Toată Moldova protestează!


Toată populaţia din Basarabia a ieşit ieri la protest! La parlament o mie de oameni, aduşi de prin sate de Vlad Plahotniuc, pledau pentru sistemul mixt de vot. Alături protesta, împotriva sistemului electoral mixt, o altă mie de oameni, aduşi şi ei de la Bălţi şi de prin sate, de Renato Usatîi (îl vedeţi mai sus pe adjunctul acestuia, Ciubaşenko, dansând la protest, pentru şeful său, valsul „Gingaşa şi tandra mea fiară”), Andrei Năstase şi Maia Sandu.

În acelaşi timp, sute de mii de moldoveni protestau transpirând la locurile de muncă, în birouri cu năduf din Chişinău, sau pe plantaţiile de porumb, pline de şi mai mult năduf. Aceştia protestează împotriva ambelor tabere, şi a celor care vor sistemul mixt, şi a celor care sunt împotriva acestuia. Da, da, corect am zis. Moldovenii protestează nu pro sau contra sistemului de vot, ci împotriva celor care sunt pro sau contra sistemului de vot, contra politicienilor!

Clasa politică s-a discreditat rău de tot în ochii moldovenilor. Atât guvernarea care trişează cu tot feluri de tertipuri ca să se menţină la putere, dar şi cei care o fac pe opoziţia, mai constructivă, sau mai puţin constructivă, pentru a reveni la putere, sau a se răzbuna pe Plaha pentru că a fost scoasă din cărţi. Cu toţii au ajuns să nu mai valoreze nimic în ochii moldovenilor, care acceptă să iasă la proteste, sau alte acţiuni de partid, doar dacă îi aduci şi duci cu autocarul şi le mai plăteşti câteva sute de lei deasupra. Mai mult, la plintă au ajuns în ochii moldovenilor şi ONG-urile, transformate în filiale de partid, de la guvernare sau opoziţie. Tot ce are implicare politică în Moldova a ajuns necredibil în ochii moldovenilor. Adjectivul şi adverbul „politic” au ajuns sinonime cu „discreditat”.

Unii blamează tinerii şi chişinăuienii, care au făcut ieri protestul lor, înrolându-se în tabăra celor care protestează împotriva ambelor tabere de politicieni, indiferent dacă aceştia transpiră în subsuori pentru întărirea lui Plahotniuc la putere, sau între picioare, pentru revanşa nănaşilor de la FrankFurt sau a refugiaţilor de la Moscova în faţa lui Plahotniuc. Eu nu îi blamez deloc. Ba chiar m-am înrolat şi eu cu plăcere în acest protest masiv, cel mai de amploare din cei 26 de ani ai acestui colţ de ţară. Şi încetaţi să acuzaţi tinerii şi lumea cu scaun la cap de indiferenţă faţă de procesul politic. Nu e indiferenţă. E implicare. Boicotul şi ignorarea sunt cele mai eficiente forme de implicare politică! E o formă perfectă pentru a protesta împotriva tuturor, a întregii clase politice, şi a corupţilor de la guvernare, şi a celor din opoziţie, cu batista pe ţambal şi chiloţii transpiraţi.

Ne acuzaţi de iresponsabilitate faţă de viitorul nostru şi al copiilor noştri?! Dar voi cum sunteţi? Cum vă pare când vă vedeţi acum, muuult după 7 aprilie 2009, în pozele de la protestele cu batista pe ţambal din 2015-2016, alături de colegul vostru de proteste comune Igor Dodon, împotriva căruia aţi ajuns să protestaţi acum? Cum vă vedeţi citind stenograma şedinţei parlamentului din 2013, în care se vota prima dată sistemul mixt de vot: „Domnul Tudor Deliu – Fracţiunea PLDM: Domnule autor, deci Partidul Liberal Democrat din Moldova va susține acest proiect de lege, dat fiind faptul că sistemul mixt a fost un obiectiv al Partidului Liberal Democrat, care a fost discutat cu alegătorii atît în primăvara și în vara anului 2009, cît și în toamna anului 2010 și a avut o susținere a alegătorului.”. Asta la doar câteva zile după ce votul mixt fusese aprobat unanim la Guvern, inclusiv cu votul ministrei Maia Sandu!

Deci, cine e mai iresponsabil, „dragi” politicieni şi afiliaţi ai acestora? Noi? Sau, totuşi, voi? Ce e mai iresponsabil, să protestezi cu batista pe ţambal împotriva lui Dodon, alături de Usatîi şi agentura de influenţă şi serviciile speciale ruseşti, sau să protestezi împotriva voastră, a tuturor? Da, ştim că vă vine greu să conştientizaţi asta. Dar noi nu mai credem în voi. În niciunul! Noi protestăm împotriva voastră! Şi suntem mulţi, suntem zeci, sute de mii şi milioane de moldoveni!

Reclame

Etichete:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: