Despre împuşcături şi asasini, la rece


Sper că v-a trecut fierbinţeala provocată de praful de puşcă mediatică şi împuşcăturile, de data asta din pistol fără amortizor, ale presei finanţate de Renato Usatîi. Deci, ne putem aşeza comod, să analizăm la calm, cine, de ce şi cu ce scop a comandat noile împuşcături făcute de killerul Proca, cu pistolul Jurnal TV.

Pentru asta o să vă propun să vedem împreună versiunile celor implicaţi în această istorie încurcată, pentru a putea trasa totalurile şi concluziile, cât mai obiective şi apropiate de adevăr.

1) Victima atentatului, Gherman Gorbunţov. Ce nu s-ar spune despre el la Jurnal TV, o fi el negru sau alb, rău sau bun, dar el rămâne a fi VICTIMA killerului Proca. Deci, până la urmă Proca a tras în Gorbunţov. Şi nu invers! Cât de tare nu s-ar strădui unii din presa de la Chişinău şi cât de mulţi bani n-ar plăti unii pentru asta, nu poţi să faci din killer om bun şi din victimă om rău într-o asemenea istorie.

Victima, care nu este deloc un om sărac, aflat la Londra, are la picioare cei mai buni avocaţi şi servicii private de inteligenţă britanice, bănuiesc eu ceva mai eficiente decât jurnaliştii de la Jurnal TV. Respectiv, Gorbunţov, fiind şi cel mai interesat să afle cine a vrut să-l trimită pe lumea cealaltă, a aflat la doar câteva săptămâni după ce şi-a revenit din comă cine l-a comandat, pentru ce şi pentru câţi bani şi a arătat celor de la Scotland Yard un singur comanditar – Renato Usatîi, versiune de bază pe care merg până în prezent şi anchetatorii britanici, şi cei de la Chişinău. Ca să excludem orice suspiciune de subiectivism, vă propun să vedem ce a zis la subiect Gorbunţov, încă în 2014, reporterilor canalului de la Bucureşti Antena 1:

2) Comanditarul acuzat de victimă şi procurori, învinuitul Renato Usatîi. Vă recomand să urmăriţi încă o dată materialul de mai sus al celor de la Antena 1, de la min. 04.10. „Cine îl va aduce pe Gorbunţov în sac va primi un premiu de 500 de mii de dolari!”, asta spunea Renato Usatîi până la, dar şi imediat după atentat. Culmea, tonalităţile mesajelor către victimă din partea celui acuzat că ar fi comanditarul împuşcăturilor din 20 martie 2012 din Londra au rămas aceleaşi până în prezent, trădând existenţa unui grav conflict şi a unei reglări de conturi, pe viaţă şi pe moarte, între cei doi. După ce în 2013 Usatîi încerca să inducă procurorilor şi jurnaliştilor că cel care i-a vrut moartea lui Gorbunţov nu este el, ci bancherul rus Alexandr Antonov, acum acesta indică la altcineva, Vlad Plahotniuc.

3) Organizatorul atentatului, autoritatea criminală Ion Druţă, alias Vania Pisateli. Cel care a preluat comanda de la comanditar prin autoritatea criminală Ghenadie Vechiu, alias Clifford şi l-a trimis la Londra pe Proca, ca să-l împuşte pe Gorbunţov, a recunoscut, inclusiv în faţa procurorilor, că cel care a comandat moartea „bancherului negru” este Renato Usatîi.

4) Complicele killerului Proca, martorul Valeriu Halupa, cel care a contribuit la verificarea adreselor lui Gorbunţov şi acomodarea killerului la Londra, susţine că atentatul a fost comandat de nimeni altul decât Renato Usatîi.

5) Executorul atentatului, învinuitul Vitalie Proca (da, cu toate străduinţele meseriaşilor din presă, Proca nu poate fi martor în acest caz, el e învinuit pe dosar), cel care a fost trimis de organizator să facă lucrul murdar, tehnic, să execute comanda şi care până acum şi-a negat vina, acum a început să-i dea dreptate lui Renato Usatîi (după ce chiar acesta a recunoscut că i-a dat bani), cel învinuit că ar fi comanditarul tentativei de omor. Proca susţine că cel care l-a trimis la Londra să-l împuşte pe Gorbunţov nu este Renato Usatîi, ci Vlad Plahotniuc, fără a explica un motiv clar pe care l-ar fi avut acesta. „Pur şi simplu acesta este un om rău şi de asta a făcut-o”, spune Proca.

Acum, să purcedem la concluzii. Avem un tablou clar: victima, organizatorul şi complicele killerului indică asupra comanditarului Renato Usatîi. Comanditarul învinuit, susţinut de killerul executor spune că nu e aşa şi în încercarea de a-şi asigura un alibi indică asupra unui alt comanditar.

Văzând că i se strânge funia la par (iată de ce anume acum şi nu mai înainte, în 2013, imediat după ce Proca a fost extrădat la Bucureşti, 2014 sau 2015), învinuitul Usatîi i-a dat killerului o nouă sumă de bani şi o nouă puşcă, Pistolet Jurnal TV, închiriată de la partenerii săi de proteste comune din 2015-2016. Cu ajutorul acesteia, Proca trage, de data asta fără amortizor, ca să facă, cât mai multă gălăgie şi să distragă atenţia opiniei publice de la ancheta Scotland Yard şi a procurorilor de la Chişinău, care se apropie cu paşi tot mai mari de el şi comanditarul Usatîi.

Nu ştiu cât de eficientă a fost împuşcătura pe termen mediu şi lung, dar aceasta este foarte interesant de studiat. Imediat după interviul cu Proca, la Jurnal TV apare, foarte simptomatic, comanditarul învinuit Usatîi, după care editorialişti de la Jurnal de genul lui Constantin Cheianu şi Vasile Năstase încep să-l laude pe Proca, pentru curaj, pentru progrese la română şi mai nu pentru că a tras atât de frumos şi melodios în Gorbunţov! O pe cât de exotică, pe atât şi de disperată încercare a Jurnal TV de a-i spăla imaginea lui Renato Usatîi, învinuit de comandarea tentativei de omor!

Aseară, la acelaşi Jurnal TV, într-o altă emisiune, moderatorul Dumitru Mişin bagă o altă dezinformare, precum că Proca ar fi depus mărturii în dosarul instrumentat de Scotland Yard, fapt infirmat de victima de la Londra, Gherman Gorbunţov şi avocaţii acestuia. În aceiaşi emisiune, Jurnal-iştii cârpesc din câteva bucăţi din interviul primit prin Alexandr Petkov de la Renato Usatîi, realizat cu Gorbunţov în 2013 (nu în 2014, cum cred cei de la Jurnal TV) de către Mihai Munteanu de la RISE. Interviul n-a apărut niciodată public, pentru că nu aduce nimic nou, doar confirmă versiunea pe care a expus-o mereu victima Gorbunţov, comanditarul este Renato Usatîi! Totuşi, montarea pasajelor din interviu cu momentele în care Mihai Munteanu îl întreabă pe Gorbunţov despre prietenul său Vaja Jhasi şi enigmaticul Serghei Iaralov, într-un context necesar lui Usatîi, pot împuşca şi ele cumva în apărarea celui care a plătit noul atentat, de data asta mediatic.

Aşa sau altfel, Vitalie Proca, cel botezat de presa de peste Prut „asasinul ratat”, ne-a obişnuit că de fiecare dată şi-a ratat ţinta. Nu pare să fi fost prea eficient nici acum, când, ca şi la Londra şi Bucureşti, a lăsat prea multe urme la locul infracţiunii. Urme, care duc spre acelaşi comanditar…

Reclame

Etichete: , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: