Dreapta ANTICOMUNISTĂ se consolidează în parlament. Maia şi Năstase rămân cu Voronin şi Usatîi?


Azi a fost anunţată probabil cea mai spectaculoasă mişcare a primăverii în parlament. Iurie Leancă şi Valeriu Ghileţchi au declarat că nouă deputaţi neafiliaţi ex-PLDM se consolidează într-o platformă parlamentară, Grupul Popular European, care va fi condus de Ghileţchi. Astfel, dreapta anticomunistă se consolidează în parlament.

Mutarea vine ca o contrapondere pentru PLDM, adică ce a mai rămas din el, Viorel Cibotaru + celelalte derivate din PLDM, Maia Sandu şi Andrei Năstase, care s-au aliat cu Voronin şi Usatîi prin aşa-numitul Acord de consens naţional (vezi imaginea).

Cel mai interesant este că desemnarea lui Valeriu Ghileţchi în calitate de lider al grupului vine să spulbere speculaţiile că mutarea ar avea scopul de a susţine proiectul lui Plahotniuc cu privire la sistemul electoral uninominal. Or, Ghileţchi s-a expus de numeroase ori public contra uninominalului şi a declarat că nu va susţine proiectul PD.

Acum să vedem dacă mişcarea care a prins pe picior greşit consensul Maiei + Năstase cu Voronin şi Usatîi va contribui la găsirea unui consens şi mai larg pentru dreapta anticomunistă din parlament. Mă refer la consensul anticomunist şi pro-Occidental firesc, fără batiste pe ţambal, al grupului parlamentar al PPEM cu cel al PL şi respectiv al PUN, care ar contrasta puternic şi frumos cu cel al celorlalte derivate din PLDM cu pro-ruşii din PCRM şi PN.

Or, de multe ori moldovenii se adună mai uşor pentru a face o prostie decât a face ceva bun. Chiar îmi doresc ca de această dată să se întâmple altfel, iar consolidarea dreptei anticomuniste din parlament prin Grupul Popular European să aibă continuare, cu o consolidare şi mai largă a forţelor anticomuniste de dreapta, în detrimentul celor pro-ruseşti.

Urmează să vedem în scurt timp. La fel cum urmează să vedem şi ce vor face cei din „satsietatea tsivilă”, care au fugit de la Leancă la Maia, cu tot cu ong-uri. Acum, dacă Angela Merkel îi dă iar bani „copilului său preferat” Leancă (vorba lui Filat) „satsietatea tsivilă” ce face, vine înapoi la PPEM, după granturi? 😉

Reclame

Etichete: , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: