Ce are DE ASCUNS societatea civilă „serioasă”? ARDE C*RU?


La Chişinău avem multe alte specialităţi ale casei dincolo de mămăligă, plăcinte şi seminţe de răsărită. Printre acestea avem şi o clasificare a societăţii civile, în „serioasă” şi „neserioasă”. Clasificarea vine chiar din rândul societăţii civile, de la câteva ONG-uri care s-au autoîntitulat „societate civilă serioasă”, în calitate de „nobilime” a societăţii civile moldoveneşti. Eficienţa ei o putem înţelege foarte uşor, dacă îi şi ne întrebăm de câte ori a rostit această societate civilă „serioasă” măcar „câr” între 2012-2015, când în Moldova se furau şi spălau miliarde prin bănci şi se făcea contrabandă de miliarde prin Vamă.

Vechimea în muncă, sterilă pentru societate, pentru unii de peste 20 de ani, în devorarea fără rost a granturilor Occidentale, onorarii de mii de euro pe lună în cea mai săracă ţară din Europa, case şi maşini luxoase, kitsch şi îngâmfare pe sticle, asta deosebeşte câţiva lideri unsuroşi (vorba lui Sergiu Mocanu) de ONG-uri de restul societăţii civile, în viziunea lor „prostimea”.

Ieri, fiind întrebaţi într-o conferinţă de presă de un jurnalist despre Campania Avere la Vedere, prin care am provocat toţi liderii ONG-urilor, „serioase” şi „neserioase”, să-şi declare sursele de venit pe ultimii 5 ani, ştiţi ce au răspuns liderii celor mai „serioase” ONG-uri (îi vedeţi în imagine, dar şi pe la foarte multe evenimente, alături de unele partide)? „Da cine este Balacci?”. Stimate Petru Macovei, jurnalist şi ONG-ist „serios”, Balacci este şi el un umil membru al societăţii civile de la Chişinău. Şi în locul lui putea fi Munteanu, Moldovanu, Rusu sau Petrache! Poate încă n-aţi înţeles în zecile de ani de activitate civică, dar TOŢI cetăţenii sunt egali în faţa legii şi orice cetăţean din această societate are dreptul să pună întrebări şi să vină cu iniţiative.

Şi dvs, şi colega dvs. de „seriozitate” civică Lilia Carasciuc, vădit luată de emoţii, era preferabil să vă concentraţi pe întrebare, nu pe autorul întrebării. Aşa e corect parcă în conformitate cu vestita deontologie, despre care ne tot roadeţi urechile, nu?!

Mai departe în general a fost de căzut jos! „Nu ne vom declara veniturile, pentru că asta nu e prevăzut de lege! Să le declare funcţionarii!”, asta a declarat ONG-istul „serios” Petru Macovei! Cam NESERIOS pentru nişte ONG-işti „serioşi”, să zică, că nu-şi declară veniturile, pentru că nu-i obligă legea s-o facă! Eu ştiu desigur că în Moldova legea nu-i obligă, aşa cum face legea în Ucraina, spre exemplu.

Altfel, dacă nu ştiam, nu iniţiam campania, ci depuneam direct sesizări la ANI pe marginea averilor unora, care nu justifică nicicum umila lor calitate de slugă a societăţii, pe care o au de ani buni de zile. La acele averi vom mai reveni, dar totuşi am sperat că societatea civilă „serioasă”, care luptă pentru Transparenţă, nu are nimic de ascuns şi va primi cu deschidere apelul meu. Mai ales cei care conduc ONG-uri cu cogemite denumire Transparency International Moldova! Ce fel de exemplu daţi voi societăţii, funcţionarilor publici şi celor cu funcţii de demnitate publică?

Şi pentru românofobul Igor Boţan, ONG-istul pe care îl respectam până în 2015, când s-a implicat direct şi deschis în politică în calitate de fondator al platformei „civice” DA, doar pentru cunoştinţele sale în materie de tehnologii electorale, desigur că şi eu îmi voi declara veniturile, dragă ONG-ist „serios”, altfel nu lansam campania! 🙂 Eu, spre deosebire de unii, nu am ce ASCUNDE de ochii societăţii! 😉

P.S. Vorba aia, dacă nu vin ei la noi, să mergem noi la ei! 😉 Vă îndemn să semnaţi aici Petiţia în susţinerea Campaniei Avere la Vedere!

Reclame

Etichete: , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: