaborat de Moscova pentru destabilizarea situaţiei din Ucraina şi Moldova, în spatele frontului din Donbass. Probabil abia acum încep mulţi din voi să înţeleagă tot sensul protestelor comune ale platformei DA cu Usatîi şi Dodon din 2015-2016, cu finanţarea FSB prin intermediul lui Platon.

Aşa sau altfel, Moscova are acum de înfruntat două războaie în regiune, unul mlitar regulat în Donbass cu Ucraina şi altul hibrid, cu Moldova. Acestea nu au cum să fie abordate separat, cât de mult nu şi-ar dori unii. Rezistenţa militarilor ucraineni care nu cedează niciun metru de pământ, au făcut ca republica separatistă şi armata rusă de la Tiraspol să rămână încercuite mult în spatele frontului, acum Rusia încercând disperată să spargă încercuirea. Demonstraţiile de forţă tot mai frecvente, aplicaţiile militare din stânga Nistrului cu care ruşii s-au obişnuit să intimideze Chişinăul, Kievul şi Bucureştiul se pare că nu mai au niciun efect.

Acum Moldova are nevoie de înţelepciune şi consecvenţă, de conservarea micilor, dar importantelor victorii în războiul hibrid cu Rusia. Ultimele luni au demonstrat că nu e chiar aşa de groaznic ursul cum pare şi Rusia poate şi trebuie să fie înfruntată cu succes. Spumele la gură ale diplomaţiei ruseşti trebuiesc tratate ca atare. Formatul 5+2 este un format diplomatic de reglementare a conflictului transnistrean, nu unul de decizie privind politica vamală şi mai ales comercială a Republicii Moldova. Şi pot să se plimbe cât vor Dodon cu Krasnoselsky pe malul Dnestrului! Moscova nu crede lacrimilor! Chişinăul şi Kievul nici atât! 😉

Etichete: , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: