Reclamă ascunsă de la Sandu pentru Plahotniuc, sau ceaţa tomnatică în politica de pe Bîc


După tradiţionala amorţeală de vară şi Ziua Vinului, iată că la Chişinău îşi intră în drepturi şi toamna politică. Cumva flegmatic, în ceaţă, în linie cu timpul de afară, apar mişcările politice tomnatice, care vor da tonul startului de an electoral 2018.

Fără îndoială, tonul toamnei a fost dat de intrarea în forţă pe scena politică de la Chişinău a lui Traian Băsescu, intrare care i-a impus şi pe ceilalţi actori importanţi să-şi revadă strategiile şi să încerce şi ei să iasă în evidenţă. Astfel încât să nu fie umbriţi în totalitate de Gigantul politic de peste Prut, cel puţin pe fundalul mediei de calitate a actorilor politici de la Chişinău.

În timp ce Plahotniuc a ales tradiţionala tăcere tactică, de studiu, au început din start să se manifeste greşelile grosolane ale consilierilor Maiei Sandu (moşteniţi de la Vlad Filat), devenite şi ele deja tradiţionale. În graba de a intra şi ea în jocul politic sezonier pe urmele lui Băse’, aceasta a clacat cu denunţul la procuratură pe… uzurparea de calităţi oficiale de către Plahotniuc, nu pentru că acesta ar fi furat ceva.

Primo, ca şi în cazul votului mixt, aceasta din nou uită de PLDM şi bagajul politic pe care îl duce în spate. Vorba lui Traian Băsescu, „ea a fost ministru în trei guverne, Filat, Leancă şi unul cu G”. Respectiv, ea cunoaşte nu doar din auzite, dar şi din văzute, despre şedinţele pe care le organiza Filat la sediul PLDM când deja nu mai era prim-ministru, nici măcar deputat. Totuşi, acesta convoca în calitate de lider de partid miniştii delegaţi de PLDM (şi nu doar) şi le dădea indicaţii privind activitatea din executiv, în legătură cu care Filat nu mai avea nicio atribuţie oficială. Maia Sandu, fost ministru PLDM, a fost martor ocular şi auditiv la acele şedinţe. Şi n-a avut nicio problemă cu „uzurparea puterii de către Filat”, nu şi-a prezentat demisia în semn de protest. Şi nici denunţuri la procuratură pe şeful ei de partid n-a depus.

Secundo, chiar dacă facem abstracţie de „împuşcătura în picior” a Maiei Sandu, descrisă mai sus, de data asta o să-i dau dreptate lui Andrei Năstase, aceasta de fapt îi face un mare serviciu lui Plahotniuc. Şi nu doar prin soluţiile juridice care vor urma în urma denunţului, care cel mai probabil nu vor fi favorabile denunţătorului. Dincolo de componenta de PR cu efect de scurtă durată pentru imaginea ei, acţiunea liderei PAS conţine şi o imensă componentă de reclamă ascunsă pentru Plahotniuc. Ea scoate în evidenţă cum acesta se implică din unica funcţie oficială pe care o deţine, cea de preşedinte de partid, în „rezolvarea problemelor” ţării şi îi face un mare serviciu, prin faptul că îl acuză că se ocupă de asta de la partid. I-a oferit ocazia perfectă prin denunţul la procuratură să scoată din nou în evidenţă că el, chiar cu preţul încălcării legii, face, drege şi „rezolvă probleme”, de la alimentaţie în şcoli şi grădiniţe şi până la lupta împotriva traficului de droguri.

Până la urmă moldovenii, nu prea familiarizaţi „ca formă şi caracter”, vorba lui Marian Lupu, cu ale dreptului constituţional şi administrativ, asta şi apreciază. Când cineva le „rezolvă problemele”, când cineva decide şi face ceva pentru ei. Indiferent unde, la guvern, partid, sau preşedinţie, şi ultima apropo fără atribuţii de rezolvat probleme. Amintesc aici de dragostea pe care moldovenii au acumulat-o pentru Vladimir Voronin, care le „mărea pensiile şi îndemnizaţiile”, chiar dacă aparent nu avea nicio atribuţie în acest sens.

Şi terzo, dacă Maia, sau cel puţin consilierii săi, ar avea măcar puţină experienţă politică, sau măcar închipuire despre funcţionarea proceselor politice, sau măcar s-ar uita cum funcţionează lucrurile în statele europene, inclusiv România, ar vedea că partidele care îşi asumă guvernarea intervin în politicile promovate de guverne şi îşi cheamă miniştrii la raport la partid, atunci când ceva nu funcţionează, funcţionează nu aşa cum trebuie sau e nevoie de a corecta sau direcţiona activitatea guvernamentală pe anumite domenii. Până la urmă, pentru asta şi a fost votat respectivul partid în alegeri şi şi-a asumat guvernarea. Exact ca în cazul guvernărilor asumate până acum de PLDM.

Astfel, ca şi în cazul alegerilor directe de către popor, promovate şi obţinute anul trecut de „opoziţia stradală”, şi 2017 vine cu veşti bune pentru Plaha şi guvernarea de la Chişinău. Liderii opoziţiei gafează din nou. Împinsă de consilierii săi, care deja l-au împins pe Filat… acolo unde l-au împins, ca şi în cazul alegerilor prezidenţiale de anul trecut Maia Sandu gafează cu plăcere. Şi partea proastă pentru ea şi respectiv cea bună pentru oponenţii ei e că atunci când gafează, ea persistă în gafe şi le duce până la capăt. Nu aşa cum au făcut unele partide de la Chişinău cu schimbarea… Gafe, care o vor transforma într-o pradă uşoară pentru toţi oponenţii ei politici, pe întreg eşichierul politic, de la dreapta la stânga.

Reclame

Etichete: , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: