Lake Research Partners vs Maia Sandu Partners


Ieri a fost prezentat cel mai mare sondaj realizat vreodată în Moldova, pe un eşantion de 12322 persoane, respectiv cu cea mai mică marjă de eroare. Comandat şi plătit de PD, dar realizat de Lake Research Parners, unul din liderii în domeniul cercetărilor sociologice din SUA, în comun cu IMAS, unul din liderii în domeniu din România şi Moldova.

Respectiv, deşi plătiţi de Plahotniuc şi PD, direct interesaţi de unele cifre din sondaj, atât românii de la IMAS, dar mai ales americanii de la LRP nu cred că şi-au pus la bătaie imaginea şi autoritatea, care a existat până la şi va mai exista mult după Plaha. Cel puţin până la prezentarea, ca în instanţa de judecată, a unei contraexpertize, a unui sondaj la fel de reprezentativ şi la fel de notoriu de către oponenţii lui Plahotniuc, rezultatele studiului vor fi unele de referinţă.

Deci, 61% din moldoveni îşi doresc schimbarea sistemului electoral (vezi imaginea reprezentativă), de la cel actual, la unul mixt sau uninominal. Respectiv, 40% din moldoveni vor uninominalul, 17% – mixtul, iar 35% vor păstrarea actualului sistem electoral (vezi imaginea).

Probabil rod al campaniei ample de promovare în media lui Plahotniuc, semănată în solul fertil al eternei dorinţe de schimbare a moldovenilor, iniţiativa legislativă de schimbare a sistemului electoral a fost legitimată şi motivată, inclusiv în faţa SUA şi UE. Acum, Maia Sandu, Andrei Năstase şi partenerii din „societatea civilă”, care se opun iniţiativei, au de înfruntat nu doar pe autorii iniţiativei, dar şi pe cei 61% de moldoveni care o susţin. Năstruşnică sarcină, pentru orice politician.

În coraport cu cifrele sondajului referitoare la preferinţele moldovenilor în materie de partide politice:

Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM) – 39%;
Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) – 15%;
Partidul Democrat din Moldova (PDM) – 8%;
Partidul Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA) – 6%;
Partidul Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM) – 6%;
Partidul Nostru (PN) – 4%;
Partidul Liberal (PL) – 2%;
Partidul Popular European din Moldova (PPEM) – 2%,

care păstrează trendul ultimelor sondaje făcute publice, avem un răspuns clar la întrebarea ce avem de făcut ca să păstrăm cursul cu paşi timizi spre România şi UE, respectiv ca să îndepărtăm riscul revenirii pe orbita de influenţă a Rusiei. În beneficiul sau în detrimentul lui Plaha, întrebare care devine pentru societate una ridicolă în raport cu riscurile, în cazul păstrării actualului sistem de vot, cifrele sondajului arată că partidele românofobe şi pro-ruse (PSRM + PCRM + PN) obţin uşor majoritatea la alegerile din 2018. Dacă luăm în calcul trendurile, înţelegem că lupta în perspectiva alegerilor din 2018 în actualul sistem electoral se mai poate da doar pentru/contra unei majorităţi constituţionale pro-ruse în parlament.

Or, PAS+PPDA se pot bate în perspectiva alegerilor din 2018 doar pentru un plus de câţiva deputaţi în opoziţie parlamentară, pe care i-ar putea pierde în cazul schimbării sistemului electoral din cauza prezenţei slabe în provincii. O alianţă pro-europeană cu PD, care şi pe fond sună aproape imposibil, nici măcar teoretic nu va putea obţine majoritatea parlamentară, or Plahotniuc va putea să-şi asigure pe pârghiile administrative un maxim de 15%. Deci, toată bătaia ăsta pe schimbarea sistemului electoral e doar pentru un plus de 4-5 deputaţi în plus pentru PAS+PPDA în opoziţie?! Neghioabă miză! Dacă PAS+PPDA va căştiga un plus de 4-5 deputaţi în cazul păstrării actualului sistem de vot, Moscova va câştiga 65!

După cum scriam recent, unii politicieni de la Chişinău au afişat terorismul în calitate de metodă de luptă politică, şi-au prins centurile de kamikaze la brâu şi împing Chişinăul spre reeditarea anului 2001, fiindu-le într-un loc de consecinţe asupra populaţiei acestui colţ de ţară. Sper ca măcar partenerii Occidentali, Bucureştiul, Bruxelles-ul şi Washingtonul să reuşească să le bage minţile-n cap, sau să-i neutralizeze.

Trebuie să se întâmple, cel puţin luând în calcul cele mai optimiste şi de luat în calitate de trend pozitiv cifre din sondajul LRP-IMAS: 24% din moldoveni sunt pentru ReUnirea cu România şi 18% vor aderarea Moldovei la NATO! Dar dacă mai combatem, în sfârşit, propaganda rusească, în câţiva ani cât va fi? 😉

Reclame

Etichete:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: